Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 13:21 3 469 102

Наемите "изяждат" 35% от доходите на съседите

  • гърция-
  • наеми-
  • доходи

Икономисти посочват, че оптималният процент е 30%

Наемите "изяждат" 35% от доходите на съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Финансовите възможности на наемателите, които търсят имот в Атика, са на предела, тъй като наемните цени се повишиха бързо през последните години, а заплатите не успяха да издържат на темпото на растеж.

Според агенциите за недвижими имоти, от 2017 г. до 2022 г. средното увеличение на наемите в Атика е достигнало 35%, а в районите с високо търсене в северните и южните предградия и централната част на Атина дори се наблюдава увеличение от 45% или 55%.

Анализ на Recognite, изготвен по поръчка на вестник Kathimerini, средната наемна цена в Атика днес е 684 EUR/месец, което съответства на годишни разходи от 8 208 EUR.

Средният деклариран доход на глава от населението в Атика е 23 430 EUR. Това означава, че работник, който наема имот, без да споделя разходите с други, ще трябва да плати 35% от дохода си само за покриване на разходите за наем.

Въз основа на добрите управленски практики наемът не трябва да надвишава 30% от дохода на домакинството. В действителност ситуацията е още по-лоша, тъй като най-заинтересованите наематели са млади хора, чиито доходи са доста под 23 430 EUR, тоест под 2000 EUR на месец.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 3 Отговор
    В София наеми може да си позволят да плащат само гербаджии и ОПГ-то за кражби, наречено държавна адмиснитрация.
  • 2 любител

    8 4 Отговор
    абе абдали защо гледате в канчето на другите защо не кажете че в софия ако не си герберче или не крадеш с една заплата може и да не си платиш наема. хахаха
  • 3 умен

    0 3 Отговор
    Айде сега да видя Кочо как ще извърти нещата. Ако един грък си беше купил с кредит жилище през 2017, дали вноската по кредита щеше да се увеличи с 45% или 55% през 2022, както се е покачил наема за същият период според статията?

    Коментиран от #4, #5, #6, #10, #11, #48

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз Кочо

    3 3 Отговор
    Макроикономически погледнато България е сред държавите с най-бързо намаляващо население в Европейския съюз, което означава, че след 20 години демографската картина в България ще е много различна.

    На пръв поглед това показва, че няма смисъл от жилища“, казва Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономически политики, цитиран от Economic бг.

    Друг фактор, който показва, че не е добре да се инвестира в недвижими имоти, според Георгиев, са данните на Евростат, според които България е една от държавите с най-голям процент на собствени жилища на глава от населението. По думите на Ясен Георгиев това означава, че не може да се разчита на наемния пазар в страната и той не е достатъчно развит като този в Лондон и Париж, например.
    Около 47 – от жилищата в България са необитаеми.
  • 10 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "умен":

    Става далеч по-неизгодно у нас да се купува жилище - живеем в един изумителен жилищен балон. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Красимир Петров д-р по икономическите науки на Държавния университет по икономика в Охайо.

    "У нас продължава жилищното безумие. Изгодно е да можеш да си купиш жилище с 2-3 годишни брутни заплати. Това означава, че ако едно семейство се напъне и си даде зор, може да го изплати за 4 до 5 години, напълно, в добри времена за 3, в по-лоши времена за 5. Ако ипотеката е 20-годишна, трябва да бъде не повече от 15% или 20% от дохода на едно семейство.

    Ако семейството разполага с доход 2000 лева се вкарва в т.нар. "кредитно робство", в рамките на 25 години. Това означава, че едно младо семейство, което взима ипотека за 25 години, която изяжда половината, сега дали е 40 или 50% не е съществено, означава, че е с разбити финанси и се обрича на сринати финанси буквално цял живот", коментира проф. Петров.

