Last news in Fakti

7 Май, 2023 09:21 8 583 20

Ремонт на апартамент наруши сигурността на конструкцията на цяла сграда

  • пловдив-
  • сграда-
  • ремонт-
  • жилище

Инцидентът е с адрес Пловдив

Комисия констатира нарушения в стоманобетонната конструкция на запечатания апартамент на ул. „Ниш“ в Пловдив. Ремонтът, извършван в жилището, е компрометирал здравината за кооперацията, съобщиха от район „Централен“.

До проверка на инспектори се стигна след серия от сигнали на живеещи в сградата. Те изразиха притеснение, че новият им съсед прави опасни реконструкции и сезираха Община Пловдив и РДНСК, припомня TrafficNews.

На 4 май служители на Общината са били допуснати до жилището. При направена проверка е било установено, че ремонтът е бил извършван в нарушения на Закона за устройство на територията. За следното е издаден констативен акт на собственика и заповед за незабавно спиране на строителната дейност.

Собственикът на жилището е задължен да наеме за лична сметка инженер-конструктор, който да направи експертна оценка на щетите и да направи проект за реконструкция. Той ще трябва да бъде съгласуван с Община Пловдив и едва след издаване на разрешение от тяхна страна, може отново да се пристъпи към строителни дейности в апартамента, поясни кметът на района Георги Стаменов.

Съседи споделят, че докато е траел ремонтът, майсторите са къртили трегери и са рязали арматура. Пред комисията обаче собственикът обяснил, че е нямал представа, че наетата от него фирма събаря носеща стена. Вместо това мислел, че става дума за тухлена преграда.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винаги

    72 1 Отговор
    По света ще има идиоти и сега е модерно да си такъв вижте парламента и правителството
  • 2 Истината

    76 1 Отговор
    Какво да се коментира? Абсолютна простотия от страна на собственика. После се оправдава, че не знае
    за работата на фирмата-строител.
  • 3 Дървари

    42 17 Отговор
    Поредният назобен с американски изгледи див аграр-бизнесмен. Много е готино в единият крак на стаята да ти е кухнята, а в другия - бидето и клозета.
  • 4 Пловдив

    54 0 Отговор
    Този е за затвора!
  • 5 Гордостта на Тара

    20 1 Отговор
    Факти това не ли е плагиатство същата едно към едно има в сайта на трафик .. е то бива компетентност ама вие .. всяка изминала статия ставате ..

    Коментиран от #6

  • 6 тр5рт

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гордостта на Тара":

    Тук всичко е копи- пейст.
  • 7 тр5рт

    38 5 Отговор
    Някаква абсурдна мода се шири последните години- всичко да е на общо, като хангар. Колкото и да съм в крак с времето, не възприемам тази мода. Това е жилище все пак, не е физкултурен салон. Човек има нужда от лично пространство- кухня, спалня, а не като дойде страничен човек да вижда кухнята ми, леглото ми и пр. Който иска целият апартамент да е едно общо помещения, да си търси жилище в новите кооперации, където строят по този начин.
  • 8 Това е масово явление

    26 0 Отговор
    Малко хора се оплакват!
  • 9 Гост

    10 26 Отговор
    Собственикът не е длъжен да познава строителните разпоредби. Той просто иска да му е уютно и удобно. Фирмата изпълнител е тази, която трябва да извърши нужните консултации с вещи лица, дали ремонтът, желан от собственика е в нарушение на разпоредбите и правилниците. Трябва фирмата да откаже нерегламентираните дейности, а не да се крие зад собственика и да го хвърля на лъвовете.

    Коментиран от #10

  • 10 Собственика не знаел да бе

    41 8 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Никоя фирма, майстор и тн няма да тръгне да бута трегер или колона без знанието на собственика. Напротив, дори и най неуките банговци знаят колко е опасно и това е станало от наглия сибственик, казал е - давай на моя отговорност, пари искаш ли да вземеш и тн и тн. Това е България, тука всички са експерти по всичко. А относно хейтърите дето не харесват "хангари" - живейте си в соц панелките, слагайте си ковертюрките - никой не му дреме за вашето злобно и завистливо мнение.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Гост

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "Собственика не знаел да бе":

    Ако собственика ти каже да застреляш някого ще го направиш ли? Ако ти каже, да скочиш от покрива, ще го направиш ли? Собственикът е някоя баба, която е превъртяла и искала нещо. Но фирмата е от експерти на заплати с отговорности и ценз, които трябва да познават правилниците и разпоредбите и да не действат като хамали без никаква отговорност. Прехвърлянето вината върху собственика е измиване на ръцете. Наистина жалко е, че повечето хора мислят като теб и не разбират какво искам да обясня. С подобно мислене не се чудете, защо имотите поскъпват за поредна година, а вие не можете да си го обясните на фона на всички признаци, предполагащи обратното.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГУМЕН КРАДЕВ

    16 1 Отговор
    Няма начин да не е циганин ! Другото което правят - изрязват цялата тераса , после я заграждат с бетонни блокчета и си правят бункер ! После го събарят щото им е тъмно ! После реват че е скъпо и нямат пари !!!
  • 14 Българин

    2 1 Отговор
    Отгворността и вината за станалото е абсолютно на собственика.Той е отговорен за всичко което прави строителната фирма, така че да не си измива ръцете с нея.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Местния Козар

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Значи виж сега, аз не разбирам от строителство, затова наемам фирма, нали те разбират, казвам какво искам за което и си плащам, а те казват може или не, аз може искам и пода да е на покрива ама......
  • 16 Глупости

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Фирма от експерти с ценз, опит и ХОРА, струва много пари и такива хора НИКОГА няма да си сложат главата в торбата от прищявка на собственика, също така те ще са ПОСЛЕДНИТЕ, които ще си плюят на името и ще бутнат трегер. Също така труда да изрежеш трегер е ОГРОМЕН и никой работник няма на своя глава да се овътри толкова. Тука е имало точно заплашване от собственика, казал е това е на моя отговорност, а фирмата са били Гошо и Тошо всичколози дето взимат наполовина на другите.
    Винаги се намира някой закъсал да свърши простотията

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Глупости":

    Всеки ремонт, касаещ промени в структурата на сградата, задължително трябва да е след оценка и обосновка от експерт. По време на ремонта трябва да има строителен надзор, а като приключи трябва да бъде приет от комисия. Това, което ти ми говориш, фирми Гошо и Тошо, си е незаконна работа. Утре, Гошо и Тошо ще ти издадат фалшива шофьорска книжка. Пак ли няма да носят отговорност?
  • 18 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Все едно, клиентът да носи отговорност вместо шофьора на таксито. Клиентът може да иска да караш напряко, през парка. Ти, шофьорът, изпълнителят с ценз, си длъжен да пренебрегнеш прищявката на клиента, щом е в разрез с правилата. Не си измивайте ръцете с клиентите.

    Коментиран от #20

  • 19 НЕЗНАНИЕТО НЕ ОПРАВДАВА ПРЕСТЪПНИКА !

    3 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕМА ИМОТА НА ТАКИВА !
  • 20 Ако наема

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Някой да убие друг човек сме виновни и двамата!!! Аз като възложител и подбудител а той като извършител. Съда би трябвало да даде еднаква присъда ако не и по висока на възложителя