Last news in Fakti

10 Август, 2023 19:15 1 960 21

Строим по-малко на брой сгради, но с повече жилища

  • жилища-
  • строителство-
  • нси-
  • данни

Най-много жилища в експлоатация са въведени в Бургас през второто тримесечие на текущата година

Строим по-малко на брой сгради, но с повече жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие на 2023 г. е 1180, а новопостроените жилища в тях са 5198 броя. Спрямо второто тримесечие на 2022 г. сградите са със 17 по-малко, или с 1.4%, а жилищата в тях се увеличават с 1 121, или с 27.5%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие на 2023 г. със стоманобетонна конструкция са 75.3%, с тухлена - 20.9%, с друга - 3.6%, и с панелна - 0.2%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (78.7%), следвани от жилищните кооперации (15.6%). В сравнение с второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава намаление в броя на новопостроените къщи, докато броят на жилищните кооперации се увеличава.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите София (столица) - 204 сгради с 1168 жилища, Пловдив - 163 сгради с 449 жилища, и Бургас - 130 сгради с 1352 жилища в тях.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с три стаи (32.9%), следват тези с две стаи (32.0%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.2%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през второто тримесечие на 2023 г. е 500.1 хил. кв. м, или със 17.6% повече в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., а жилищната площ се увеличава с 16.0 % и достига 395.9 хил. кв. метра (фиг. 4).

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 104.3 кв. м през второто тримесечие на 2022 г. на 96.2 кв. м през същото тримесечие на 2023 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 212.9 кв. м, и София - 157.0 кв. м, а най-малка - в областите Бургас - 53.0 кв. м, и Велико Търново - 72.3 кв. метра.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    32 2 Отговор
    голяма глупост да натъпчеш колкото се може повече хора в една сграда ,това освен до стрес до друго не води . в съседните държави е точно обратното

    Коментиран от #10

  • 2 инхи

    31 2 Отговор
    Населението намалява Вие не се спрях да строите... за занзибарци ли ги пазим? :D

    Коментиран от #5, #11

  • 3 ХАХАХА

    23 3 Отговор
    Повече жилища с по малка ! Има да мечтаете за квадратурата на панелите,за качеството да не говорим! ХАХАХА
  • 4 Калпазанин

    19 3 Отговор
    По малки жилища на по високи цени, тъпчете се като ви е толкова акъла като риба в консерви. Аз на село си ми е най добре свлвндурите в в града

    Коментиран от #8

  • 5 оФчара

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "инхи":

    Най лесният начин да переш пари,е чрез строителство.
  • 6 Гост

    19 3 Отговор
    Строим нефункционални кутийки с абсурдно разпределение. Само си даваме парите, а насреща - общежитие.
  • 7 Дааа

    19 1 Отговор
    Строим по-малко на брой сгради, но с повече жилища... зовът се виетнамски общежития... 20 на етаж. фугите до горна плоча на тухлените стени се запушват с пяна, бетон канцерогенен от съседна държава... по същия модел на сградите от голия трус... чакаме съдника... какво ще оцелее.
  • 8 Гост

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Отдавна се убедих, че няма значение дали ще карам 30 мин от село до работа, или ще кисна 30 мин в задръстванията до работа. На село поне си имам двор с басейн, а децата си имат куче и котка.

    Коментиран от #12

  • 9 каквоооо!?

    15 1 Отговор
    Ниво строителство 53кв.м., та това е с реална площ на гараж.
  • 10 Ум царува, ум робува,

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън та пляс":

    ум патки пасе. Още повече юруш на зеленото заради цената. Скоро имаше някаква статия за недовършени 555 апартамента в сграда с 5 входа. Видях снимката и ме хвана манията за преследване. Отделно смятай по 100 апартамента във вход/ако не е някаква грешка в числата/ какви кутийки са направени и какви междусъседски войни ще настанат. Ама зор, та зор да се набутат в наредите.
  • 11 Гошо реститута

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "инхи":

    Не, Ганчака кат купи 20 на куп и си мисли че после от наеми голяма работа
    Да, ама Не
    Това работи в държави в които има миграция и високо платен трудов пазар
    Тук, всеки завършил в провинцията средно отива в един от четирите града в Булгар с по високи заплати и след три години към Терминала
  • 12 умен

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Абе не е баш тъй. Пътуваш 30 мин от село до града и после още 30 мин в трафика. По-скоро си намери работа до жилището или жилище до работата. А тея деца освен куче и басейн им трябва и образование, здравеопазване и социализация. Неща, които на село леко липсват.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 евала умен

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "умен":

    този път наистина умен коментар

    Коментиран от #18

  • 14 ами

    10 1 Отговор
    Ако някой смята да купува схлупена кутийка за 200 000, то си е негова работа.
    Само не опълнете гушите на лихварите и мафиотите.
    Всякакво другио прехвърляне на капитал в икономиката е полезно - от по-простите и поддаващите се на манипулация , към по-информираните, умните и предприемчивите.
  • 15 читател

    0 3 Отговор
    През последните години новите жилища като цяло са по-големи.
    Личи и по тенденцията в цените, на квадратен метър едностайните (че даже и двустайните) вече отстъпват. А предприемачите със сигурност строят от по-скъпите.
    Излиза че или сградите са станали по-големи, или нещо ви куца статистиката.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 всмисъл

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "умен":

    Децата много се социализират в неугледния блок пред койтъо няма място за игра, а и те е страх да ги пуснеш? Да не говорим, че по-голямата част от свободното време седят пред екран и за тези дейности/комуникации 20-30 км няматр значение.
    Сам си го казал - 30 минути отиване и връщане е неудобството, но на обратната страна на медала е удосбъвото - пространство, въздух и пр. А и в къщата много по-лесно е да каниш гости и да правиш детски партита (за социализация).
    А фактът, че не всек иден е учебен намалява ср4едно дневната загуба на време.
    В САЩ неслучайно предпочитат да живеят делече от работата и училището - плюсовете са много повече от минусите. А пълно щастие на този свят просто няма.

    Коментиран от #19

  • 18 умен ли?

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "евала умен":

    Немарливо пуснати клишета на очебиен проидавач на неугледни градски клетки по 100к за 30 кв м.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 умен

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "всмисъл":

    колкото и да не ти се вярва децата излизат и се събират да се мотат по молове и да ходят на кино. От 5ти клас започват да се мотат сами навън. Момчетата пък ходят на фитнес, играят баскетбол и футбол, колкото и да не ти се вярва. Всеки ден ли ще правиш партита и да ангажираш другите родители да докарват децата си през лятната ваканция? Социализацията не е 5 пъти годишно и в междучасията!
  • 20 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "умен ли?":

    и кое е клише? Кое село е с матиматическа гимназия? Кое село е с денонощна аптека? Кое село е с мол и кино? Кое село е с модерно футболно и баскетболно игрище (може и да се намира тук таме, но не е масово)? Кое село е с кабинет на джи пи, който е всеки ден там? Кое село е с добре оборудвана фитнес зала? Единственото клише е като казваш, че съм казал клишета!
  • 21 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "умен ли?":

    И още: Кое село предлага уроци по карате, плуване, рисуване, футбол. баскетбол, волейбол и т.н. Всяко едно от изборените от мен неща е на 15 минути каране до града и после незнайно колко още в трафика! Кое село е с офис на куриер? Да, карат до адрес, ама трябва да си на този адрес! Не си мисли, че ти казвам кое е хубаво и кое е лошо(град или село) ама да изтъквате, че на село е по-хубаво от града..?! Всяко си има плюсове и минуси. Имам вила и на комшията кучетата, защото има двор и може да гледа и 50 кучета, ако реши, вият и лаят по цяла нощ. Лятото не може да се спи оттях. Същият комшия гледа и животни и смърди на.. да кажем на тор. Върха беше като беше направил помийна яма до оградата. Тогава и РИОКОЗ сме му викали и са му издавали предписание да я махне. Ако ти се падне такъв комшия, ще плачеш за кутийката макар и там някой комшия да е решил, че ще дупчи в неделя в 8 часа. Ама ще дупчи половин час и ще се кротне ама кучето ще вие цяла нощ а смрадта е денонощна!