    Коментиран от #19

  • 11 Аз Кочо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "умен":

    Умен,

    От искан наем, искана продажба цена до получена цена при продажба и реално сключена сделка за наем има разлика от земята до небето. Освен това от 2017 до сега цените на жилищата по света и в Гърция са се увеличили с 60 до 250 процента, докато РЕАЛНО плащаните наеми са се увеличили с 5 до 15 процента.

    Коментиран от #14

  • 12 До умен

    3 2 Отговор
    За пример

    Ако беше купил къща.в сащ с кредит през 2017 на плаваща лихва от 2.55 процента то днес вноската ти по този кредит ще е скочила с 300 процента до 7.25 пр.. Наемът на жилище в сащ е скочил с 16 процента сумарно средно от 2020 насам. По около 6 до 8 процента на година

    Коментиран от #13, #102

  • 13 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "До умен":

    разцъках варианта ти на случаен кредитен калкулатор с посочените от теб проценти. Поскъпването беше около 80% а не 300. Това за наемите в щатите пак след бърза справка с гугъл показва поскъпване на наемите за същия период около 50% а не 14-16%, както си посочил. А конкретно говорим за Гърция и изнесените данни.

    Коментиран от #16

  • 14 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Как само изкривяваш нещата в своя полза. Наемите "реално" поскъпнали а имотите? По какъв критерий сметна, че "реалното" оскъпяване на наемите е по-малко от поскъпването на имотите. Ами ако е обратно? Сам казваш, че има разлика между искана и "реална" цена.

    Коментиран от #15

  • 15 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "умен":

    Точно това е проблема.
    Връзката между наемите и цените на жилищата отдавна я няма.

    Това все нарича балон
  • 16 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "умен":

    2020 до 2023 лихва по ипотека в сащ е около 2.5 пр. Днес е около 7 пр за 30 г фиксирана. Колко процента е това?
    За наемите трябва да прочетеш по обстойно те не се промениха толкова колкото цените на имотите. През 22 наемите в сащ растат с около 8 пр.сега 23 с около 6.
    В Европа има таван на наемите в повечето държави не знам за Гърция но силно се съмнявам правителството да позволи 50 пр увеличение. Това е една от най бедните държави в Европа

    Коментиран от #57, #58

  • 17 Умен е Вуй

    3 1 Отговор
    ама ги натаманява така както той си знае, диги и четиристайнь непродаден
  • 18 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Ако това на снимката е Атина изглежда по зле от Люлин ....

    Коментиран от #49

  • 19 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Аз Кочо":

    Тоя професор Петров е напълно откачен от реалността, ставаме за резил с такива "професори". Пази боже на какво ги учи американчетата!? Имоти за 2-3 пъти брутна заплата няма и не е имало никъде ! Особено в развиваща се икономика като българската с ръст на заплатите от 18% миналата година . Причината в развиващите се икономики това отношение е "наведено напред" защото ипотеките ще се плащат в с по-високите доходи напред ... така е в Бразилия , Пакистан, Индия отделен въпрос че тия държави нямат ръста на заплатите в България но и нямат ужасната нашенска демография.. Самата метрика не е цена на имот/брутна заплата а цена на имот/брутен доход на семейство ... едно средно статистическо семейство се състои от 1.5 работещи със заплати . Настоящето състояние на нещата в големите градове на Америка дори след миналогодишното леко поевтиняване цени/доходи стои над 10 , къде са 2-3 !? Така е в Лос Анжелос , Сан Франциско и Ню Йорк и още около 20 града ... в по малките отношението може да е към 7-8 , отново къде е 2-3? Дори да паднат цените яко с ( 30% да кажем) ще стигнем отношение 4-5... Това се получава защото банките не се интересуват от това отношение а когато отпускат ипотека се интересуват дали конкретния имот ще иска ипотека която е до 35% от брутния доход на купувача . Тоест ако на пазара са останали само милионери , пластични хирурзи и брокери от Уолстрийт то цените които такъв пазар подържа са главозамайващи , никой друг не купува и стига предлагането

    Коментиран от #22

  • 20 бай Даньо

    0 3 Отговор
    ... Това се получава защото банките не се интересуват от това отношение а когато отпускат ипотека се интересуват дали конкретния имот ще иска ипотека която е до 35% от брутния доход на купувача . Тоест ако на пазара са останали само милионери , пластични хирурзи и брокери от Уолстрийт то цените които такъв пазар подържа са главозамайващи , никой друг не купува и стига предлагането да е достатъчно малко пазара си върви напред ...

