Last news in Fakti

19 Септември, 2023 17:50 4 379 13

Реставрираха една от най-красивите български къщи

  • къща павлита-
  • пловдив-
  • реставрация

Къща „Павлити” в Стария Пловдив е недвижима културна ценност от национално значение

Реставрираната къща "Павлити" вече е възстановила блясъка си и бе отворена за посетители със специална изложба на пиана от фонда на Общинския институт "Старинен Пловдив". "Радваме се да обявим края на реставрационно-консервационните дейности. Добрата новина е, че не само завършихме работата по фасадите предсрочно, но и благодарение на добрите приходи на института и на помощта на Община Пловдив, реставрирахме и интериора на сградата. Имаме изготвен и съгласуван още през 2013 г. проект, който успяхме да реализираме. Проектът се изпълнява от фирма "Рестрой", а по фасадите и в помещенията работиха художник-реставраторът Елена Кривошиева, Сава Костадинов и Иван Атанасов", разказа директорът на "Старинен Пловдив" Елена Кантарева-Дечева, цитирана от Trafficnews.bg.

Първоначално заложеният бюджет е бил 150 000 лв., а с реставрацията и консервацията на интериора - 230 000 лв.

Вътрешните пространства на къщата са изключително красиви - с автентични стенописи на първия етаж и красиви тавани дърворезба и лен - на втория. Освежени са и дървените подови настилки.

"Благодаря на всички, които реализираха този проект. Редно е всички къщи в Стария град да изглеждат така. През целия мандат усилено работехме за съхраняване на културно-историческото наследство - Форум Север, Небет Тепе, Източната порта, Епископската базилика", подчерта кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че усилията дават резултат и броят на туристите в Пловдив се е увеличил. Зико пожела след откриването къщата да се изпълни със съдържание.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов пък се върна назад към 2013 г., когато именно в "Павлити" се случваха събитията около кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Предстои в Данчовата къща да отвори врати общинско кафене, къща "Нишанян" също е реставрирана и вече работи като резидентен център за туристи. Къща "Стамболян" също е възстановена", каза Панов.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов аплодира реставраторите и си пожела всички къщи в Стария град да придобият такъв вид: "За да ходим с високо вдигнати глави, че сме съхранили културно-историческото си наследство. Със смелост и упоритост резултатите идват".

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата. Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    16 10 Отговор
    Браво на Реставраторите ! Те пазят българските паметници на културата, а съветските възрожденци пазят паметниците на съветския окупатор !!!?

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Това не е българска архитектура, а османска. Българската е като в Молдова - сламени къщури.

    Коментиран от #5

  • 3 хех

    11 9 Отговор
    Брей, какви къщи са имали робите през турското робство...

    Коментиран от #4, #6

  • 4 честен ционист

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "хех":

    Да не мислиш, че роби са живели там преди да дойдат братишките. Като у Бахмут, идват и се самонастаняват.
  • 5 !!!?

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Българска култура е всичко сътворено от българи за България с което се гордее българският Народ !!!?
  • 6 провинциалист

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "хех":

    Айде почна се. Къщата е била на Георги Павлити (Павлитоглу). Ти ми кажи колко е българин.

    Коментиран от #8

  • 7 Последния Софиянец

    7 5 Отговор
    След като шдват пияните окупатори да ни "освобождават" разрушават подобните къщи, както и всичко останало в България!

    Коментиран от #10

  • 8 ТаУмВзе

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    А какъв е, гусин клошарович!?

    Коментиран от #13

  • 9 факт

    1 10 Отговор
    Това са къщи копие на турските в Османската империя.Строени от наведени роби слуги на Султана.
  • 10 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ти па си гледай баничарницата и не давай само акъл

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Трътлю

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Филибе /от Филипопол/ не е български град. Богатите търговци и предприемачи са турци, арменци, гърци, българи, евреи... Четете имената на дворците - къщи в Отомански стил / базиран на Византийските къщи в Константинопол.