Last news in Fakti

15 Август, 2023 09:21 3 679 12

Скъпите жилища гонят столичани към покрайнините на града

  • прага-
  • чехия-
  • жилища-
  • поскъпване-
  • покрайнини

Все по-малко жители на Прага могат да си позволят собствен дом

Скъпите жилища гонят столичани към покрайнините на града - 1
Снимка: Shutterstock

Поради високата цена на недвижимите имоти и скъпите ипотеки, офертите в столичните райони стават все по-малко достъпни. Вместо Прага хората избират Бероун, Кладно или Мелник.

В Кладно се строи нова жилищна сграда, апартаментите скоро ще бъдат готови за настаняване. Интересът към тях е голям: къщата се намира на 16 минути с кола от Прага. Кладно е един от градовете, където жителите на столицата често се местят сега.

„В момента една трета от апартаментите са продадени. Вече виждаме интерес от страна на жителите на Прага към покупка на недвижими имоти. Високите цени на имотите действително принуждават жителите на големите градове да търсят алтернативни жилища в близките малки градове “, потвърди Мария Моцкова, представител на инвеститора.

В Мелник също се е увеличил интересът на хората към покупка на имоти през последната година. „Когато говорим за продажба на апартаменти в Мелник и околностите, средно 30% от купувачите са жители на Прага. Останалите са местни“, казва Иржи Черни, говорител на агенцията за недвижими имоти.

Подобна ситуация се наблюдава и на други места. Според брокерите около една трета от недвижимите имоти в градовете на Централна Бохемия като Кладно, Мелник, Колин, Млада Болеслав и Бероун сега се продават на хора, които се местят от столицата.

Все повече и повече хора напускат Бърно в търсене на достъпни жилища. Те избират недвижими имоти, например във Вишков, Бланско, Курзим или Модрице. „Въпреки факта, че цените на апартаментите в Бърно са паднали от средно 100 000 крони (4150 EUR) до 80 000 крони (3300 EUR) на квадратен метър през последната година, жилищата остават недостъпни за мнозина“, казва анализаторът на недвижими имоти Ондрей Пеликан.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви са тези жилища

    12 3 Отговор
    4000 евро на квадрат, при положение, че вземат по 850 евро заплати? Трябва да има някаква грешка! 2000 на квадрат евро по минава, ама 4000 хиляди, нещо послъгвате. В съседна Германия колко е квадрата с двойни и тройни заплати?

    Коментиран от #2, #4, #7

  • 2 Какви 850 евро бе

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Какви са тези жилища":

    Смешко.Майчинството миналата год .беше 850 евро и то за 4 години.

    Коментиран от #3

  • 3 Със смешко

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Какви 850 евро бе":

    ще се обръщаш към баща си, ясно?
  • 4 Ми то в БГ

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Какви са тези жилища":

    новото строителство гони 3000 Е/кв.м с тия заплати. И новата буржоа ти каза че овцете трябва да живеят под наем.И не всеки трябва да има собствен дом. Ми това е демокрацията. В Ам. 5 милиона са на улицата на палатки. Нали за това скачахте по площадите?

    Коментиран от #6, #8

  • 5 умен

    7 2 Отговор
    а дали не се местят на по-тихо и спокойно място. Големите градове са фраш с туристи и заведения. Хората искат вечер след работа да почиват не да купонясват с туристите!
  • 6 умен

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ми то в БГ":

    криво си разбрал демокрацията. Демокрацията е според на всеки възможностите. Ти като си ограничен и за нищо не ставаш защо трябва да живееш в мезонет?
  • 7 И още ще падат

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Какви са тези жилища":

    "цените на апартаментите в Бърно са паднали от средно 100 000 крони (4150 EUR) до 80 000 крони (3300 EUR) на квадратен метър"
  • 8 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ми то в БГ":

    С фенерче ще го търсите Баце
  • 9 За протокола

    9 1 Отговор
    Умните хора развиват градовете си към съседните сателитни селища, докато ние уплътняваме София със застрояване на зелените площи, междублоковите пространства и във височина. Няма зеленина, няма места за отдих и развлечение, няма места за паркиране, В кварталите уличките са тесни, разбити и без възможност за придвижване нито на коли, нито на пешеходци.
    Отвратително планиран град. Разни напористи некадърници се тикат в управата и планировката и и успяха успешно да направят от хубавия град едно чудовище с мръсен въздух, объркано и малоумно организирано движение, безумно строителство и стълпотворение на близо 1/3 от населението на страната.
    Вместо да изградят удобни пътища и ж.п. транспорт до съседните селца и гради, където хората да живеят в модерни еднофамилни къщи с дворове и да се създаде поминък и там, всичко се бута в някакви ужасни кооперации на шумни и мръсни места, където нито деца могат да играят, нито човек може да се разхожда.
    Отдавна избягах от София и не искам да стъпвам там.
    Това отдавна не е моят град.

    Коментиран от #11

  • 10 Квадратен кръг

    3 3 Отговор
    Важното е , че мис Бикини има възможността да бъде подсигурена с къща в Барделона и то заради уменията й да удовлетворява мъжките нужди , мераци и щения на Вожда Бойко от Банкя !
  • 11 умен

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "За протокола":

    Тука леко не си прав. Умните хора са си уплътнили градовете вече и затова почват да се преселват по сателитите и периферията. Виж по-големите градове в Европа( дори на гугъл мапс) дали има отстояния между всяка сграда или са лепнати една за друга и съседите си подават кафе и захар през прозорците и балконите. Виж им зелените площи. Да, не ми харесва, но това са фактите!
  • 12 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Ех тия имоти ще ви изядат главите