    Коментиран от #24

  • 21 бай Даньо

    0 4 Отговор
    Къде сме ние!?
    В София последната обявена от НСИ средната брутна работна заплата е около 2670. Годишен доход на средно семейство е 2670х12х1,5 = 48 000 лв. Тост по измислената метрика на професора В София пазара подържа цени 48 000 х 3 = 144 000 лв без да има и намек от балон , каквато е и средната цена ( двустаен в Люлин) ако трябваше купуването на имот да бъде такъв проблем като в Лос Анжелос то средната цена на жилище в София щеше да бъде 480 000 лв ( х10 доходите) и чак тогава да говорим за балон ... видяла жабата...

    Коментиран от #23

  • 22 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    ръст на заплатите от 18% миналата година

    Това ще е последният път в средносрочен план когато ще видим такова увеличение на заплатите.

    То в същност е изядено от натрупаната инфлация от 25 до към 35 процента през последната година и половина.

    Да, 3 до 5 годишни заплати няма да видим за изплащане на имот но няма да продължим да гледаме изплащане на имот от 35 до 40 години.
    При рецесия, която е неизбежна, заплатите падат. Как падат. Като си загубите работата за 3000 лв. и няма друга сте готов да се хванете за 1500 лв стига да намерите. Ето как заплатите могат и ще паднат в близко бъдеще при една рецесия.
    Относно имотният пазар, докато банките печатаха пари и подтискаха лихвите мантрата че имотите винаги ще поскъпват вървеше Сега обаче няма печатане и има изтегляне на пари от обръщение както и високи лихви.
    В такава среда вече виждаме как активите започват да издишат. Акциите са надолу, биткойн спад с 60 пр имотният е пазари вече са в рецесия. Тъй като инфлацията няма да спадне скоро до 2 пр. новият девиз на банките е По високо за по дълго, може би и завинаги

    Коментиран от #25

  • 23 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "бай Даньо":

    средната брутна работна заплата е около 2670.

    Средната заплата не казва нищо.

    Медианата е тази по средата на колоната и тя е без значение.

    Важна е масовата заплата която се нарича мода.
    Тя е 60 процент от средната

    Та ако средната за София е 2700 лв бруто то масовата заплата е 2700 60 пр.= 1620 лв бруто.

    1620 лв бруто 1.5 за семейство е 2400 лв бруто 12 месеца е 28800 лв брутен годишен доход.
    Та като се знае че в София няма имот с една спалня под 130000 евро може сам да прецениш има ли балон в бг или не.
  • 24 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "бай Даньо":

    никой друг не купува и стига предлагането да е достатъчно малко пазара си върви напред ...

    Пазарът в сащ не върви напред а надолу.

    Заради лихвите от 3 пр фиксирани за 30 г. никой не продава съответно не купува. Пазарът се свил с 25 процента като покупко продажби.

    Цените се понижиха от върховете си през 2022 г. в 10 от 20-те метро в индекса (% от пика):

    Район на залива на Сан Франциско: -10,8%
    Сиатъл: -10,1%
    Лас Вегас: -7,2%
    Финикс: -6,7%
    Портланд: -4,5%
    Денвър: -4,3%
    Далас: -4,1%
    Сан Диего: -2,5%
    Лос Анджелис: -1,7%
    Тампа: -0,8%

    Район на залива на Сан Франциско:

    Месечно: +0,1%, непроменено за три месеца
    Година спрямо година: -6,2%.
    От пика през май 2022 г.: -10,8%.

