Last news in Fakti

11 Август, 2023 19:12 10 141 3

Тези жилища поевтиняват - Август 2023

  • чехия-
  • жилища-
  • вторичен пазар-
  • цени

Старите апартаменти в Чехия все по-привлекателни

Тези жилища поевтиняват - Август 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

През последните шест месеца средната цена на старите апартаменти в Прага е паднала с 2,2%. Предлагането на тези имоти на пазара обаче е намаляло с 14%. Цените на новите сгради не са се променили много. Жилищните имоти от най-високо качество са поскъпнали с 1,9%. Наемите следват търсенето, водено от липсата на собствено жилище, съобщиха от консултантската компания Knight Frank.

„Изискванията на клиентите също се променят. Повече от всякога хората обръщат повече внимание на качеството на жилищата и предявяват по-високи изисквания към техните стандарти и допълнителни услуги. Мисля, че съотношението цена-качество на недвижимите имоти се изравнява, което е в рязък контраст с годините на пандемията, когато ниските лихви по ипотечните кредити помогнаха на почти всичко да се продава бързо и скъпо“, каза Катерина Полакова, ръководител отдел Жилищни имоти в Knight Frank.

Ръстът на наемите се забави след скок от няколко десетки процента миналата година. Разликата в наемните цени се дължи на състоянието на обектите или наличието на свободни помещения на дадено място. Според анализ на Knight Frank средният наем в Прага 8 например се е увеличил с 11% през последните шест месеца, докато в Прага 3 е намалял с 5,3%.

Според Едуард Форейт, директор бизнес развитие в чешката инвестиционна компания Passerinvest, разходите за наем на стари апартаменти може да паднат допълнително под натиска от строителството на нови жилища. Според него, причината е в нестабилността на финансовите възможности на хората. Преминавайки от вторичния пазар в нова сграда, финансово богат човек ще остави по-евтин празен апартамент на пазара за наеми. Подобна ситуация може да възникне при преместване от един стар апартамент в друг.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    8 7 Отговор
    Това което говоря вече доста време вече е факт на запад. Ще стане и тук, просто трябва време
  • 2 Симо

    8 4 Отговор
    Тук ще поскъпват.След 10 години само 1 % от хората ще могат да си купи нов апартамент и то с 50 годишна ипотека

    Коментиран от #3

  • 3 Аз Кочо

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Симо":

    Хехехех, тогава само 1 процент ще успеят да продадат, другите продавачи ще примигват на парцали.
    А банките ще дават кредит само на милионерите .