Last news in Fakti

1 Април, 2023 10:38 512

Пазар на недвижими имоти България: преглед и бъдещи перспективи

Перспективи на пазара на имотите

Пазар на недвижими имоти  България: преглед и бъдещи перспективи - 1

България днес добре се развива като туристическа дестинация, и не само и всяка година набира все по-голяма популярност. България все още остава най –търсената дестинация на Балканите от купувачи на недвижими имоти и инвеститори. И това не е за учудване - цените на имотите тук са едни от най-достъпните в Европа, а качеството на сградите е напълно в съответствие с международните стандарти. Плюс отличната локация - близо до Черно море и в подножието на Стара планина.

За да си изберете жилище в България днес не изисква значителни усилия и разходи. Като се свържете с експертите в бранша, можете бързо да намерите и да закупите имот според вашия бюджет и изисквания. Купувайки имот в България с Premier Realty Master това е гаранция за качествена и безопасна работа, както и консултации на всички етапи от сделката - от подбор и избор на оферта до сключване на сделка при нотариус. Нашите брокери ще Ви предложат да се запознаете с голяма база от оферти, ще организират огледи и ще Ви помогнат при разрешаването на юридически въпроси.

Статистиката сочи, че интересът към имотите в България нараства през последните години, като в същото време расте и цената за квадратен метър.

Най-популярни и най-много се продават апартаментите в различни ценови категории и видове. Най-търсени са малките апартаменти тип студио и апартаменти с една спалня. Също така в градовете се търсят апартаменти с две и повече спални дори и мезонети. Имотите по черноморието днес стават все по-популярни, поради факта, че могат да се отдават на нощувки с висока доходност. Повечето строителни компании извършват мащабна работа в курортите ни и създават наистина престижни комфортни къщи и комплекси. Търсенето на имот за почивка и закупуването му тук нараства с всяка година. Всички комплекси предлагат развита инфраструстура на територията си и съответно се заплаща такса поддръжка, която е по-ниска в сравнение с други европейски страни и курорти.

Отделно стоящи къщи това е възможност за придобиване на отделно пространство в тих район, заобиколен от природа и спокойна атмосфера. Днес къщите и вили се продават по-активно, тъй като след пандемията много хора предпочитат да живеят извън града, където могат да комбинират дистанционна работа и отдих на открито. През лятото къщите също добре се отдават под наем, така че инвеститорите изберат жилища на удобно място, близо до морето и развлеченията, с всички необходими условия.

Когато купувате жилище трябва да знаете, че ще имате допълнителни разходи като данък и нотариални такси при прехвърляне на собственост. Размера на данъка и нотариалната такса тук е около 5%.

Средната цена на квадратен метър в България е около 1300 евро, като цените могат да нарастват постепенно всеки месец. Средно на годишна база имотите поскъпнаха с 11%. Можете да спестите средства, като изберете имот в малко населено място или село, но в този случай е важно да имате предвид, че няма да имате удобството на местоположението и възможността за лесно придвижване до града. Според статистиката повечето купувачи на имоти на село предпочитат имоти, разположени на около 30 километра от голям град.

Ако разгледаме статистиката на търсенето за градовете в България, то най-популярни са София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас. Тук цените на жилищата постоянно се увеличават - както на вторичния пазар, така и на ново строителсто. Цените на квадратен метър се определят от няколко фактора като брой на предложенията и нивото на търсене, местоположението на обекта и перспективи за по-нататъшно развитие на района.

Морските райони се отличават с факта, че жилищата в тях остават в голямо търсене по всяко време. Бургас, Варна, Несебър, Слънчев бряг, Златни пясъци, Созопол са най-популярните морски курорти. Местната инфраструктура се развива активно, а за туристите, гостите и жителите тук има всичко, за да прекарат комфортно сезонна ваканция или да останат за дълъг период от време. Много жилищни комплекси са оборудвани с модерна климатична и отоплителна система, която ви позволява да се насладите на комфортни условия по всяко време на годината. Плажовете на България с право са маркирани със "син флаг" - знак, който определя чистота, обитаемост и комфорт.

Какво да очакваме в бъдеще, когато планираме да закупим жилище в България? Експертите отбелязват, че цените на квадратен метър в големите градове и малките градове ще продължат да растат. Тъй като се очаква страната да премине към еврото в близко бъдеще, има предположения, че това ще се отрази и на стойността на имотите. Това е напълно възможно, тъй като инвестиционната привлекателност на жилищата ще се увеличи значително.