    Това беше 9-ият пореден месец на спад на годишна база

    Коментиран от #26, #29

  • 25 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    Кочо две грешки. Първо няма защо да се съмняваш че заплатите в България ще растат защото така беше последните 10 години поне, ако не сме първи в ЕС по ръст на заплати сме втори след румънците .... все по около 10% преди инфлацията да днес има инфлация и 18% ръст ... въпреки че едни дето започват с "м" и завършват "исирките" го пропускат тоя факт вече 10 години, а той е най важния за анализ на всяка икономическа тенденция ... между другото има инфлация и цените на имотите падат!? А си помисли пак! Второ заплатите МНОГО трудно падат , факт. ( Между другото и наемите са така, после ще ти обясня защо) Дори в Великата Рецесия 2008 заплатите не паднаха ( освен ако не смяташ 3-4 % спад на общите доходи заради увеличената безработица) , самите заплати не падат. Не паднаха тогава в САЩ защо ги очакващ да паднат и то в развиваща се икономика като българската, аз очаквам вместо традиционните 10% ръст по скоро 3-4% , но ръст ... Заплатите последно са падали чак в Великата Депресия ....ако стигнем до там имаме друг проблем не икономически.
    Наемите са са много sticky по американски защото са пряко свързани с заплатите ако те не падат и наемите много трудно се дават ...

    Коментиран от #27

  • 26 бай Даньо

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    Почваш с поредните глупости за медианта , модата и средната и аз спирам да споря с теб. Но не мог ад ане ти отговора за цените в Америка. Цените в САЩ падаха през втората половина на миналата година през първата половина тая се вдигаха и почти наваксаха цялото падане . Но на някои места може да са вс еоще леко 1-2% надолу , тия цифри който си дал са стари ,просто ляжеш . Почти съм сигурен че индекса за цените Кейс -Шилър ако не е на рекордно високо ниво е 1% под пика от миналата година. И аз чакам да падат цените ( в САЩ поне ) за да инвестирам но такава е реалността. Забравяш че ипотеките в САЩ са по над 7.5% ( а средната цена на къща в ЛА е над $1 000 000 ) докато в България са под 4% ( и цени по 80 000 евро за тристаен в Младост) това какво прави за цените? Разликата в нулите виждаш ли да разсъждаваш на ангро за двата пазар заедно!?

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "бай Даньо":

    Мисля че обясних как падат заплатите. Не минималните а всички останали. Прочети по долу

    Заплатите растат а БВП не ги покрива. Тоест теглим кредити за да има заплати. Но кредитите поскъпнаха.

    Защо при голяма инфлация цените на имотите падат.

    Трябва да четеш какво пиша, не мога да повтарям 100 пъти.

    ЛИХВИТЕ И QT, потърси в интернет или прочети какво съм написал.

    Високи лихви за дълго = скъпи кредити.

    Нещо трябва да даде или лихвите или цените. кое според теб ще даде.

    Концепцията ти е сбъркана.

    Коментиран от #32

  • 28 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "бай Даньо":

    Има 10 от 20-те, при които цените не са се върнали напълно, далеч от това. Тогава сред останалите 10 има някои, при които цените едва се понижиха и те се върнаха обратно и поставиха нови върхове. Това върви пазар по пазар, а не в крачка. Ето защо отнема много време, докато средната стойност за страната се понижи. Някои от тези градове, които поставиха нови върхове, имаха доста добър отскок. Но други едва постигнаха нов връх и върхът се закръгля. Така ще видите броя на градовете, които отбелязват нов висок спад, и всеки месец можете да ги броите.

    Днешният индекс за „юли“ е тримесечна пълзяща средна стойност на цените на жилищата, чиито продажби са били въведени в публичните регистри през май, юни и юли . Това е времевата рамка, която разглеждаме тук.

