Last news in Fakti

9 Август, 2023 13:21 3 403 3

Град отчете поскъпване на къщите от 884% за 3 години

  • турция-
  • къщи-
  • цени

Най-популярните градове за покупка на къщи при съседите

Град отчете поскъпване на къщите от 884% за 3 години - 1
Снимка: Shutterstock

Интензивната миграция към крайбрежните и крайградските райони на Турция, която продължава след пандемията и земетресенията, е един от основните фактори за продължаващия ръст на цените на имотите, смятат от технологичната платформа за недвижими имоти Endeksa.

Жителите на Истанбул, които предпочитат да не се заселват в центъра на града, избират самостоятелни къщи в региони като Силиври и Шиле. Резултатите от проучването показват също, че търсенето тук се отразява в покачването на цените. Шиле е на първо място в Турция с 884% увеличение на цените на жилищата през последните 3 години. За миналата година тази цифра е 132%. Наемите в Шиле са се увеличили със 144% през последната година и със 739% през последните три години.

През последните 3 години продажната цена на жилищата в Анталия се е увеличила с 867%, а през последната година тази цифра е 141%. Наемите на жилища са се увеличили със 79% през последната година и с 434% през последните 3 години. Алания се оказа най-популярната зона сред чужденците. Най-важният фактор за това е увеличаването на чуждото население.

Бодрум се отличава със своите социални съоръжения, инфраструктура, която може да осигури висококачествени услуги и предимства на местоположението. В Бодрум най-голям ръст на цените на жилищата през последната година се наблюдава в района на Гюмбет (+160%). Поскъпването на имотите през последните 3 години е на много високо ниво (+675%).

Най-много летни резиденции за продажба има в Анталия с 5744 единици към април 2023 г. Анталия е следвана от Кушадасъ (4205), Алания (2425) и Бодрум (2210).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 1 Отговор
    В Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна също има подобен ръст.. от 2500 евро стигнаха 400 хиляди лева - справка имотбг
  • 2 Вейооо

    3 1 Отговор
    ти си ,развихряй се
  • 3 Аз Кочо

    2 2 Отговор
    Малко е това поскъпване тук в бг е 500 процента