Last news in Fakti

13 Декември, 2022 13:21 1 664 8

Проектите на бъдещето

  • урбанизъм-
  • деца-
  • архитектура

Нова тенденция в архитектурата – детският урбанизъм

Проектите на бъдещето - 1
Снимка: Shutterstock

Децата се превръщат във важен ориентир за разработването на градски проекти на бъдещето. Връзката градска среда-деца все по-често присъства в разработките на архитекти, урбанисти и градостроители. Кой и защо инвестира в устойчиво градско развитие

Публични средства, дарения, инвестиции – има много начини за финансиране на устойчивото градско развитие. Проекти, изпълнявани съвместно от държавата и бизнеса, отчитайки мнението и търсенето на обществото, често могат да бъдат наречени успешни. „Работата на дизайнерите се основава на интегриран подход. Ние сме в активен диалог със заинтересованите страни: жителите на града, бизнеса и правителството. Стремим се да вземем предвид всичките им интереси“, коментират архитекти. Проектантите са тези, които трябва да намерят компромисни решения, които да работят едновременно за властите и гражданите.

Друга роля на архитектите е да помагат на държавните органи да определят дневния ред за градско развитие чрез включване на всички заинтересовани страни в процеса на разработване на проекта. На Запад този подход се прилага от няколко години: създават се градски съвети, които включват всички представители на общността. Например през 2008 г. в Барселона обществото и властите работят заедно за борба с наводненията.

В Берлин жителите и предприятията, заедно с държавата, изпълняват проекта Flussbad Berlin, който има за цел да трансформира канала Spree в центъра на града и да създаде речен басейн от филтрирана вода, постъпваща в канала. Проектът е предложен от група архитекти и художници, подкрепени от Федералното министерство на околната среда и управлявани от асоциация с нестопанска цел.

Също така е от полза за бизнеса да развива градове: може да помогне в областта на GR, HR (тъй като местните професионалисти и студенти няма да се стремят да се преместят в по-голям град), PR.

Общата идея е следната: големият бизнес дава възможности за растеж на малкия и среден бизнес, като същевременно развива инфраструктура и осигурява културно свободно време на гражданите. Целта е не само да се отдават помещения под наем, но и да се отговаря за събитийното съдържание на територията в зависимост от сезона. „Това показва социалната отговорност на проекта към бизнеса“, обясняват специалисти.

Урбанизмът, съобразен с децата, като нова тенденция

Създателите на парк „Атракция” добре са уловили тенденцията, която набира популярност. Прогнозите са, че до 2030 г. на планетата ще има повече от 60% от хората под 18 години. Градското пространство, подходящо за деца, има специфични критерии, които се базират на Конвенцията на ООН за правата на детето, смятат от организацията.

Освен това всяка общност е в състояние да подобри района както по отношение на градоустройството за физическите нужди на децата, така и по отношение на психическия комфорт и развитие.

Архитектът, урбанист и специалист по проектиране на обществени и детски пространства Дария Алексеенко споделя, че се интересува от концепцията на УНИЦЕФ „Град приятелски настроен към децата“ и нейното прилагане в градовете по света. Според архитекта някои образцово озеленени територии в Москва и Казан вече могат да попаднат под това определение. Алексеенко добавя, че напоследък се е появил интерес към темата за детството сред професионалната среда на архитекти, урбанисти и урбанисти. „Миналата година работих във Владивосток по програмата за градски практики на института Стрелка, не повдигнах темата за детството, но намерих съмишленици извън проекта, непрекъснато обсъждахме тези въпроси с тях“, припомня архитектът. Това обаче не е интересно за всички: „Срещам много скептицизъм сред колегите и дори само възрастните граждани.“

Въпреки това през последното десетилетие се създават все по-голям брой както местни, така и световни инициативи в областта на градските изследвания на децата. Например, NPO ACE Trust работи в осем щата на Индия, а преди 2 години международният алианс „Градове за деца“ се появи в Абу Даби. Проблемите, които срещат градските деца обаче, не са само липсата на паркове/площадки и институции. Мястото, адаптирано за дете в съвременния контекст, трябва да отчита рисковете от пандемии и хранителни дефицити, качеството на въздуха и наличието на комуникация с общинските власти.

Всички тези и други точки се изучават при изготвянето на различни рейтинги. Така например, класацията за градовете, подходящи за деца в света за 2021 г., съставена от британската застрахователна компания CIA Landlord Insurance, постави Рейкявик на първо място, следван от Лисабон и Уелингтън. А най-добрият град в Европа през 2022 г. е Прага. УНИЦЕФ поддържа свой собствен рейтинг. Победителите в последния в различни номинации са 6 града по света, включително Бербера (Сомалия) и Рио Кито Рио Кито (Колумбия).

Сравнявайки сайтове в САЩ, Европа и Русия, архитекти забелязват парадокс: колкото по-южна е страната, толкова по-малко внимание се обръща на детския урбанизъм. „В сравнение с Италия или Испания ситуацията в Русия изглежда по-добре. Там пикът на проектирането на пространства за деца беше преди 20-30 години, а сега интересът към тази история изчезна", отчитат архитекти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    5 0 Отговор
    Навремето като деца играехме в една стара ръждясала кабина от камион и това беше нашият парк "Атракция", поне докато не ни го прибраха.
  • 2 според

    5 0 Отговор
    Либералите: вредно било за света да имаш деца, кучета, котки и т.н. За съжаление не дават личен пример в подкрепа на твърденията си.
  • 3 Пайнер

    2 0 Отговор
    Проектите на бъдещето са поп-фолк песничките
  • 4 футуролог

    1 0 Отговор
    Ние отдавна живеем в бъдещето но повечето не го знаят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    2 1 Отговор
    Проектите на бъдещето у шашардисаната, манипулирана Европа са сламени колиби с плет.
  • 7 бизнес

    3 1 Отговор
    По принцип в българските градове старото строителство тип панелка е най доброто като урбанизация. Когато са строени преди 60 години , в тези квартали са предвидени зелени площи в повече отколкото е необходимо. Има примери . Поради този факт , цената на панелките няма да пада , а ще се вдига с много . Експлоатационният срок на панелите е над 100 години , минимум. Свиквайте.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "бизнес":

    Над 100 години ама през крив макарон. 40 години е на Хрушчовките, а последните са с по 50-70 г. Санирането трябваше да укрепи междупанелните връзки да увеличи експлоатационния срок на панелките, но те не санират, а само лепят студопор и замазват отгоре. Поредният балкански финт.