    Продажбите растат винаги през пролетта защото това е най силният сезон там след това се сриват.
  • 29 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    Кочо , общия индекс Кейс-Шилър е на рекордно ниво 310 последно за юли 2023 има данни , миналата година пика е на 308 ( юни ) . Ню Йорк и Маими са на рекордно ниво , останалите големи метро са 1-2% под нивото преди година искаш ли точните цифри за да спреш да лъжеш нагло, с какво адженда точно!? Тенденцията в момента е НАГОРЕ това е положението!

    Коментиран от #31

  • 30 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "бай Даньо":

    Хахахахах

    ( и цени по 80 000 евро за тристаен в Младост

    Даньо, прати ми моля линка на тази обява.

    Предварително благодаря
  • 31 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Даньо

    Кейс Шилер работи с 3 до 4 месеца закъснение.

    Той още не е излязъл за август, септември
    Дадох ти последната инфо от него.

    Просто чети вместо да.бързаш да ми отговориш

    Коментиран от #35

  • 32 бай Даньо

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Аз Кочо":

    Кочо спирам да чета. Пишеш глупости. Дай пример за падане на заплати не на доходи след Великата Депресия 1929 година!? От къде това амбиция че ти пишеш а ние си мачкаме капите и четем!?

    Коментиран от #34, #54

  • 33 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Метро в Маями:

    Месец към месец: +0,7%
    Година спрямо година: +1,9%.
    Задайте ново високо ниво.

    Нюйоркско метро :

    Месец към месец: +0,8%.
    Година спрямо година: +3,8%.
    Задайте ново високо ниво.
  • 34 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "бай Даньо":

    Даньо много неща не са ти ясно

    Аре бегай да си лягаш

    Лек ти нощ

    Коментиран от #36

  • 35 бай Даньо

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Аз Кочо":

    Кочо , Кейс Шилър работи с точно 2 месеца закъснение, пак лъжеш! Само за последните 2 месеца сме в безвъздушното пространство ... инак където има данни последно за юни - рекордно ниво от 310 ! За последните 2 месеца можеш да четеш мен тук. Къщи в Лас Вегас (които оглеждам за инвестиция) , преди година и половина ( пик) бяха по 400к , преди 9 месеца ( дъно, 15% сапд) по 340к , преди 2 месеца по 360 , днес са по 380к тенденция?
  • 36 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Аз Кочо":

    Кое не ми е ясно бе Кочо я си виж предния пост дали цените в Ню Йорк и Маями са по високи от преди година !?

    Коментиран от #40

  • 37 Аз Кочо

    3 3 Отговор
    Пролетният отскок изчезва. 20-City Index -0,6% от пика през 2022 г., без промяна спрямо предходната година
    Индексът на цените на жилищата на SP CoreLogic Case-Shiller , публикуван сега септември 2023, за 20-те метрополии, които обхваща, се повиши с 0,6% през юли спрямо юни, най-малкото месечно увеличение от февруари, продължавайки тенденцията на все по-малки месечни месечни увеличения след мощния скок през пролетта, когато три месеца подред месечните скокове бяха 1,5% или повече.

    В сравнение с пика през юни 2022 г. индексът се понижи с 0,6%. На годишна база индексът беше по същество равен.
    индексът за „юли“ е тримесечна пълзяща средна стойност на цените на жилищата, чиито продажби са били въведени в публичните регистри през май, юни и юли .

