Last news in Fakti

31 Октомври, 2013 08:47 22 267 24

Значителна динамика в цените на жилища в Стара Загора

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • стара загора

До 6% поскъпнаха жилищата в някои квартали на Стара Загора за периода октомври 2012-октомври 2013 г. За изминалите 12 месеца обаче на места се наблюдава и спад до 7%, сочи справка в сайта imot.bg.

Желаещите да купят апартамент в квартали като Самара, Лозенец и Кольо Ганчев, ще платят между 4% и 6% повече в сравнение с преди година. С 6% - от 379 EUR на 403 EUR, се е увеличила цената на квадратен метър жилищна площ в Самара 1. Минимално поскъпване от 2% има в Била и Железника. И в двата квартала към момента жилищата се търгуват за около 410 EUR/кв.м. Най-много са загубили от стойността си имотите, разположени в района на Студентско градче и Ремиза, съответно със 7% и 6%.

Най-ниските цени са в Студентско градче и Три чучура – около 350 EUR/кв.м, а най-високи - в Лозенец и Операта, съответно 522 EUR/кв.м и 558 EUR/кв.м. В центъра на града жилище може да се купи средно срещу 485 EUR/кв.м. Цените не са най-високи за Стара Загора. Според анализатори, причината може да се търси в силното предлагане и сравнително ограниченото търсене в централната част. Ето и някои предложения:

1. Ремиза – 23 000 EUR (442 EUR/кв.м)

Двустайният апартамент се намира в новопостроена тухлена сграда с Акт 16. Разгънатата застроена площ на имота е 52 кв.м. Имотът е напълно обзаведен. Предимството на жилището е, че е близо до центъра, но в същото време в спокойна паркова среда.

2. Студентско градче – 39 000 EUR (397 EUR/кв.м)

Тристайното жилище е с разгъната застроена площ от 98 кв.м. Имотът е намира в нова сграда, разположена в затворен комплекс. Жилището е изцяло южно. Отоплението е локално плюс три климатика. Към апартамента има мазе от 5 кв.м.

3. Център – 23 000 EUR (575 EUR/кв.м)

Гарсониерата се намира на 7-ми етаж на панелна сграда. Имотът се продава след основен ремонт и е готов за обитаване. Изложението е южно. Разгънатата му застроена площ е 40 кв.м.

4. Железник – 23 900 EUR (398 EUR/кв.м)

Двустайният имот, чиято разгъната застроена площ е 60 кв.м, се намира на втория етаж в панелен блок. Продава се след освежителен ремонт. Изложението на помещенията е север и юг. В част от стаите дограмата е подменена с PVC. Жилището се състои от две стаи и кухня.

В центъра на столицата се наблюдава предлагане на жилища в етап на строеж. Цената им започва от 370 EUR/кв.м за едностаен апартамент от 61 кв.м. Ако стойността на имота, който е 22 570 EUR, се плати кеш е възможна отстъпка в размер до 3500 EUR.

Цени на жилищата в някои квартали на Стара Загора (в EUR/кв.м)

Квартал октомври 2012 октомври 2013 %
Аязмото 510 491 -4
Била 401 410 2
Железник 398 407 2
Загорка 415 415  -
Зора 281 277 -2
Казански 427 442 3
Кольо Ганчев 397 415 4
Лозенец 497 522 5
Операта 614 558 -10
Опълченски 434 433 -1
Ремиза 463 438 -6
Самара 1 379 403 6
Самара 2 415 432 4
Самара 3 353 358 1
Студентско градче 364 339 -7
Три чучура - север 356 356  -
Три чучура - център 403 396 -2
Три чучура - юг 408 404 -1
Център 489 485 -1

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    4 3 Отговор
    Значителна динамика в цените на жилища в Стара Загора
    ===========================================

    Поскъпването е Повсеместно , но се криеше досега , за да продължат Купувачите да вярват , че всичко е по старому .

