Last news in Fakti

10 Август, 2023 21:15 4 506 5

Предмет на спекулации ли са тези имоти?

  • китай-
  • жилища-
  • цени-
  • спекулативни цени

Жилищата и къщите са за живеене, а не за спекулативна търговия

Предмет на спекулации ли са тези имоти? - 1
Снимка: Shutterstock

Висшите лидери на Китай за първи път въведоха фраза “къщите са за живеене, а не за спекулации“ на годишната си среща за икономиката през декември 2016 г., отбелязвайки началото на поредица от по-строги правила на пазара на имоти, които в крайна сметка доведоха до спукването на балона през 2021 г.

Премахването на лозунга от ключов политически документ през юли се възприема като основен сигнал, че политиците ще премахнат някои от тези ограничения в опит да укрепят разрушената индустрия, която представлява около една четвърт от икономическата активност.

Броят на сделките в големите китайски градове отчита спад. Според анализатори той се движи от по-фундаментални фактори, отколкото всякакви непосредствени регулаторни опасения.

„Търсенето на жилища може да не се възстанови толкова бързо, колкото пазарите а очакват, поради няколко причини: бавното нарастване на доходите на домакинствата; слабото доверие в бъдещето; наследството на недовършените домове; намаляващото население; спадът на цените на жилищата в много градове,“ каза Тинг Лу, главен икономист за Китай в Nomura.

Инвеститорите може да получат първата си информация за реакцията на пазара, когато официалните данни за инвестициите в имоти и цените за август бъдат публикувани следващия месец.

След срещата на ръководството на Комунистическата партия през юли, централният град Джънджоу и източната част на Ханджоу стартираха някои мерки за подкрепа на пазара на имоти и през следващите седмици се очакват още подобни съобщения.

Собственици на множество имоти споделят през агенция Reuters, че или искат да продадат, или че не бързат да навлязат отново на пазар, който за тях е бил основният начин за натрупване на спестявания. Според тях, не ограниченията държат пазара на ниски нива, а съмненията за по-добри дни на китайската икономика.

„Има широкоразпространена липса на увереност в бъдещето. Възстановяването след пандемията не оправда очакванията“, каза София Чен, адвокат по интелектуална собственост в Шанхай, която притежава осем имота, предимно в Шанхай, но не е купувала недвижими имоти от 2018 г.

В същото време някои по-млади хора, които търсят своя първи дом, се чувстват разочаровани от факта, че спекулантите може да бъдат отново добре дошли на пазара на недвижими имоти - а с това и икономиката като цяло - потенциално предотвратявайки по-нататъшни спадове на цените до достъпни нива.

„Загрижен съм за промяната“, каза 26-годишен фармацевтичен работник с фамилно име Сонг, който обмислял да купи имот в Пекин, преди да разбере, че се нуждае от подкрепата на родителите си. „Заплатата ми е средната за Пекин, но все още не мога да си позволя да си купя къща.“

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добромир байГенив Форосс

    1 1 Отговор
    Как така не са за спекулации, аз да не работя ли
  • 2 Ами да

    2 1 Отговор
    В това отношение съм напълно съгласен с тях ! Само че не е трябвало да допускат закупуването на много жилища от един собственик, сега това им е проблемът !

    Коментиран от #5

  • 3 Добро утро значи

    4 1 Отговор
    В Мутренска държава като БГ имотите са основно средство за изпиране на пари, и това "не го знаят" само от силовите и правосъдни ведомства, за това нищо не правят по въпроса
  • 4 Даеаааа!

    3 1 Отговор
    Милено, кога ще пуснеш материал за парното отопление в Еквадор? Страшно актуална тема за българските туристи!
  • 5 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    Проблемът на тези с многото жилища които перат пари е че няма да има на кой да продадат за да кешират. Тези цени са непосилни за масата българи.