    Индексите на Case-Shiller бяха зададени на 100 за 2000 г. Това означава, че стойностите на индекса 417 днес за Маями и Сан Диего са се повишили с 317% от 2000 г., което прави тези две метрополии номер 1 по най-прекрасните жилищни балони по отношение на нарастване на цените от 2000 г., следван от Лос Анджелис (+316%).
  • 38 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Все още чакам за линка на обявата или ти си тоя който говори наизуст. А ние трябва да те слушаме в захлас

    ( и цени по 80 000 евро за тристаен в Младост

    Коментиран от #39

  • 39 бай Даньо

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Аз Кочо":

    Линк мисирките не дават. Вярно е средно жилище е по скоро тристен , в Младост и по скоро цената му е 100к евро, но това как променя поинта ми цени/доходи не е 3 а 4 , къде е балона когато в Америка е над 10 и с право говорят за балон!? Нерде вола , нерде жабата ...

    Коментиран от #41

  • 40 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "бай Даньо":

    ПРОЛЕТЕН ПАЗАР В САЩ = ЦЕНИТЕ И СДЕЛКИТЕ ВИНАГИ РАСТАТ. Дори и през 2008 и 2009 сделките и цените през пролетта растяха

    След това започва спад.

    Сега обаче лихвите гонят 8 пр и Фед тегли пари.

    Предстоят интересни времена.
  • 41 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "бай Даньо":

    Ххахах,
    Пак лъжеш
    Няма тристаен в младост под 130000 евро.

    Масова заплата в София 1600 лв бруто..

    Балонът е зловещ

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Аз Кочо

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    Тристаен явно говорим за три стаи (кухня, спалня и хол) а не за 3 спални, щото тристаен на запад значи 3 спални
  • 43 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    130к евро колко променя нещата цени /доходи = 5, в САЩ над 10 !? Къде е балона? Брутна средна работна заплата в София 2743 лева за март , днес има още поне 50 лева отгоре ....

    Коментиран от #44

  • 44 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "бай Даньо":

    Много градове като Чикаго не са в балон.

    Средна заплата = без значение.

    Масова= 1600 лв Бруто.

    1500 евро е минимална цена на м 2 в София.
    Ако твърдиш друго дай пример
  • 45 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    200 човека от 1000 взимат 10000 лв.
    50 получават 3000
    150 получават 1600.

    Средна заплата е 4866

    Виж сега колко получава масата у колко са изкривени средните стойности
    Ега разбереш
  • 46 Корекция

    3 3 Отговор
    200 човека от 1000 взимат 10000 лв.
    50 получават 3000
    750 получават 1600.

    Средна заплата е 4866

    Виж сега колко получава масата у колко са изкривени средните стойности
    Ега разбереш

    Коментиран от #51

  • 47 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    1600 лв 1.5 = 14700 евро на година семеен доход бруто

    10 години за имот в младост с една спалня и целият за ремонт за 147000 евро

    Балонът тук е дори по зле от този в сащ

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Корекция":

    Кочо ходи в трети клас, в горния ти пример средната заплата е 3350 , не 4866 ... дори с такъв изкривен пример (20% получат 10 000 лева заплата при минимална 750, ало !?) не можеш да изкривиш СРЗ , тя е като гравитацията ...

    Коментиран от #52, #55, #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "бай Даньо":

    1600 лв е масовата заплата. и в сащ има, най често срещана заплата. Прочети по надолу за да разбереш как я изкопах
  • 54 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "бай Даньо":

    Ти чак сега ли разбра,че има фси гически проблеми,от 2години не е спрял да се самонавива

    Коментиран от #60

  • 55 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    Болшинството= масата са 750 човека от 1000 човека.
    Те получават 1600 лв. а не 3350 по твоите сметки за средна заплата

    А има и едни 200 човека с по 10000 лв.
    Къде са те спрямо твоята средна заплата?
    Сам можеш да разбереш колко изкривена е средната заплата
  • 56 Статистик

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    Средната заплата е изкривена силно от много високите и малко на брой големи заплати за сметка на многото ниски заплати които хората получават.
    Пример
    Най бедният край видинска област е на второ място по големина на средната заплата след София. Това е в благодарение на заплатите в АЕЦ Козлодуй а не че хората масово получават високи заплати
  • 57 умен

