Last news in Fakti

14 Август, 2023 14:21 5 145 4

Силно разминаване в очакванията на продавачи и купувачи

  • colliers international-
  • логистични площи-
  • индустриални имоти-
  • търсене-
  • предлагане

Инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти да се запази

Силно разминаване в очакванията на продавачи и купувачи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигат 1,386,700 кв. м. към средата на 2023 г. Наблюдава се увеличение с 18,700 кв. м., спрямо предходните шест месеца - едно от най-малките на база полугодие. В активен строеж в София са над 130,500 кв.м., от които 86,300 кв.м. са концентрирани в 3 големи проекта. За част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем.

През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София, които са с дял около 4.2%. Усвоените пространства са над 30,900 кв. м. По-голямата част от този обем са предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори. Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43% от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25%), логистика и 3PL* (23%) и дистрибуция (10%). Наемните нива остават стабилни - от EUR 5.0 - EUR 5.5 на кв.м. на месец за клас А складови площи и около EUR 2.7 за клас В, сочи доклад на консултантската компания Colliers.

От там очакват инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти да се запази. Към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни. ESG стандартите остават тема с нарастваща важност. Интегрирането им в строителния процес ще бъде от съществено значение, както за ползвателите, така и за собствениците на проекти, за да бъдат конкурентноспособни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    10 3 Отговор
    Германията се деиндустриализира без "Раша Ресърс". Оттам почва Третата Световна Война магазинер-клиент.Ихууу..
  • 2 Загрижен

    19 0 Отговор
    Дерзай народе. Отварят се безброй нови работни места за висококвалифицирани... общаци по складовете...
  • 3 Пазара на НИ блокира

    12 2 Отговор
    поради силно разминаване в очакванията на продавачи, с реалността
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.