    Коментиран от #3

  • 2 Бай Иван

    7 2 Отговор
    Каква динамика и какви цени бе? Тези луди ли са, кой купува жилища вече?
  • 3 PROFESIONALISTA

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "аноним":

    Глупости. Поскъпването е изкуствено, само по обяите. Когато ,и ако въобще се стигне до реална сделка, всеки намаля цената с уговорката "да си остане между нас" само и само да стане някаква сделка. Всичко е абсолютен мъртвилник, на това отгоре се продават страшно много имоти-капани, с неочаквани, но неизбежни проблеми както от нормативен характер, така и касаещи качеството и здравината на строежът, а дори и с проблеми със съседи и с неизяснени права върху собствеността, и акво ли не още....

    Коментиран от #4, #5, #6, #12

  • 4 Николо Макиавелски

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "PROFESIONALISTA":

    "Глупости" е да говориш за изкуствено поскъпване
    ще видиш - когато отидеш да купуваш !

    Никакви отстъпки не правят продавачите -
    отстъпките Вече ги правят Купувачите
  • 5 Kuku Kukov

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "PROFESIONALISTA":

    Профи - егоцентриста! Таквоз нящо кат Не съществува като законен казус! Да ти го обясня, не професионално всеки имот си има собственик!!! Независимо дали това е: Държава,община, държавна институция или частно лице. Всеки опит за представяне на евентуален имот като твоя собственост (а той не е) се тълкува от закона като измама и се наказва по паралел, като документалана такава със затвор до 6 години. Друг път не пиши врели/не кипели, че става весело

    Коментиран от #7

  • 6 Kuku Kukov

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "PROFESIONALISTA":

    и с неизяснени права върху собствеността, и акво ли не още.... * Забравих да го пейстна !!!
  • 7 Бай Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Kuku Kukov":

    И на теб , ще ти олекне ли ако някой ти пробута апартамент да речем с фалшив нотариален акт и нотариуса е недогледал ,че няма и кой да го задължи та после иди и води дело за да видиш за каво иде реч!Нека се помолим от сърце да не ни идва на главите такова нещо че съдилищата са пълни с такива дела!
  • 8 Kuku Kukov

    2 3 Отговор
    Ваньо - маьна! Нали това казвам.? Има имоти за, които се водят дела (спорни)...или имат възбрана, или нямат? Обаче си имат собственик и преди, и след съдебното решение! А и за фалшивият нотариален акт съм го обяснил! Общо взето казано сам не знаеп от какво си недоволен, както винаги.
  • 9 Kuku Kukov

    2 2 Отговор
    знаеш*
  • 10 Бай Иван

    3 2 Отговор
    Е да ,но той имота е продаден 6-7 пъти след това за да се заличат следите и ако почнеш да водиш дела отиде 15години.
  • 11 Kuku Kukov

    2 3 Отговор
    >Е да ,но той имота е продаден 6-7 пъти < С фашив нотариален акт ли? Бай Иване, за какво говориш последно! Явно съвсем не знаеш за какво става въпрос? За измама с фалшиви наследници, за продажба с фалшиви документи или за неправомерно отнемане - посредством заплаха....или пък за куха сделка? Чул си нещо в кръчмата, ама не си разбрал
  • 12 Димо Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "PROFESIONALISTA":

    PROFESIONALISTA: "Глупости. Поскъпването е изкуствено, само по обявите."
    НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН !
    Аз съм от Стара Загора , и живея в един от добрите квартали , застроен предимно с къщи.На моята улица се продават 5 (ПЕТ) имота - от общо 18 (уличката е малка) , 2 от които, напълно санирани и газифицирани !
    Цените са жалки и въпреки това няма дори желаещи за огледи , оплакват се съседите ..
    ТАКА Е ИЗ ЦЕЛИЯ ГРАД !
    Нямам преки впечатления относно пазара на имоти в другите големи градове , но не мога да разбера колегата "Kuku Kukov" защо задълбава в процесуални подробности около имотните измами .
    Тук никой не е вероятно да бъде измамен , поради един прост факт - в Стара Загора има СВРЪХПРЕДЛАГАНЕ и почти ПЪЛНА ЛИПСА НА ТЪРСЕНЕ !!!!!!!
    Според мой познат, брокер-имоти, сделките през последните години се измерват с ЕДНОЦИФРЕНИ числа - НА МЕСЕЦ!!!
    Хайде със здраве

