Last news in Fakti

14 Юни, 2023 14:37 2 168 2

Строителството движи икономиката на тази балканска държава

  • албания-
  • строителство-
  • икономика

Ръстът на БВП на Албания се дължи на сектора

Строителството движи икономиката на тази балканска държава - 1
Снимка: Shutterstock

През миналата година албанската икономика е нараснала с 4,84%, след увеличение от 8,91% година по-рано, съобщиха от статистическата служба на балканската страна (ИНСТАТ). С изключение на второто тримесечие, строителството постоянно е водещо по отношение на приноса си към растежа на БВП сред всички индустрии.

Само през първото тримесечие на 2023 г. БВП на Албания е нараснал с 4,73% на годишна база и 0,19% на тримесечие. Секторите, допринесли най-много за растежа на БВП на Албания през отчетния период, са строителството, търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството, публичната администрация, образованието и здравеопазването.

Според данни на ИНСТАТ строителната индустрия е допринесла с 1,69 процентни пункта за растежа на БВП през първото тримесечие на 2023 г. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. оборотът в сектора се е увеличил с 14,44%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в БГ

    4 1 Отговор
    беше така
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.