Last news in Fakti

17 Юли, 2023 11:11 2 672 8

Войната в Украйна доведе до драстичен спад на инвестициите в тези имоти

  • хотели-
  • инвестиции-
  • европа

Вложенията в хотели не са вече толкова атрактивни

Войната в Украйна доведе до драстичен спад на инвестициите в тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Обемът на транзакции в хотелския сегмент в Европа възлиза на 13,3 млрд. EUR, което е с 18% по-малко от година по-рано и с 51% по-малко от 2019 г.

В същото време броят на продадените/закупените хотели също намалява (с 11% до 440) и средната цена на един хотел (с 8% до 30 млн. EUR). Но по отношение на една стая сумата на инвестицията се увеличи с 13% и възлиза на 235 000 EUR.

Обединеното кралство отново е най-големият хотелски пазар. След нея се нареждат Испания и Франция. От градовете най-много транзакции се падат в Лондон, Мадрид и Париж.

73% от участниците във всички сделки са европейци. Най-активни са инвестиционните дружества от сектора на недвижимите имоти. Дружествата с частен капитал са вторите най-активни продавачи, докато институционалните инвеститори са вторите най-активни купувачи.

2022 г. се оказа по-малко успешна година за този сегмент, отколкото може да се очаква след края на пандемията. Причината е конфликтът в Украйна, който предизвика повишаване на цените на енергията и храните. Въпреки това задържаното търсене и увеличеният туристически трафик позволиха на хотелите да надминат останалите сегменти.

Намаляването на инфлацията и повишаването на доходите ще повишат търсенето на ваканции, което от своя страна ще привлече инвеститори - страните от Южна Европа изглеждат особено привлекателни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 2 Отговор
    Не е вярно !!! Ако направят всеобща мобилизация на украинците от Слънчака , тогава ще видят колко е" атрактивно " хотелиерството !!!
  • 2 честен ционист

    6 6 Отговор
    Ако не дойдат пари от ЕС за укропам, догодина може да си купя и 5 хотел за 1 евро.

    Коментиран от #5

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    След коя НЕЯ 🥸❓🥸❓

    " Обединеното кралство

    отново е

    най-големият хотелски пазар.

    След нея се нареждат......"
  • 4 Бизнес план

    8 3 Отговор
    След като настаниха украинките по хотелите, управляващите от посолството могат да помислят за настаняване и на оцелелите герои от "войната в Украйна", разни куци, кьорави и сакати побърканяци. Естествено за ваша сметка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кукурукукууу..

    0 0 Отговор
    Паломаааа..
  • 7 Булпсихопатъ

    1 0 Отговор
    Фъв Варна вече учим новата.

    Коментиран от #8

  • 8 Булпсихопатъ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Булпсихопатъ":

    Мовата