Last news in Fakti

19 Април, 2023 11:11 2 067 3

Съседите са свръх натоварени с разходите за дома

  • гърция-
  • наем-
  • разходи-
  • домакинство-
  • заплата

Над 70% от гърците харчат минимум 40% от заплатата си за наем

Съседите са свръх натоварени с разходите за дома - 1
Снимка: Shutterstock

Според последното проучване на Eurostat за 2022 г. делът на хората в Гърция, които са претоварени с жилищни разходи, е 32,4%, в сравнение с 21,9% в Дания и 15,3% в Холандия. Тези разходи включват наем, комунални услуги, отопление и вода.

Още по-лоша е картината при наемателите. По данни на Eurostat 74,2% от наемателите в Гърция харчат над 40% от доходите си за жилищни нужди. Положително е, че съответният дял намалява през последните години. През 2021 г. той беше 79,2%, а през 2015 г., когато кризата и икономическият спад достигнаха своя пик, достигнаха 87,5%.

Финансовите затруднения за много домакинства се изразяват и в съответното забавяне на изплащането на дълга. През 2022 г. 36,4% от гръцкото население е имало просрочие в обслужването на дълговете си, било то наеми, сметки за комунални услуги или ипотеки.

Като се има предвид, че енергийната криза доведе до рязко увеличение на разходите на домакинствата през 2022 г., следващият преглед на Eurostat се очаква да види значително увеличение на горните цифри.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Важното е че гърците дават

    1 5 Отговор
    И последните си драхми за рафали втора ръка и ги параноя сват срещу турците. Така, че това, че мишкотакиса ги докара до просешка тояга някак си остава на заден план.
  • 2 Дед

    10 1 Отговор
    Заведенията им от сутринта се пръскат по шевовете,видно финансово са се спекли от затруднения!
  • 3 Гост

    5 0 Отговор
    Да ама Ганчо тука се риве чи му скъпу било