Last news in Fakti

27 Април, 2023 10:33 4 400 39

Предлагането на жилища нараства

  • bulgarian properties-
  • имоти-
  • жилища-
  • цени-
  • тенденции

Това води до бързо балансиране на пазара

Предлагането на жилища нараства - 1
Снимка: М. Богданова ©

Още в първите дни на 2023 г. жилищният пазар показа голяма активност и това даде ранни индикации, че ни очаква позитивно начало на новата година. "Цените на имотите продължават да нарастват, но вече имаме данни за забавяне на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, тъй като тогава беше регистрирано и по-значителното нарастване през миналата годинa. През тази година расте и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара", коментира актуалните тенденции на пазара Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Новите обяви за имоти са с около 10% повече спрямо същия период на 2022 г. Това е първо нарастване от 2019 г. насам, тъй като януари-март на 2020 г. премина под знака на пандемията и ограничената бизнес активност, а след това наличното предлагане започна бързо да се изчерпва. Имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене и да догонят темпа на реализираните продажби.

Нарастват и обемите новоотпуснати жилищни кредити. По данни на БНБ, след забавянето в края на 2022 г., през първите месеци на 2023 г. обемите кредити нарастват с около 20% спрямо година по-рано и се връщат към нивата на растеж, характерни за изминалите 2 години на голямо търсене и силен жилищен пазар. Това е един от най-важните фактори, които движат пазара и неговото влияние към момента остава положително.

Очакванията за нарастване на лихвените проценти по кредитите засега не се оправдават за България. Ръстовете останаха минимални - в рамките на 0.06 процентни пункта за кредитите в лева, които са 98% от отпуснатите кредити и това даде увереност на купувачите да продължат със своите планове за закупуване на жилища.

Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да имат положително влияние – безработицата е под 4%, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 17% в края на 2022 г. по данни на НСИ. Така доходите, макар и нарастващи с малко по-бавен темп от цените, поддържат стабилно съотношението на цена към доход, което ни дава достъпността на жилищата.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Всичко това до момента води до една много сходна картина с тази от миналата година, но при подобрено предлагане и постигнат нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за рецесия и криза засега не се оправдават. Дори напротив, налице са условия да очакваме една силна и динамична година, както при имотите, така и в общ икономически план.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балони

    54 2 Отговор
    Милиони жилища стоят необитавани в десетки български градове. Кого лъжат. Търсене на жилища има само в топ 5 града, в другите предлагането е по-голямо от търсенето, поради намаляващото население.
  • 2 Ъхъъ

    46 4 Отговор
    Предлагането на жилища нараства, купувачи няма. Като скочат лихвите и съвсем всичко ще замре. Да му мислят тези които кредити са теглили. 300000 жилищни единици празни само в София има.

    Коментиран от #9

  • 3 Българин

    53 4 Отговор
    Предлагането нараства, лихвите се покачват, търсенето намалява, цените растат само в болното съзнание на брокерите. .....надувайте момчета, да стане на парчета ....БУМ

    Коментиран от #4

  • 4 Брокер

    7 34 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Е колко години се пука,колко? Просто в един момент цените ще спрът да се вдигат,но не се знае кога ще е това с тази печатница,бясна инфлация и криза в политиката.Даже и да направят правителство му давам 6 - 7м и ще почнат да се вадят керливи ризи, сега парите са шума

    Коментиран от #25, #33

  • 5 Брокер 2

    26 8 Отговор
    Хора купувайте бързо, че догодина цените ще са двойни, след още една година тройни, след още две години четворни и ще станете много богати ако сега купите.

    Коментиран от #6, #7, #34

  • 6 Купувач 1

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер 2":

    купувам поне три жилища
  • 7 Вуй

    4 26 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер 2":

    Цените няма да са двойни,но хубавите имоти ще държът цена.Може да паднат 45 - 60 годишни панелки в крайните бачкаторски квартали с 10 - 15%
  • 8 Дом

    7 17 Отговор
    Инфлацията е това което ще държи цените да не падат, както и по-високите заплати и цени на материали.

    За да има спад на цените, трябва да има ръст на предлагането (закон), за да има ръст на предлагането, трябва да има нужда някой да продава под цената на която е придобил, т.е. трябва да е на зор, за да е на зор някой, трябва да няма работа, а за сега в София на практика безработица няма.

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дом

    3 24 Отговор
    Лошите имоти падат първи. Хубавите квартали не губят стойност. Това е реалността.

    Коментиран от #22

  • 12 Стамат

    26 2 Отговор
    Купувайте, братя, че жилища не останаха. Всеки човек трябва да има имот за делник, имот за празник и трети имот за да поканим жителите на Марс, ако евентуално дойдат на гости. ;) Задължително ползвайте услугите на банките и брокерите. Те са ваши добри приятели и ще ви помогнат.

    Коментиран от #14

  • 13 Брокер 3

    20 2 Отговор
    Ох лошо ми е, ша умра
  • 14 Вуй

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат":

    Ривере,никой не те кара да купуваш и да теглиш кредити.Бачкай си в Мантастико и стига си ривал

    Коментиран от #21, #23

  • 15 МирО

    22 3 Отговор
    Нормално, пазара на жилищни имоти се движи според очакванията (той е доста инертен и бавен в реакцията си - както на лихвите така и на рецесиите). Очаквам в близките две години (ако няма "катализатор" за повишаване или намаляване) спад в цените на жилищните имоти (в градовете - бетона не става за ядене) с 20 до 30%.
    Друго ще е положението при земеделските имоти - но времето ще покаже.
  • 16 Купувач 2

    18 2 Отговор
    Продавам 6 жилища спешно

    Коментиран от #17

  • 17 Вуй

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Купувач 2":

    Кво продаваш ве ривере,ти немаш дим в .... ,продавал той,смех
  • 18 Аз Кочо

    18 3 Отговор
    До автора на статията.

