Last news in Fakti

18 Януари, 2023 13:21 29 383 6

Община увеличава данъка върху имотите с над 50%

  • париж-
  • франция-
  • данък-
  • имоти

В Париж данъчната ставка не е променяна от 2011 година

Община увеличава данъка върху имотите с над 50% - 1
Снимка: Shutterstock

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че ще увеличи данъка, плащан от собствениците на имоти (Taxe foncière) през новата година, като годишната данъчна ставка ще нарасне от 13,5% на 20,5%. Това означава, че собственикът на имот от 50 кв.м в Париж ще плаща средно не както досега 438 EUR, а 665 EUR, сочат изчисленията на вестник Le Monde.

Ан Идалго, която по време на кампанията си обеща да не повишава данъците върху имотите, изложи причините да го направи в писмо, прикачено към публикация в Twitter. В него тя обясни хода си с това, че „нямаше друг избор освен да се увеличи данъкът върху имотите“, което беше причинено от „промените на климата, енергийната криза и инфлацията“.

Кметът на града също така даде да се разбере, че данъкът върху имотите в Париж е "най-ниският във Франция - 13,5% в сравнение със средните 41,61% в големите френски градове", добавяйки, че ставката "не е повишавана от 2011 г.“.

Taxe foncière е данък, плащан годишно от всички собственици на имоти във Франция, независимо дали живеят постоянно или не. В Париж обаче се правят изключения за някои собственици. По-специално за тези на жилища, които са инвестирали в ремонти (между 2020 г. и 2026 г.), за да приведат имота в съответствие с енергийните стандарти.

Онези, които „изпитват икономически затруднения“, като хора, които в момента получават социални помощи (като обезщетения за инвалидност) и данъкоплатци над 75 години (в зависимост от нивото на доходите), също са освободени от данъка.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жаба от НПО

    12 5 Отговор
    за защита на жабите.Вдигнете ги до 75%, тия лакоми жабари ми изядоха семейството!
  • 2 хххх

    14 3 Отговор
    Комунистката започва да гърчи французите (или тези които са останали живи).
  • 3 Жаба Кикерица

    12 4 Отговор
    А в Барселона ? Или са говорили първо с Бойко , за да не се обиди !
  • 4 У нас

    29 0 Отговор
    данъци не се пипат! Не защото няма нужда, напротив, идат местни избори, овцете трябва да са спокойни. Стригането след изборите.
  • 5 Ха ха

    14 1 Отговор
    За 2-3 часа втора статия за данъци.Казвам ти дъще,сещай се снахо.Ще ни вдигат данъците,но въпроса е двойно или с повече.
  • 6 Иванов

    4 0 Отговор
    Правилно казвам ти дъще сещай се снахо тука отдавна са наточили ножа на стадото и ни дерат но по европейски