Last news in Fakti

8 Март, 2023 11:12 28 261 44

Имоти за по 30 стотинки на квадратен метър

  • пловдив-
  • имоти-
  • разпродажба-
  • служебно правителство

Ударна разпродажба на служебния кабинет

Имоти за по 30 стотинки на квадратен метър - 1
Снимка: М. Богданова ©

Много зачестиха решенията на Министерски съвет за преактуване на имоти от публична държавна собственост към частна, което позволява да се оперира много по-свободно с тези имоти. Последваха и редица търгове за продажба на тези земи. Дали обаче е целесъобразно и защо имотите са с толкова ниски данъчни оценки?

"Не съм подозирала, че правителството може да се захване с тези имоти, защото това е служебен кабинет. Преглед на сайта на Агенция за публични предприятия показва, че има едно сериозно активизиране по отношение на големи имоти. На пазара има глад за големи терени и държавата се явява апетитен продавач на окрупнени земи. Можем само да гадаем защо служебното правителство е решило това да е приоритет. Според мен не е работа на служебното правителство да продава земи в такива големи обеми. От служебен кабинет за първи път виждаме нещо подобно", разказва журналистът Таня Петрова, цитирана от Trafficnews.bg.

По думите ѝ това са много удобни схеми, защото всичко е законно.

"Законът не забранява да се продава частна държавна собственост, това е субективна преценка по целесъобразност. Провежда се търг - всичко на хартия е законно. За съжаление живеем в България и при такива ударни акции винаги остава впечатлението, че те са предназначени за конкретни хора. Предстои да видим търговете - по част от тях още няма купувачи, при други има и прави впечатление, че често се явяват едни и същи купувачи и често се оказват печеливши. Това също не е забранено, но възниква въпросът как така интересът към имотите се оказва в едни и същи лица", посочва Петрова.

Тя подчерта, че активността на Министерство на отбраната за разпродажба на имоти също е интересна, тъй като там има големи имоти по 200 дка. По думите ѝ земеделското министерство също не се слави с прозрачност.

"Като черна кутия е - постъпват едни големи имоти, как се разпореждат с тях областните агенции, не става ясно", посочва Петрова.

Как се определят цените?

Има някои имоти, на които цената изглежда нормално на фона на други пазарни сделки, но има някои оценки, които са смешни, коментира още Петрова.

Тя даде пример с имота край Пловдив. Голям терен от 800 дка, намиращ се в защитена зона в община Садово, Пловдив имаше стартова цена от 30 стотинки на квадратен метър. Припомняме, че продажба бе спряна поради проблеми с указанията на конфликт на интереси и неуточнени защитени зони.

"Няма такава цена - наистина е смешно. Особено, че става дума за окрупнен терен. Странно е защо данъчната му оценка е толкова ниска", посочи Петрова.

Защо областният управител сам се разпорежда със земята?

Другият въпрос е защо този огромен имот е в патриномиума на областния управител. Това значи, че той сам се разпорежда с него. Областните управители имат право да продават държавни имоти самостоятелно, ако те са с данъчна оценка до 10 000 лева. Защо тогава данъчната оценка на имота край Пловдив е толкова ниска?

"Знаем, че данъчните оценки изостават спрямо пазарните, но чак пък толкова?", допълни Петрова.

Скоростно актуване на имоти

Освен многото продажби, впечатление при много имоти прави скорошното им актуване. Това са имоти, които са съществували, но нямат акт за собственост, или са прехвърлени наскоро от някоя друга институция и трябва да се актуват на ново. Имотът в Пловдив е точно такъв. Големият терен е бил дарен на община Садово, която е трябвало да прави ловен парк на него. Общината не се е справила и го е върнала обратно на държавата. Държавата получава този имот в края на миналата година, актува го и веднага го обявява за продажба. Когато има такова бързане има съмнение, че прилича на нещо подготвено за някого.

Кои са купувачите?

Има 16 планирани търгове на областни управители и 13 по-големи търгове на по-скъпи имоти, които се провеждат от самата Агенция за публичните предприятия и контрол. Има доста предстоящи търгове, има и спечелени.

При търговете по области нерядко има припокриване. Едно и също физическо лице е купило от областния управител на Бургас четири УПИ-та, пуснати за продажба в Карнобат. Еднакви купувачи има по търг за поземлени имоти в с. Бузовград, Стара Загора. Съвпадение има и при два търга на областния управител на Сливен. Това не е забранено по закон и продажбите зависят от интереса към търговете.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    43 8 Отговор
    Схемаджиите мислят и виждат само схеми. А когато не са в тези схеми кличат до небесата. А само как можеха да напълнят шкафчетата тези схеми а?
  • 2 Гост

    58 17 Отговор
    Нали искахте промяна а,само,че дойдоха още много по гладни и жадни и те така
  • 3 Българка

    59 13 Отговор
    От написаното разбирам, че Радев и неговата свита разпродават на "правилни" хора държавна собственост. Това ли са важните задачи на един служебен кабинет ? Затова ли хората на Радев направиха масови уволнения и назначиха хората на ГЕРБ- ДПС и задкулисието на ключови властови позиции?
    Радев оставка!