    Или си преводач на нещо което не разбираш или нищо не разбираш.

    Какво в балансиране на пазара когато излизат повече оферти за продан. Това означава че сделките зациклят. Тоест предлагането е по високо от търсенето. Когато на един пазар се случи такива нещо то означава че цените ще тръгнат надолу. Те вече тръгнаха с 2.5 пр. за софия град. Когато цените продължат да падат тези които да са чакали по високи цени се паникьосват и изкарват обяви за продажба. Така пазара се пренасища от оферти когато търсенето вече намалявало от дълго време и се получава лавина. Тоест пазара поема в низходящ тренд и това ще продължи с години докато достигне дъно. Последният път това продължи 7 години
  • 19 Станчо куфара

    17 2 Отговор
    Супер ето това е хубава новина дано най-накрая пазарът да се регулира с тези безсмислени цени
  • 20 Кочо Мучо

    20 2 Отговор
    Алчни брокери се борят за всеки изнуден лев без да плащат данъци и да се трудят
  • 21 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Вуй":

    Абе ти вече си получил някаква стахова невроза от мен. Що си мислиш че пиша под друг ник? Моят ник е Аз Кочо, успокой се и си води дискусията с другите коментиращи
  • 22 Аз Кочо

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "дом":

    Хубавите квартали през 2010 до 2016 загубиха 40 до 50 пр. от стойността им. Спрете да ръсите глупости и вижте данните от тогава

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аз Кочо

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дом":

    Инфлацията ще поддържа по високи лихвите по кредитите. Това вече доведе до спад на сделките и на цените в София. Отделно това ще доведе и до фалита на много фирми които не могат да рефинансират на по високите лихви. Това ще доведе де увеличение на безработицата а от там и на погасяване то на кредитите. Прочети статията която казва че предлагането на имоти се е увеличило. Това трябва да ти подскаже на къде отива пазара.
  • 25 Аз Кочо

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    Аз на моята панелка и искам 200 к евро сега ще вдигна на 300к а до година на 400к. Въпросът е кой ще ми плати за нея толкова. Спрете да сравняват ИСКАНИ ЦЕНИ с Получени цени.

    Коментиран от #28

  • 26 Бай иван

    22 2 Отговор
    Патки, напишете че броя сделки се срива трето поредно тримесечие. Официалните данни на НСИ показват и стад на цените.

    Коментиран от #27

  • 27 Аз Кочо

    24 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бай иван":

    Честно казано очаквах по голям спад на сделките през миналото тримесечие. Явно баламурниците все още са активни, но това със сигурност ще се промени
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гладна кокошка просо сънува

    16 3 Отговор
    Опашки има за жилища и кредити! 🤮
  • 30 ДОМ

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    Кочо, прочети какво написах. Падат първи...
  • 31 Аз Кочо

    4 3 Отговор
    Хубавите квартали не губят стойност. Това е реалността.

    А това пишеш после и за това ти отговорих че хубавите квартали ЗАГУБИХА стойност между 2009 и 2016.
  • 32 Русенец

    12 2 Отговор
    Обяснете на хората, по кой пазарен принцип, като увеличиш предлагането, сиреч - конкуренцията, ще се увеличат и цените?
  • 33 Русенец

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    Питаш, от колко години се пука? Отговарям ти: от 2019 насам. До 2018 цените бяха приемливи. После почна якото надуване, а преди това, между 2012 и 2015, беше предишното гръмко спукване.

    Коментиран от #36

  • 34 Русенец

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер 2":

    А, ако не стане така, ти ли ще ми върнеш парите? Още нямаме случай на поета отговорност за подвеждане с фалшива агитация по масовите медии, но ти май напираш да си първият.
  • 35 Захари Потър

    12 2 Отговор
    Ма какъв е тоя фокус в имотите не разбирам- българина е болен на тая тема. Баценки, инвестицията в тухла е най-голямата греда към момента в световен мащаб - ДЦК дори на БГ носят повече доходност.За съжаление сме изчезваща нация и няма от къде да дойдат човечета, освен ако не викнем китайчета. Кранове навсякъде, кутийки се строят де що види, а това не носи пари. Освен ако е за лично, не бих посъветвал някой да слага пари в НИ, еле пък ако са с кредит.
  • 36 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Русенец":

    Руси,тия от влашко бая са ви обгазили щом мислиш така
  • 37 Софиянец

    2 9 Отговор
    Много ме кефи как наричате стотици хиляди хора, които завъртат в недвижими имоти стотици милиони евро годишно “баламурници”. Вие пък форумни анализатори кви ги вършите, ното купувате, нито продавате, кво разбирате бе! Който се занимава с това , той разбира и точка! Ама това щяло, ама онова щяло… Дървени философи, като ония Коч, където му се пичукат балони в главата от 15г

    Коментиран от #38

  • 38 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Софиянец":

    Вуйчо, абе питах те в другата статия от днес що не си на обекта, да не си болничен или отпуск? Ако си отпуск отпусни я тая душа бе, иди някъде където няма интернет, почини, пък и ние да си отдъхнем от теб, хаха
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.