Last news in Fakti

6 Октомври, 2003 00:00 7 787 0

Предпродават се хотели около морето

  • долара-
  • слънчев-
  • хотел-
  • продава-
  • хотелите-
  • пясъци-
  • златни-
  • легла-
  • според-
  • хотели-
  • собственост-
  • софийската-
  • евтино-
  • продават-
  • някои-
  • собственик-
  • момента-
  • които-
  • чернева-
  • компания-
  • между-
  • хотелиери-
  • несебър-
  • заедно-
  • евротоп-
  • чужди-
  • базите-
  • хотела-
  • продажба,
След успешния летен сезон се регистрира засилено предлагане за продажба на хотели по морето, установи проверка на "Дневник" сред агенциите за недвижими имоти. Според брокерите собствениците се надяват да реализират огромни печалби заради нарасналия инвеститорски интерес на чужди компании в българския туризъм., Повечето от базите по големите курорти бяха приватизирани сравнително евтино, модернизираха се основно чрез кредити и вече са напълно изплатени. Обявените продажни цени на хотелите започват от 1.5 млн. евро и стигат до 10 млн. евро. За сравнение, в процеса на раздържавяването им по-голямата част от тях бяха придобити при цени от 350 хил. до 1.5 млн. долара.

В момента за продажба са обявени 13 хотела в най-големия морски курорт - Слънчев бряг, пет - в Златни пясъци, както и редица по-малки, разположени по цялото крайбрежие, обявиха от посредническите фирми. В Слънчев бряг хотелите, които очакват нов собственик, съставляват около 10% от общия брой и разполагат с близо 2000 легла. Сред тях са "Ясен", "Гранд хотел Слънчев бряг", "Палас", "Тунджа", "Марица", "Карлово", "Калофер", "Свежест", "Метеор", "Актиния" и др. Същата като дял - 10%, е и продаващата се база в Златни пясъци. Там са обявени "Хавана", "Шипка", "Градина" и др.

"Хотелите се оказаха печеливш бизнес за българите, които ги купиха на по-ниски цени и ги обновиха. Сега започва препродаването им, защото интересът към страната и от чуждите туристи, и от чужди инвеститори е много голям", каза Снежана Иванова, един от управителите на софийската агенция за недвижими имоти "Евротоп" ЕООД. Според нея германци, англичани, руснаци, турци и дори българи търсят хотели за покупка. "Евротоп" в момента продава три хотела в Слънчев бряг и три в Златни пясъци.

По думите на Иванова обявените цени за хотелите са нереално високи и сделки засега не са регистрирани. Според нея офертите варират от 2.8 до 6 млн. евро в Слънчев бряг и стигат до 10 млн. евро в Златни пясъци. Представителката на "Евротоп" допълни, че по тази причина инвеститорите вече предпочитат да купят парцел и да построят изцяло нов хотел от висока категория (четири или пет звезди), което им излизало по-евтино. Хотелът, продаван от агенцията с най-ниска цена в Слънчев бряг - 2.8 млн. евро, е със 170 легла, категория три звезди и е след основен ремонт. Вторият е с обявена цена 4.5 млн. евро - три звезди, 400 легла и също с основен ремонт. Третият, който е с подобни параметри, но и с парцел от 10 хил. кв. м, се продава за 6 млн. евро.

"В някои ситуации излиза, че е по-евтино да изградиш нов хотел, отколкото да купиш стар, макар и реконструиран", смята и Анастасия Чернева, управител на бургаската агенция "Имоти прима". Тя продава хотел в източната част на Слънчев бряг със 120 легла и 10 декара площ за 2.5 млн. евро и още един - с 80 легла на първа линия и 5 дка, за 1.5 млн. евро. "Цените страхотно се вдигнаха. Хотелите се купиха по време на приватизацията и сега се продават доста по-скъпо", посочи Чернева. Според нея има бум в търсенето на такава собственост по Южното Черноморие, като дори се купували заведения, които после се превръщали в леглови бази. Чернева обясни, че другата причина за тенденцията повече хотели да се продават е невъзможността на някои собственици да покриват банковите кредити, взети за покупката или за модернизирането им. От софийската "Алба Р" изтъкнаха също тази причина. Според тях някои хотелиери продават базите си, за да могат да реинвестират средствата в нов и по-голям обект. Агенцията продава няколко хотела в Слънчев бряг на цени от 2 до 9.5 млн. евро и в Несебър между 1.5 и 2 млн. евро.