    Коментиран от #14

  • 13 Kuku Kukov

    0 3 Отговор
    >защо задълбава в процесуални подробности около имотните измами .< Я, прочети хубавичко коментарите на Профи и Ваньо после се занимавай с мен
  • 14 Easy ryder

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Димо Димов":

    Куков е дежурния драскач за това как имотите им растяли цените.
    Замества други двама дежурни драскачи АХХХ и Бъбъла,които прогнозираха голям ръст още през 2010-та и влачеха някакви уж икономически теории.
    Сега изчезнаха защото нищо от прогнозите им не се случи.Както ти вече написа пазара е здраво замрял,но това не пречи на драскачите(брокери,пишман строители,реститути и други подобни ) да си мечтаят за времената когато лесно продаваха на безобразно раздути цени от 1500 евро квадрата и нагоре.
  • 15 Veselin Stanoev

    2 0 Отговор
    В момента най-големият играч на пазара на недвижими имоти са банките и съдия изпълнителите,които се опитват да продават имотите изгубени от неплатежоспособните длъжници.Хората,които имат кеш са малко и са предимно чужденци.Стара Загора е много хубав град,но не предлага много възможности за развитие.
  • 16 Veselin Stanoev

    1 0 Отговор
    В момента най-големият играч на пазара на недвижими имоти са банките и съдия изпълнителите,които се опитват да продават имотите изгубени от неплатежоспособните длъжници.Хората,които имат кеш са малко и са предимно чужденци.Стара Загора е много хубав град,но не предлага много възможности за развитие.

    Коментиран от #17

  • 17 клуб200Е

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Veselin Stanoev":

    Помежду другото, в случай че банката - кредитор продаде имот на длъжника за по-малко пари от колкото му е дала, дълга заличава ли се или човека си остава да дължи разликата? Моля за аргументирани отговори и примери от практиката Ви.

    Коментиран от #20

  • 18 Kuku Kukov

    0 3 Отговор
    >Куков е дежурния драскач за това как имотите им растяли цените.< Кажи безимотнийй, къде точно е това релевентно, мое твърдение? Или си станал късоглед от взиране в екрана- или говориш наизуст? Друго да ти кажа, това ,което притежавам (за твое съжаление) и сега струва по 1500е за м2. Пък и принципно пиша в сайт за имоти, който ми харесва? И наистина купувам и продавам недвижима собственост, когато е изгодно за Мен. Съжалявам искрено за твоите въжделения и несполуки в живота, но не си коректив да определя: Кой,къде и как ще пише и изказва мнение? А, пиша за Стара Загора защото ми е на сърце като град, имам приятели от години там!

    Коментиран от #21

  • 19 Бай Иван

    2 0 Отговор
    На КУКУ му плащат за да ръси глупости от рода на " цените на имотите растат"!
  • 20 Бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "клуб200Е":

    В случай ,че банката продаде имота ти за по малко пари от колкото ти е дала, дългът си остава ,че и внуците ти ,ще го плащат после.Честно казано на банката изобщо не и пука за колко ,ще продаде имота ти. Важно е да си върне по голямата част от парите а остатъка ,ще погасиш двойно и тройно ти или внуците ти та чак кръв ,ще пикаете.Затова си правете сметката добре като теглите необмислени кредити!
  • 21 Easy ryder

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Kuku Kukov":

    Оооо извинявай объркал съм се вероятно,може би искаш да кажеш че на имотите им падат цените.
    Колкото до притежаваното от теб и стойноста му едва ли някой го интересува освен теб.А моите въжделения трудно ще ги рабереш много ти е ниско и елементарно нивото.Предъвкването на правни казуси и термини ако не си разбрал не впечатлява никой и едва ли говори колко ти бил мил града Стара Загора.Нямам намерение да те коригирам пиши си спокойно глупостите,аз казах каквото трябва за теб.
  • 22 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Хайде народе,че не останаха жилища за продан в Стара Загора!
  • 23 Kuku Kukov

    0 1 Отговор
    >Хайде народе,че не останаха жилища за продан в Стара Загора!
  • 24 Kuku Kukov

    0 1 Отговор
    Ти по-добре кажи за Ккоматево и Тракия, където е "Меката на бизнеса"