Last news in Fakti

17 Август, 2023 09:21 2 150 0

Все повече сделки в етап на строеж

  • гърция-
  • жилища-
  • в строеж-
  • инвестиции

Гърците предпочитат имоти, които ще бъдат завършени скоро, тъй като се предлагат с услугата „управление на имот“

Все повече сделки в етап на строеж - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият пазар на ваканционни жилища е запазил възходящата си инерция през 2023 г. въпреки несигурните перспективи за глобалната икономика, сочи последният тримесечен анализ на Elxis. Сред идентифицираните от Elxis тенденции е ръстът на оборота на недвижими имоти в етап на строеж.

Много от строящите се имоти в южната ни съседка се предлагат в комбинация с услуги за управление на имоти и отдаване под наем, тоест като комплексен инвестиционен продукт. Това е много привлекателно за много заинтересовани чуждестранни инвеститори, които търсят солидна възвръщаемост на инвестицията си на пазара на недвижими имоти.

Средно покупката на жилище в строеж в Гърция струва 20% по-малко от завършен апартамент. Освен това новопостроените къщи и апартаменти са много по-изгодни в краткосрочен план, тъй като могат да се отдават под наем срещу по-висок наем от подобни имоти на вторичния пазар.

Други основни пазарни тенденции, според Elxis, са, че общата стойност на продадените жилища през текущата година се е увеличила с 4%, броят на сделките бележи ръст от 10% на годишна база, средната продажна цена на имот е намаляла с 12%. Въпреки това по-голямата част от продажбите през първото тримесечие на 2023 г. идват от имоти в процес на изграждане, като 17,4% от клиентите на Elxis купуват имоти за достъп до програмата „Златна виза“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА