Last news in Fakti

27 Август, 2023 20:50 6 414 47

Поскъпване на имотите в тази част на България

  • черноморие-
  • жилища-
  • имоти-
  • цени
Поскъпване на имотите в тази част на България - 1
Снимка: М. Богданова ©

Поредна година руски граждани активно разпродават ваканционните си жилища в България. През първата половина на 2023-а е отчетен отлив на руски инвестиции в недвижими имоти в размер на 7.3 млн. евро, показват данните на БНБ. През миналата година сумата бе доста по-голяма - за първото полугодие е отчетено изтегляне на капитали в недвижими имоти от руски граждани в размер на 14 млн. евро, а за цялата 2022 г. - 19.4 млн. евро, пише "Сега".

Тенденцията на освобождаване от имотите, които руснаци придобиха в голямата вълна отпреди 10-15 години, започна още в периода 2017-2018 г. Тогава руската рубла се срина и за руските граждани стана неизгодно да почиват в България. По това време руските банки вдигнаха лихвите по заемите, с които бяха купени голяма част от жилищата по българското Черноморие и много собственици изпаднаха в затруднение да ги изплащат.

Ковид пандемията, избухването на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия засилиха още повече процеса на продажби.

Заради санкциите руснаците с имоти у нас са силно затруднени да ги посещават. Директни полети до България няма вече втора година, затова те пристигат у нас основно през Турция, с което транспортните им разходи се удвояват. Отделно визите продължават да са бариера.

От миналата година голяма част от руските банки са отрязани от системата за международни разплащания SWIFT и това създава големи пречки за собствениците на имоти в България. Плащането на таксите за поддръжка на жилищата и на местните данъци вече става невъзможно по банков път. Руски пенсионери, постоянно заселили се у нас, не може да получават пенсиите си и на практика нямат доходи да пребивават в страната. Високата инфлация и поскъпването на живота у нас също правят пътуванията и почивките тук неизгодни. Всичко това кара руснаците да бързат да се отърват от ваканционните си жилища.

Въпреки ограниченията за банковите трансакции продавачите успяват да осъществяват сделки, казват брокери на недвижими имоти. Някои банки все още приемат преводи от Европа в Русия, но срещу доста солени комисиони. Най-често продавачите откриват сметки в Турция, Казахстан или друга държава и по тях получават парите от продажбата на имота.

Активната разпродажба на притежавани от руснаци ваканционни имоти обаче не е довела до намаляване на цените им, посочват брокери. Само за година поскъпването на ваканционни жилища по Южното Черноморие е с над 20%.

"В Слънчев бряг вече трудно можеш да намериш под 1000 евро на квадратен метър, а до преди две години офертите бяха по 500 евро", казват местни брокери. Около 800 евро е квадратният метър в Свети Влас, Несебър, Поморие, където са концентрирани ваканционните имоти на руските граждани.

Основни купувачи са българите, които засилиха интереса си към т.нар. втори дом по време на ковид пандемията. Инфлацията в последните три години още повече кара хората със свободни пари бързо да ги инвестират в недвижим имот.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    20 27 Отговор
    изключването от СУИФТ е наистина голям удар за джуджашка РФ/ не случайно подивелия кръволок го искаше за зърнената сделка

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    16 29 Отговор

    До коментар #2 от "⚜️Просветен⚜️":

    аз затова подържам украинците-щото те са били основната войска. малкото руснаци са грабели селата и са изнасилвали даже-оттам идват руските еничари като теб

    Коментиран от #5

  • 4 Уса

    41 4 Отговор
    Кой луд ще купи апартамент на морето с месечна такса подръжка?Тук в сащ всички българи,които живееха по апартаменти се преместиха в къщи точно заради таксата подръжка по сградите и комплекси с апартаменти.Всяка година таксата се вдига а подръжката остава калпава и непрофесионална без гаранции и качество.Месечната такса може да достигне и цената,която бихте платили за апартамент под наем в София.Морето е сезонно а таксата целогодишна.Морето е чудесно за пенсионери,но за младите няма препитание.Руснаците са ги купили на безценица тези имоти и сега просто ги продават с цел печалба

