Last news in Fakti

30 Август, 2023 13:47 2 830 2

Пазар, който дълго време ще „изстива“

  • виена-
  • австрия-
  • жилища-
  • централна банка-
  • прогноза

Нисък остава рискът от внезапен крах на пазара на имоти във Виена

Пазар, който дълго време ще „изстива“ - 1
Снимка: Shutterstock

Виена е по-вероятно да се сблъска с бавна корекция на своя надценен жилищен пазар, отколкото с внезапен срив, според доклад на Австрийската централна банка.

Ниският риск от принудителни продажби и ограниченото предлагане от свиващата се строителна индустрия правят рязък спад на цените на жилищата малко вероятен, коментират икономисти от Австрийската национална банка.

Въпреки че не могат да бъдат изключени по-нататъшни умерени спадове, пазарът вероятно ще следва сценарий, подобен на този през 90-те години, когато силният растеж беше последван от продължителна фаза на стагнация. „Рискът от внезапна рязка корекция на цената в момента се счита за доста нисък“, се казва в доклада.

Прогнозираната траектория ще понижи коригираните спрямо инфлацията стойности на жилищата и ще помогне за облекчаване на натиска върху пазар, който се оценява на около 37% надценен.

Цените на доставките във Виена са паднали с 12% на годишна база през май 2023 г., според икономисти. По този начин австрийската столица отбелязва най-голям спад сред деветте изследвани европейски града.

Австрийската национална банка заяви, че данните за първото тримесечие, включително цените на офертите и сделките, сочат стагнация на пазара. Жилищните имоти във Виена все пак са с 0,8% по-скъпи през периода януари-март спрямо година по-рано. Националната банка не публикува месечна разбивка на данните.

Сред факторите, намаляващи риска, анализаторите на централната банка посочиха нивата на дълга и тежестта за обслужване на заеми, които са около половината от средното за Европейския съюз спрямо доходите на домакинствата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    7 1 Отговор
    Нали уж беше най-добрият град за живеене в света??
  • 2 Аз Кочо

    10 3 Отговор
    Това казвам от дълго време и аз, няма да има рязък спад а дълъг и продължителен такъв.

    Но не трябва да забравяме че при предишния балон спадът беше плавен в началото след това се засили. Беше нещо като спад на приливи и отливи. Това е нормалното издишане на балона и няма нищо ново или различно.

    Различното този път е инфлацията. Сега имаме голяма инфлация и тя се ускорява отново. И Фед и ЕЦБ ИСКАТ жилищният пазар да спадне като част от борбата си срещу инфлацията. Вместо QE, те правят QT с най-бързия темп досега и увеличават лихвите... това е обратното на това, което те направиха през 2008 г. и нататък.

    През 2008 г. Фед намали лихвите до 0% и започна QE. Дори тогава цените на жилищата продължават да падат в продължение на четири , докато достигнат дъното през 2012 г. ДОРИ ТОГАВА! Сега Фед и ЕЦБ правят обратното.