    Коментиран от #7, #43

  • 4 не трябва ли общините да разполагат

    41 2 Отговор
    с тези имоти??? и да се използват за целите на хората по области и общини , вместо да се хвърлят на мафията по този престъпнически метод, който се очертава като марка на тия служебници, неизбирани от никой в държавата, неизбирани от НАРОДА???

    Коментиран от #44

  • 5 Аз Кочо

    42 5 Отговор
    Ето това са нормални цени за България. А не тези в имот бг

    Коментиран от #18

  • 6 !!!

    41 4 Отговор
    Те БСП и ДПС по времето на Станишев си направиха Закона за заменките с което замениха най-хубавите места в държавата за места с камъни и трънаци. От този закон коствено специалисти казват, че България е загубила 7 милиара лева. Това сега което прави служебния кабинет е нищо :(. Нали Радев се изтъпанчи и каза на простолюдието "Ако аз съм на власт няма да се краде" и "Крим е руски " и взе втори мандат без проблем! Тук е важно кой какво говори, а не кой какво прави и така е от край време!

    Коментиран от #11

  • 7 чичо стамат шумков

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ами защо го избрахте за втори мандат.Още като го видях как размахваше юмруци като партизанин на девети септември,разбрах що за стока е този чист КОМУНИСТ.Ако след изборите партиите не се разберат ,не ни трябва референдум за президентска република,РАДЕВ ЩЕСИ УПРАВЛЯВА ПОНЕ ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА.За тези имоти нищо ново под слънцето ВСЯКО ПРВИТЕЛСТВО ДОСЕГА ВИНАГИ ПРЕДИ СВОЯ КРАЙ Е ОТДЕЛЯЛО МНОГО ВНИМАНИЕ ЗА ОБЛАГОДЕЛСТВАНЕ НА СВОИТЕ ХОРА.Значи нашата държава е като брашнян чувал винаги,ще пусне нещо при отупванеСмешна оценка 30 ст на кв.метър.НЯМАМ ДУМИ НАРОДЕ????

    Коментиран от #8

  • 8 Аз Кочо

    9 14 Отговор

    До коментар #7 от "чичо стамат шумков":

    Ако няма правителство Радев ще управлява без бюджет. Тоест няма да има популистични харчове на които всички партии се надяват и потриват ръчички. Мразя радев и всички наши политици, но се надявам той да остане на власт за да не може да се увеличават заплати и помощи на калпак.

    Коментиран от #13

  • 9 Другият един

    30 3 Отговор
    Тази държава 33г я крадът едни и същи хора но: Бог забавя но не забравя!!!!
  • 10 Гост

    25 0 Отговор
    Сега ще ги купи някой "наш човек" за по 30 ст/кв, а догодина ще ги обяви по 500€/кв. Служебните ще са свършили работа на когото трябва.
  • 11 Гост

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "!!!":

    Като има стадо да блее, ще има и касапи да дерат.
  • 12 Антикомунист

    12 7 Отговор
    Няма начин "далавераджията" Борисов да не е замесен, излагате се бе другари, я ревнете задружно. Най - добре ще ви осветли "бореца" за правдини министър шишков
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 За протокола

    20 1 Отговор
    Намирисва малко на заменките на Тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ.
  • 18 Вуй

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Нормални са ривери ама само за наши хора,а за останалите - Левски Крупник

    Коментиран от #27

  • 19 От Варна

    24 1 Отговор
    До къде е стигнало безочието и лакомията на тези, юрнали се да изкупуват България! А ние, живеещите в тези райони “ крепостни” ли ще се водим. Какъв е този термин, “държавна-частна” , прехвърляне от едно в друго, с цел да се изкупува на безценица? Къде са органите, които трябва да ни пазят от разбойниците. В България се сбъдват най жестоките приказки за лошите господари и неоправданите поданици! Това не е за вярване и възприемане ат здрав разум!
  • 20 Гост

    20 6 Отговор

    До коментар #15 от "Антикомунист":

    Уж си голямата работа, не спориш с хората, над тия неща си, пък Кочо с две изречения те накара да спориш. Да ти кажа ли, какво не й беше наред на държавата? Пътищата, които бяха главният ПР на вожда ви, се ронят и трошат още преди да са им отрязали лентичката на откриването. Ремонтът започва по време на строежа, а преди да е приключил и ремонта, започва ре-ремонтирането му. Държавата се разсипа главно от инфлацията покрай пандемията и войната в Украйна, а вождът много отрано усети вятъра и доста предвидливо се оттегли от сцената, уж свален от някой си. Загряваш ли?
  • 21 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    За когото и да гласува, пак ще е същото. Политиката е в ритъм с далаверата. Цветовете са само за пред електората. Ония признават само един цвят - зеленото на хартия.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ганю

    17 0 Отговор
    А честито вече 50г. блеете
    затуй сме на тоз хал
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Антикомунист":

    Затова казах че не съм гласувал за никой никога. Явно не си го прочел
  • 26 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Именно!
  • 27 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Вуй":

    Хахахах точно така е
  • 28 Аз Кочо

    10 3 Отговор
    Вуйчо, казах ли ти че ще паднат цените на имотите, ама чак пък на 30 ст. За м2 не съм предполагал.

    Коментиран от #31

  • 29 егати

    9 1 Отговор
    Гоосподин пирзидент,замезваме а.като за последно.
  • 30 И аз да кажа

    8 3 Отговор
    Додраскат ли до власт, червените и ченгетата винаги правят едно и също: лапат облаги от държавата и уреждат "своите". Нали и Масларова джурна за стотинки "Камчия" на руснаците. Ама като помните колкото амеби! И аз съм се чудил каква щръклицс ги ухапа 2021 тези хора? Че обвиниха Черепа, Бобокови, Миньо Стайков, Арабаджиеви и президентските хранени хора? И какво хубаво се случи след това? Не е въпросът Боко да векува, но като срутихте всичко, кого довлякохте? Като задавах този въпрос, ми казваха че съм за ГЕРБ, мутрите и статуквото- ми не- просто мисля два хода напред. Сега, в навечерието на изборите питам: щом ПП няма по никой начин да правят коалиция с ГЕРБ, пак ли ще кретаме със служебни кабинети и докога?
  • 31 Бях на почивка

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    Ми вашият любимец, Фърчилото ги курдиса тия и вече няма защо да се прави на честен- няма повече президентски мандати
  • 32 не се научихте

    9 0 Отговор
    Държвата трябва да си възстанови имотната собтвеност,м не да я губи!
    Жулища, земи, терени, търговски площи и прочее.
    Много калпава политика е това!

    В предишната тема посочих интересния факт, че всеки втори имот по наем в Англия е публична държавна собственост!
    Така частния тарикат или предлага нещо луксозно или нещо, което липсва в дадена локация. А държавата предлага рента на пазарна цена без сегмента спекупа.

    А че някои имоти и за подаряване не ставта, това е друга тема, Но не ги подарявайте, давайте финансови и данъчни стимули за дългосрочно рентиерство Нека си стоят държавна собственост.
  • 33 жокер

    8 0 Отговор
    В момента не ни ли управлява бореца срещу корупцията президента Радев. Би трябвало той да даде отговор на възникналите въпроси около тези странни продажби.
  • 34 хаха

    8 1 Отговор
    От обявите тук:
    Стара къща в безлюдно село с буренясал двор, след ремонт тип шпаколовка на вътрепни стени, се дава под наем за 900лв на месец.

    Тази къща е практически непродаваема доти за 10к евро, както показва историята на търсенето и предлагането от последните 10 години.

    Какво собствнео се е променило, че непродаваем имот на цена от 10к евро, да стане наемен за 450 евро на месец?
    Единственото което се е променило са златните мечти на разни селяни.
    Никога преди не сме имали повече празни имоти и повече изоставени слески къщи!
  • 35 скачени съдове

    7 4 Отговор
    Високи заплати = висока инфлация, патя най-бедните, чиновниците са хепи, за тях винаги има по много

    Коментиран от #42

  • 36 Дедо Пене

    2 6 Отговор
    ЖУРНАЛЯТА ПАК МАНИПУЛИРАТ БЪЛГАРИТЕ...ТОВА Е ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ И НАЧАЛНЩА ЦЕНА ОТ 300лв/дка Е АБСОЛЮТНО НОРМАЛНА, АКО ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 1 КАНДИДАТ!!!
  • 37 бай Гъдю

    8 0 Отговор
    Те и законите са нагласени "за конкретни хора", а не за Народа!
  • 38 Не и не

    3 1 Отговор
    ПАТРИНОМИУМА - ААхахахахахахахахаха. МИСИРКИИИИИ!!!!!!!!!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ККК

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Антикомунист":

    Ти колко си зле, направо не е за вярване! Щом сам не осъзнаваш колко си жa-лък - няма повече како да се каже! Ясното от цялата работа е, че чрез теб всички виждат какви 0тpeпки гласуват на Боко-КРАДЕЦА! Всичките ГPOБари са като теб - човешки 0тпa-дък и бaв-ня-pи!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    То все някой някъде нещо прави различно от това което трябва да прави всеки с някой се заяжда публично........ Дали ще дойде ВИДЬОВ ДЕН
  • 44 Минчо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "не трябва ли общините да разполагат":

    Хората са пенсионери и неспособни роми да работят които гледат деца на децата си докато всички други са по Европата та както казвате те затова са решили разумно да си ги поделят