Управителят на бургаската фирма "Лотос" Петко Петков заяви, че тенденцията за продажба на хотелите е нормална бизнес практика, тъй като те са взети по-евтино заедно с прилежащите терени и сега могат да осигурят добри печалби. Неговата агенция продава за 2.5 млн. еврохотел в Слънчев бряг със 100 легла и 12 дка прилежаща земя.

От покупката на хотели по морето в момента се интересуват предимно чужди инвеститори, за да избегнат бюрокрацията при започване на ново строителство, каза управителят на софийската компания "Бул хоум" Стефан Попов. Според него най-голямото търсене е по големите комплекси, но имало интерес и към малките курорти, където се строят предимно хотели от семеен тип. "Бул хоум" продава хотел в Златни пясъци за 10 млн. евро между втора и трета линия със 156 стаи. Той е разположен на 11 хил. кв. м.

Съдружникът в софийската "Айрин 2000" Ирина Петкова твърди обаче, че продължава практиката някои хотели да се продават и принудително. Тя даде за пример Созопол, където имало преплитане на интереси и борба между групировки от София и Бургас.

Хотел "Ясен" в Слънчев бряг е собственост на компанията "Ясен" АД, Несебър. Тя го придобива заедно с хотел "Лебед" през 1999 г. за общата сума от 700 хил. долара. Дружеството е продало "Лебед" и изградения нов хотел "Ясен ІІ", който вече е с руски собственик, твърдят хотелиери. Базите "Марица" (придобит за 350 хил. долара), "Палас" (633 111 долара), "Метеор" (960 хил. долара) и "Актиния" (85 111 долара) в Слънчев бряг са собственост на "Елеонора транс" ЕООД, София. Съдружник в компанията е Славян Теофилов, който е бивш представител на "Ротманс" у нас. Той е собственик и на "Гранд хотел Слънчев бряг", който по собствените му думи се продава за 9 млн. евро. Хотел "Тунджа" е на софийското дружество "Либра 4" с едноличен собственик Лъчезар Тодоров и е купен за 360 хил. долара. В момента бившите съдружници, сред които има и руски представители, спорят за собствеността, обясниха хотелиери от Слънчев бряг. Хотелите "Карлово" и "Свежест" са собственост на несебърската фирма "Компас - 97" ЕООД, представлявана от Валери Кръстев. Те са закупени съответно за 429 хил. долара и 702 хил. долара. Кръстев е съдружник с Анатолий Георгиев в "Хотелска инвестиционна компания" ООД, Несебър. Георгиев пък е бил заедно с хазартния бос Васил Божков във фирмата "Български партньори" ООД. Хотел "Калофер" е на ЕТ "Зефир - Милка Кънева", която го е придобила за 440 хил. долара.
Хотел "Шипка" в Златни пясъци е на варненската компания "Ковекс" ООД, представлявана от ливанеца Ходер Мохамад Али Шуман. Той е купен за 1.51 млн. долара. "Хавана" е собственост на "Хепи тур" ООД, Варна, срещу 600 хил. долара. Фирмата се представлява от Ангел Желев, Ави Щайн (САЩ) и Айземберг Ноам (Израел). Хотел "Градина" (бивш "Гданск") е на "Балчикмел" ООД, Балчик, представлявано от Димитър Димитров и Иван Кунов. Той е придобит за 650 хил. долара.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА