Last news in Fakti

22 Юни, 2023 11:11 1 623 8

Съседите се борят с дефицит на строители

  • турция-
  • строители-
  • дефицит

Проблемът с работната ръка в Турция тепърва ще се обостря на фона на започване на строителство на жилищни сгради на мястото на разрушените от силното земетресение през февруари

Съседите се борят с дефицит на строители - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Строителният сектор в Турция се бори с недостиг на работна ръка. Очаква се проблемът да се влоши със стартирането на нови проекти в 11 от 81 провинции на страната, засегнати от опустошителни земетресения през февруари.

Недостигът на работна ръка се появи за първи път по време на пандемията, причинена от коронавируса, а земетресенията изостриха проблема, казаха експерти, призовавайки за спешни действия за справяне с проблема. Те също така отбелязаха, че строителните работници напускат Турция, за да работят в други страни, което допълнително усложнява ситуацията.

„Тези, които са работили в строителството, или отиват в чужбина, или започват работа в държавния сектор. Имаме достатъчно инженери, но нямаме полуквалифицирани работници. Подизпълнителите са добре запознати със ситуацията и се възползват от нея, за да повишат цените“, каза Назми Дурбакайм, президент на Истанбулската асоциация на строителите (İNDER).

Според Мехмет Кальончу, президент на Асоциацията на инвеститорите в недвижими имоти (GYODER), Турция се нуждае от пътна карта за преодоляване на недостига на работна ръка в индустрията. „През последните години много работници заминаха да работят в чужбина. Трябва да измислим стимули, за да ги примамим обратно. Трябва също така да проучим идеята дали Турция трябва да привлече работници от други страни“, каза той.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАНИКА

    3 0 Отговор
    Единствената работеща примамка е, конкурентна заплата + условия на труд.
    Но това явно убягва на работодателите в Турция и България.
  • 2 Ами така

    1 1 Отговор
    Вземаш шпаклата и дърводелския молив слагаш на ухото и при комшиите.
  • 3 Развеселен

    5 4 Отговор
    В същото време у нас пристигат все повече турци - строители!
    Да е жив и здрав Ердоган, че ги гони!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Пристигат таратанци

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Развеселен":

    Всъщност все повече българи заминават да работят в Турция на строежите като обща и срещу тройно по-голямо възнаграждение отколкото получават тук плюс храна и транспорт
  • 5 пенко

    2 2 Отговор
    НАД ДВА МИЛИОНА ТУРСКИ СТРОИТЕЛИ РАБОТЯТ В РУСИЯ --Т ЪП ЛИ СИ ИЛИ НЕ СИ !?!?!?!?!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Бай Тошо като ви почна помниш ли колко ви помогна Турция? С аскери ще плаши, мале, мале.
  • 8 Информиран

    2 0 Отговор
    Нека някой да извади статистика колко турски фирми, работещи доскоро в района на последните земетресения, са купили парцели за строеж във Витошката яка на София. Очаквайте скоро огромни количества апартаменти да излязат на пазара от тези райони.