    Коментиран от #39, #41

  • 5 да ама

    18 12 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    те украинците ме са тръгнали да ни освобождават, направили са го руснаците

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОТарАК

    14 17 Отговор

    До коментар #5 от "да ама":

    всъщност го е направил немският цар на империята. с основно от украина войска. имало е фини ,румънци , сърби и мнооого малко руснаци

    Коментиран от #10, #12, #13, #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тъжна вест

    23 3 Отговор
    за някои хора, написах за кои, но ме изтриха,затова сега няма да уточнявам. Тука някои с гръм и трясък ни обесняваха, как имало 400 000 имота на руснаци по черноморието, е и това се оказа поредната лъжа. Имотите са разпродадени още преди години
  • 10 ама царя

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    на коя империя, немската ли?
  • 11 той явно

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Боряна войвода":

    твърди, че 5 века нашите са ги клали, и да вярно, припявал им е мюзеин, ти кой мислиш е припявал

    Коментиран от #27

  • 12 хахаха

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    ти изби рибата ве брат, немския император ни бил освободил барабар със сърби, фини и румънци

    Коментиран от #14, #43

  • 13 то даже

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    въобще не е имало руснаци :)))

    Коментиран от #15

  • 14 КОТарАК

    8 12 Отговор

    До коментар #12 от "хахаха":

    Карл Фридрих фон Шлезвиг-Холщайн-Готорп (на немски: Karl Friedrich, Carl Friedrich fon Schleswig-Holstein-Gottorf; 19 април / 29 април 1700, Стокхолм; † 18 юни 1739, имение Ролфсхаген при Олдеслое) е от 1702 до 1739 г. херцог на Шлезвиг-Холщайн-Готорп. Той е прародител на династията Холщайн-Готорп-Романов, от която произлизат до Октомврийската революция от 1917 г. руските царе. Баща е на руския цар Петър III.

    Коментиран от #16

  • 15 КОТарАК

    7 12 Отговор

    До коментар #13 от "то даже":

    “Руските учени приключиха и са готови да публикуват първото мащабно изследване на генетичния фонд на руския народ. Публикуването на резултатите може да има непредвидими последици за Русия и за световния ред “- така сензационно започва публикацията по темата в руското списание “Власт”. Сензацията наистина е невероятна – много от митовете за руската нация се оказаха лъжа. Включително, се изясни, че руснаците генетично не са “източни славяни”, а фини.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 е след

    13 5 Отговор

    До коментар #14 от "КОТарАК":

    като Петър III е руски цар, как ни е освободил немския император??? Съвсем боза почнаха да стават драсканиците ти

    Коментиран от #19

  • 17 да сензацията е невероятна

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    само дето такова изследване нито е имало, нито е публикувано.

    Коментиран от #44

  • 18 само да питам

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    тея от "Власт" как знаят какви за резултатите, като изследването не е било публикувано? Бобец ли са хвърлили
  • 19 КОТарАК

    9 9 Отговор

    До коментар #16 от "е след":

    ще ти подскажа -Матушката ти е била управлявана от немци много векове

    Коментиран от #20

  • 20 то по твоята логика

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "КОТарАК":

    всички български царе след освобождението , също са немци

    Коментиран от #21, #22

  • 21 КОТарАК

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "то по твоята логика":

    мчи какви са?внуци на Калоян ли?

    Коментиран от #23, #24

  • 22 то по неговата

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "то по твоята логика":

    логика и в щатите няма американци, хахаха
  • 23 Български

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    царе, кви да са, ти не знаеше ли досега, кви си мислеше че са, марсинци

    Коментиран от #26

  • 24 не, всички царе и

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    императори са маймуни, нали техните прадеди са били такива
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОТарАК

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "Български":

    специално за царе не може да се говори нищо друго , освен за произхода им. това са династии верни на изначалният си корен. и външната им политика е такава в повечето случаи/ с цар-англичанин на коя страна щяхме да сме през войните?

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 лесно

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Боряна войвода":

    може да разбереш как, справка кюрдите, други тъпи въпроси имаш ли?

    Коментиран от #38

  • 29 е тогава

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "КОТарАК":

    кви простотии пишеш, че царя на Русия бил немец. Апропо, отвори някоя книжка и виж откъде идва немец, жокер, това е вид определение за германец.

