Last news in Fakti

14 Август, 2023 13:21 2 441 1

Бумът на жилищното строителство в най-скъпата икономика се доближава до критичната точка

  • швейцария-
  • втори дом-
  • търсене

Със 7% са поскъпнали ваканционните имоти в Швейцария

Бумът на жилищното строителство в най-скъпата икономика се доближава до критичната точка - 1
Снимка: Shutterstock

Миналата година средната цена на ваканционен дом в Швейцария се е повишила с над 7%. Но нарастващите разходи за поддръжка, спадащото търсене и ръста в предлагането на такива имоти вероятно ще задържат цените още по-ниски през текущата година, сочи доклад на банка UBS, наречен UBS Alpine Property Focus.

Енгадин/Сейнт Мориц е най-скъпото място за закупуване на ваканционен дом в алпийския регион на Швейцария. Луксозен дом там струва около 20 500 швейцарски франка (22 685 USD) на квадратен метър. Следват Flims/Laax и Gstaad, където цените се движат около 17 000 швейцарски франка (18 820 USD) на квадратен метър. Цермат, Давос/Клостерс, регионът Юнгфрау и Андермат не изостават с цени около 16 000 швейцарски франка (17 700 USD) на квадратен метър.

Цените на ваканционните жилища бяха с около 7% по-високи през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение с година по-рано. Най-значителните печалби са регистрирани в Ароса, където цените са се повишили с близо 20% през последните четири тримесечия и сега са с над 60% над нивата, наблюдавани в края на 2019 г. Силни увеличения на цените бяха наблюдавани и в леснодостъпни места като Hoch-Ybrig, Flims/Laax и Engelberg. Там цените се увеличиха с 15% на годишна база.

Преобразуването на основно жилище във ваканционен дом обикновено добавя 15% до 20% към пазарната му стойност. В резултат на това броят на ваканционните жилища в изследваните дестинации се е увеличил с почти 2500 от началото на 2020 г. (с малко под 2%). Запасът не показва признаци на изчерпване. Това води до намаляване на предлагането на обикновени жилищни сгради и задълбочава обезлюдяването на алпийските региони.

Ценовият бум, наблюдаван през последните години, постепенно е към своя край. В Бернер Оберланд дори има леко намаление на цените от есента на 2022 г. Матиаж Скочек, икономист по недвижими имоти в UBS CIO GWM и водещ автор на проучването, споделя своята перспектива: „През следващите няколко тримесечия се очаква пазарът на ваканционни жилища да отслабне още повече. На хоризонта е период на ценова стагнация.“

Основните двигатели на търсенето по време и след пандемията се оказаха неустойчиви. Почивките в чужбина вече са по-популярни от всякога, а хибридната работа, при която хората предпочитат да работят от втория си дом, изглежда е временно явление. Това, което остава след бума е, че цените на крайградските жилища са се повишили с добри 20%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    2 8 Отговор
    Ква "икономика" без Газ и ква Газ без Русия? "Живият Труп"по Достоевски е планетката..