Last news in Fakti

24 Май, 2023 13:21 6 575 5

Завърши ключова част от строежа на най-дългия и тесен град в света (ВИДЕО)

  • neom-
  • саудитска арабия-
  • проект-
  • град-
  • екология

20% от инфраструктурата на NEOM е готова

Близо 20% от инфраструктурните работи на NEOM – най-дългият и тесен град в света, който се строи в Саудитска Арабия и чиято стойност е 500 млрд. USD, са завършени. Мега инженерният проект ще се захранва от чиста енергия, без коли и нулеви въглеродни емисии. NEOM е комбинация от гръцката дума NEO (нов) и M, двете първата буква от арабската дума Mustakbal (Бъдещето) и на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Автор на този футуристичен град е престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Проектът за мегаград ще се простира на 26 500 кв. км на брега на Червено море (в район, по-голям от Кувейт или Израел). Neom ще бъде разделен на 10 различни региона, включително плаващо пристанище, ски курорт в планината Sarwat и огледален град.

В NEOM луксозната островна дестинация Синдала ще бъде сърцето на туризма. The Line ще бъде водещият град, а в Оксагон ще са концентрирани чистите индустрии.

До 2026 г. се очаква NEOM да приюти около 450 000 души, като броят им ще се увеличи до 1,5 до 2 милиона души до 2030 г. В крайна сметка The Line ще бъде дом на 9 милиона жители и ще бъде построен на площ от само 34 кв. км. Линията ще бъде висока 100 м, широка 200 м и дълга 170 км.

В Neom city жителите ще имат достъп до всичките си ежедневни нужди в рамките на 5 минути пеша между кварталите. Чрез използването на AI услугите ще бъдат автономни. The Line ще бъде покрита с огледална стъклена фасада.

Neom ще включва най-големия в света завод за производство на зелен водород.

Цялата енергия в NEOM ще идва 100% от възобновяеми енергийни източници - слънцето и вятъра. Ще има също генериране на електроенергия на базата на водород - всичко това ще гарантира екосистема с нулеви емисии и положителна въглеродна екосистема.

Един от най-амбициозните планове на NEOM - в страна, която в момента внася около 80% от храната си, е да стане "най-самодостатъчният с храна град в света" чрез използване на иновативно вертикално земеделие и оранжерии.

Градът в Саудитска Арабия ще излезе с транспорт от следващо поколение, наречен Volocopter.

Саудитска Арабия ще предлага директни полети от NEOM до Лондон и Дубай.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фдса

    13 0 Отговор
    Квадрата ще бъде по-евтино от зелено в Шопия.
  • 2 Нема нужда

    26 0 Отговор
    Това не е нищо друго освен хипер модерен, високо технологичен затвор! Воала мадам жур дьо Спас!

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нема нужда":

    Чак пък модерен. Отвън ще е огледален, трудно ще разбираш, какво се случва зад стените, освен ако не станеш гражданин. А доколкото разбирам, обитателите няма да могат да излизат, заради екологични съображения.
  • 4 123456

    16 0 Отговор
    ора без работа и с много пара ...
  • 5 Искат

    6 0 Отговор
    да се надпръдват с Дубай.