    Коментиран от #45

  • 30 Боряна войвода

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "5 века":

    Значи, викаш, българите през зимата са ходели голи, понеже не са им били разрешавали да носят кожуси?! Значи Вазов лъже в "Под игото", като ги описва добре облечени, в градовете с европейски дрехи, с български училища, с прявославни църкви, и т.н. И по какъв начин се държа, като ти опровергавам лъжите ли?

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Сух

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Тепане!
  • 32 то направо

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Боряна войвода":

    човек почва да се чуди защо е имало Априлско въстание , като ни е било такъв кеф под турско робство. Трябвало е да живееш тогава, да обясниш на Левски, да не се занимава с глупости

    Коментиран от #36, #46

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 и между

    7 0 Отговор
    другото, това триене на коментари на поразия, отврати много от читателите ви, а сега изтрийте и това

    Коментиран от #35

  • 35 аз ако

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "и между":

    съм на колегите, дето са им изтрили коментарите, тоя сайт го слагам дирктно в блокера. Кой прав, кой крив няма значение, всички тук си излгаме мнението и е недопустимо някой да трие. Като не ви отърва, забранете коментарите и готово

    Коментиран от #37

  • 36 Боряна

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "то направо":

    Аз само зададох въпрос дали всички българи през тези 5 века са били мюсюлмани, както и дали Вазов лъже за тези неща. За никакъв кеф не съм поставяла въпрос. А специално за Левсси не си в час, той въобще не е готвел въстание. Априлското въстание е било крайно лощо организирано и с нищожно участие на българското население. Въстанали са само няколко селища, без нито един голям град, и толкова. На Русия и е трябвал повод да обяви война на Турция и се докопа до проливите, сещаш ли се кой е на дъното да подлъже няколко десетки селяни да се вдигнат, колкото да ги изколят.
  • 37 Боряна

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "аз ако":

    На мен безпричинно ми изтриха 3 отговора тук. Единственият им недостатък беше, че не бяха достатъчно русафилски.
  • 38 Боряна войвода

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "лесно":

    Имам опровержения на всичките ти лъжи, но тук усилено ми махат отговорите, явно и тук всичко се контролира от руската посолство.
  • 39 Купил

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    От личен опит.Руснаци купили на 2500евро квадрата продадоха на 500 евро.Относно таксата избива се и остава горница не се притеснявай.
  • 40 Руснак

    6 2 Отговор
    Аз продадох моя ,и се заселих в сибир ,на държавна издръжка,малко студено и има кютек ама съм руския рай
  • 41 Сега ги продават

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    част от тях. Друга част ги продадоха още 2020-2021, други - миналото лято. И това с печалбата е леееееееко спорно. Освен ако не са хванали нещо на много ниска цена на зелено, ползвали са го само година-две, т.е. малко такси поддръжка, и или са живеели почти постоянно у нас, или са го давали доста плътно под наем, много трудно ще са на печалба. Не знам дали не пробват да получат сериозен процент в кеш и да минат две граници и да се приберат, което е доста сериозен риск, и така да занижават продажната цена, но доста руски пенсионери от долната част на средната класа се сбогуваха с немалък процент от спестяванията си в мечтите за вечно лято у нас. Както и доста британски преди тях. Познавам само двама българи, изкарващи пари с реален труд(не калинки" или назначени да правят бизнес с общини/държава), които са се поинтересували дали не си струва да си купят апартамент на родното море. И двамата се отказаха, разбира се, така че предполагам мутрифицирането ще върви с пълна сила и ще укропнява и уплътнява своя процент.
  • 42 Бързо

    7 2 Отговор
    купувайте, че догодина цените ще са двойни, след две години тройни, след три четворни и ще станете безумно богати.
  • 43 Чети!

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "хахаха":

    Чети истинската история, не тази, написана от руските подлоги. И ще разбереш, че това което сме учили в учебниците е пълна измама.
  • 44 Да.........

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "да сензацията е невероятна":

    Путин забрани публикуването му!
  • 45 ????

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "е тогава":

    ???? Е, и.......
  • 46 Да, ама не!

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "то направо":

    Под "турско" е било лошо, но под "руско" е параво нетърпимо!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.