Last news in Fakti

20 Септември, 2023 13:21 9 451 18

Огромна миграция на жилищния пазар

Все повече американци бягат от града към провинцията, заради високите лихви по ипотечните заеми

Огромна миграция на жилищния пазар - 1

Близо 25% от купувачите на жилища в САЩ искат да се преместят в друг град. Това е увеличение от 23% спрямо година по-рано, сочат последните данни на Redfin.

Основната причина за желанието за преместване са високите лихви по ипотечните кредити, които правят жилищата по-малко достъпни, оттук и желанието да се намерят по-евтини оферти.

Реалният брой купувачи на жилища, които се местят в други градове, е намалял със 7% в сравнение с миналата година. Това е най-големият спад в историята, тъй като по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити накараха много американци да задържат покупките на жилища.

Идеята за преместване в провинцията става все по-популярна, но желанието да сменят мястото си на пребиваване в голям град губи своята актуалност: броят на хората, които желаят да се преместят в градовете си, е намалял с рекордните 18%. Така общият брой на купувачите на жилища е намалял, но броят на преместванията в сделките никога не е бил по-висок.

Най-популярните региони за миграция са Финикс, Лас Вегас и Маями, където типичният дом струва много по-малко от Сан Франциско или Ню Йорк. И това въпреки факта, че в тези градове климатичните условия непрекъснато се влошават и се случват горещини, суши и наводнения.

Средният дом във Финикс се продава за 450 000 USD. Това е значително по-високо, отколкото преди пандемията, тъй като възможността за дистанционна работа доведе до повишаване на популярността на региона. В същото време жилищата в Сиатъл - най-често срещаното място, от което хората се местят във Финикс - струват почти два пъти повече (800 000 USD).

Топ 10 на градовете, в които американците искат да се преместят са: Финикс (Аризона), Лас Вегас (Невада), Маями (Флорида), Тампа (Флорида), Орландо (Флорида), Норт Порт (Флорида), Кейп Корал (Флорида), Далас (Тексас), Сакраменто (Калифорния), Хюстън (Тексас).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    За българите в Америка няма проблем, продаваш си панелката тука и си купуваш къща тсм
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Ртидкфн
  • 8 Аз Кочо

    9 2 Отговор
    Високите лихви по ипотечните кредити, които правят жилищата по-малко достъпни,

    НЕ

    Концепцията е грешна.

    Високите цени на имотите са проблем, а не високите лихви.
    Високите лихви ще свалят цените на имотите а от там и на наемите.
    Цените на имотите са проблема който трябва да бъде решен чрез високите лихви
  • 9 Северозападнал

    13 3 Отговор
    Не идвайте в провинцията и без вас живеем добре.Стойте си в големия град и работете за банките и мутрите белким на вашите деца им дойде акъла някой ден ние нямаме нужда от още самотни изоставени старчоци и за тях да мислим,как да ги интегрираме а те да развъждат кучета и котки на килограм.Тъжно,но е истина

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ако тази статистика е вярна...

    5 0 Отговор
    ... показва, че Хамериканците наистина не са много умни. Финикс, Маями, Лас Вегас са все градове където има поне 6 месеца брутална жега (в Маями комбинирана с висока влажност). Да, по-евтини са от Ню Йорк и ЛА, но има и други места за живеене. Въобще южните щати тепърва ще имат все повече климатични проблеми. Въпреки гадното време на север, аз лично бих се насочил натам в дългосрочен план.
  • 13 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Северозападнал":

    Ти па си паси козите и си трай
  • 14 Жан

    0 0 Отговор
    Мммм,да!
  • 15 Пенсионер

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Северозападнал":

    Точно за северозапада са тръгнали пенсионерите,къде за 2лева шведите ги прет.епват
  • 16 СМЕХОРИИ

    0 0 Отговор
    Бягат, тези които не могат да си платят наемите. Даже и за каравана в караванен парк вече са високи. Та кой ще остави Калифорния и ще се засели в Небраска или Тексас
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.