Last news in Fakti

1 Август, 2023 09:11 2 291 12

Западните компании напускат Русия, но не съвсем

  • русия-
  • москва-
  • чуждестранни фирми-
  • офиси

Над 50% от офисите все още са наети от западни компании

Западните компании напускат Русия, но не съвсем - 1
Снимка: Shutterstock

Офиси в Москва продължават да се наемат от 51% от международни компании, обявили напускане на руския пазар, съобщиха от специализираната компания IBC Real Estate. „51% от международните компании, въпреки съобщението за оттегляне, продължават да наемат офис площи без никакви промени“, се посочва в доклада.

Според анализаторите на IBC Real Estate повечето от тези компании принадлежат към производствения сегмент. Половината от тях вече са се релокирали, след като са продали бизнеса си на руски дъщерни дружества, другата половина все още не са взели решение за по-нататъшна бизнес стратегия и продължават да пазят офисите си под наем.

Експертите са анализирали 400 компании или 740 000 кв.м офис площи в Москва. Резултатите показват, че обемът на офис площите, заети преди това от компании, които напускат или преустановяват дейността си в Русия, е 3,7% от общия обем на московския пазар. По този начин решението на международните компании да напуснат руския пазар практически не се отрази на дела на свободните площи в бизнес центровете на столицата.

11% от международните наематели, запазвайки присъствието си на руския пазар, са оптимизирали разходите си за наем чрез намаляване на офис пространството. Офисните площи на такива наематели са се свили около половината и вече са средно 2600 кв.м. 22% от чуждестранните компании са решили да прекратят договорите за наем, а над половината от тях вече са напуснали Русия завинаги. В тази връзка на пазара бяха пуснати 134 000 кв.м първокласно пространство.

Анализаторите на IBC Real Estate отбелязаха, че площите в премиум офис сградите в Москва постепенно се запълват - през второто тримесечие на 2023 г. делът на свободните площи в Prime properties е 22,2%, което е 2,5% по-ниска от първото тримесечие. Според резултатите от текущата година делът на свободното пространство на пазара като цяло може да бъде около 10%. По предварителни изчисления около 80% от офис площите в новите проекти през 2023 г. ще бъдат продадени преди въвеждане в експлоатация.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 23 Отговор
    Русия е пред фалит-всичко избяга оттам-даже и руснаците

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    25 4 Отговор
    Кой бяга от 140 млн пазар?

    Коментиран от #5

  • 3 Орбан

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Унгария пита кой фалира ЕС?
  • 4 Русофил

    3 19 Отговор
    След атаките от дронове по ситито в Масква всички ще напуснат.
  • 5 Русофил

    3 20 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Руснаците обедняха и не са пазар вече. Няма един руски турист в Европа.
    Денги нет.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Бай Иван

    25 1 Отговор
    Не знам какви са тези напускания на западни фирми ? Вчера гледах качен клип сниман от разрушеният Мариупол. Нали си спомняте какво се пишеше ,че едва ли не десетилетия ще се възстановява. Е от това което виждам е повече от въстановен. В суперите на рафтовете все едно си в наши магазини. Кеф ти кола кенчета ,бутилки , фанта , всичко каквото има примерно в Била , Кауфланд , Лидъл. Телевизори , перални всичко каквото има и тук. Сградите и цели нови квартали вече са построени. Сега аз на това което снимат хората и виждам с очите си ли да вярвам или на нашите медии?
  • 7 Мишел

    13 3 Отговор
    Под 8% от чуждите компании напуснаха Русия от началото на СВО(Източник Бизнес Инсайдър, края на юли)
  • 8 А ПО ЛЕКО

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    ВЕРНО ЛИ СИ ТОЛКО ЗАЛУПЕН , ИЛИ ТАКА СЕ ПРАВИШ ЗА НЕКОЙ И ДРУГ ЦЕНТ..........?????
  • 9 Последния Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Хаха, няма защото не им дават визи, но иначе ще я залеят
  • 10 Генчо

    12 1 Отговор
    Всичко е пари интереси. Никой не е избягал всички искат ресурси и пазари.
  • 11 Вуй

    2 1 Отговор
    То и ривере напуска София от години,ама не съвсем.......
  • 12 наблюдател

    7 0 Отговор
    Реално 8% от западните компании са напуснали.
    Елциновите кърлежи няма лесно да си тръгнат, вероятно ще отнеме години.
    Възможно е една част да бъдат прогонени чрез swap ваучери на стойност $ 300 милиарда, колкото са конфискуваните руски активи на запад, но те официалнои още са само "замразени".
    Та ще поживеем и ще видим.