Last news in Fakti

16 Август, 2023 09:37 4 087 5

Стагнация на пазара на имоти в най-голямата европейска икономика

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • поевтиняване-
  • стагнация

Германският пазар е в период на турболенция

Стагнация на пазара на имоти в най-голямата европейска икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Спадът в търсенето на жилища в Германия е факт. А основната причина за това е високата инфлация, която доведе до ръст на лихвените проценти по ипотечните заеми. Това, от своя страна, доведе до спад в цената на квадратен метър жилищна площ – нещо, което не се беше случвало от години.

Най-новите данни на анализатори, обаче прогнозират, че в скоро време процесът на поевтиняване може да приключи. С 0.9% са поевтинели апартаментите през второто тримесечие на текущата година спрямо първото, сочат данните на Асоциацията на германските банки Рfаndbrіеf (VDP). Спрямо второто тримесечие на миналата година поевтиняването е в рамките на 5.4%. „Темпът на поевтиняване на имотите отчита забележимо забавяне“ се посочва в доклада на VDP, а именно до 0.4% през второто тримесечие спрямо първото на текущата година.

Според Йeнc Toлĸмит, управляващ директор на VDP сред основните причини да се наблюдава подобна тенденция е, че се очаква лихвените проценти по дългосрочните кредити да не се покачват повече. Поевтиняването на имотите се дължи предимно на по-високите лихви по кредитите, а това прави финансирането покупката на жилище по-скъпо за хората.

Берлин остава като остров на стабилността, след като там е отчетен най-малък спад в цените на жилищата. Проучването на VDP показва, че в седемте най-големи германски града са поевтинели средно с 1.1% през второто спрямо първото тримесечие на тази година и с 5% спрямо второто на 2022 г. На годишна база поевтиняването в Берлин е най-малко – 3.6%. Основната причина е силното търсене на жилища, както и повишаващите се разходи за наем.

Франкфурт и Мюнхен са градовете с най-силен годишен спад, съответно с 9.1% и 6.7%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    12 7 Отговор
    Кой каза, че санкциите не работят???
  • 2 Българин

    23 6 Отговор
    Нема се плашите, нас нема ни засегне. Ние сме остров на стабилността. Имотите няма да поевтинеят, само ще намалее темпа на покачване. Ако не ми вярвате питайте брокерите, и без друго от година нищо не са продали и имат време да ви обяснят
  • 3 МирО

    15 3 Отговор
    Нормално развитие на пазарът на жилищни имоти. Когато се сриват икономиките и пазарът на жил. имотити (макар и доста по-инертен) върви на долу, изкуството в случва е да се предвиди с колко ще паднат цените - 20, 30 …% и след няколко години да се хване “ долното плато”.
  • 4 Вуй

    1 4 Отговор
    Мой читиристайнньь

    Коментиран от #5

  • 5 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Аре бе не гу ли продаде тоз твой четиристаен.
    Изчакай още малко и ще го продадеш на четворна цена