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Това, че лихвения процент се е увеличил 3 пъти, не води до тройно увеличение на месечната вноска!!!! Разцъкай някой кредитен калкулатор. За 100к отпуснати за 30 години при 2,55 лихвен процент вноската е 360 а при 7,25 е 660. Тук няма и 100% увеличение на вноската! Къде ги сънувате тия 300%! Това, че наемите в САЩ били скачали с 8% процента го твърдиш ти без грам източници! Не ме пращай в гугъл да сверя, защото там първият източник показа близо 50 процента увеличение за периода от статия, което пък се и потвърждава и от данните в статията за Гърция. Да обобщим: в статията се казва, че увеличението на наемите в Гърция е около 50%. Статистиката в гугъл за САЩ посочва същото оскъпяване на наемите. Само Кочо твърди, че било по 8% на година.
  • 58 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    А ако през 2017 кредита е бил сключен на фиксирана лихва а не на плаваща, тогава с колко щеше да се увеличи вноската!? Вземаш граничния случай, който ти изнася и почваш да градиш върху него някви теории!
  • 59 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Това че лихвата се е увеличила три пъти прави това че още повече хора са отхвърлени от пазара като купувачи защото не отговарят на изискванията.

    Лихвите в момента са малко над 7пр.
    До края на годината ще са 8 пр. Фиксирана за 30 г.

    Коментиран от #62

  • 60 Вуй

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Гост":

    Еми получава факсове от космоса момчето и те така
  • 61 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Баланс на ЕЦБ QT: -1,77 трилиона евро от пика, сега спад до 7,07 трилиона евро. Изхвърлени са 43% от пандемичните QE активи.

    QE подходът доведе до рязко покачване на цените на активите в цяла Европа, включително цените на жилищата, и накара цените на облигациите да достигнат толкова високи нива, че доходността на много държавни и корпоративни облигации падна до отрицателна стойност, което беше исторически абсурд.

    Сега, когато балансът пада, тези неща се обръщат.

    Някои хора дори чакат по високи цени за активите. Няма лошо, ще има да почакате!
  • 62 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Аз Кочо":

    Като те хване човек на тясно и почваш да изменяш темата в познатото ти русло на "цените ще паднат"! Темата беше, че наемите в Гърция (според гугъл и в САЩ)са скочили за 6 години с 50 процента, а ако беше теглил кредит на фиксирана лихва то вноската нямаше да мръдне за този период. И малко в твой стил расъждения: Като се вдигне лихвата и се отхвърлят едни хора от купувачите те ще се насочат към наемите, защото им трябва жилище. Оттам се покачва търсенето на наеми а оттам и самия наем.

    Коментиран от #69, #71

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 До бай даньо 36

    3 1 Отговор
    Защо цените в сащ пак се върнаха до пиковете и някои градове ги превишиха

    По време на банковата паника през март : те продължиха да повишават лихвите си, продължиха QT и хвърлиха 400 милиарда долара краткосрочна ликвидност в банките, които след това изтеглиха в рамките на два месеца. Така го правеха преди QE. Това направиха след 11 септември. Това е, което BoE направи миналия септември, когато пазарът на позлатени стоки се срина поради експлозията на пенсионните фондове. И работи добре и всички видяха, че работи добре. И сега това отново е новият им стар модел.

    Освен това пролетта е най силният сезон за пазара там.

    QT продължава. Трябва да си търпелив за да видиш как цените тръгват обратно на долу.

    Предполагам че ще го видиш в предстоящите данни на Кейс Шилер.
  • 66 бай Даньо

    0 4 Отговор
    Не съм брокер, а посредник при сделки с имоти и намам интерез да ви лъжа, умен съм
  • 67 Вуй

    0 5 Отговор
    браво бай Даньо , ти не си аз, ама мислиш кат мене, начи си умен, пак кат мене

    Коментиран от #89

  • 68 умен

    0 4 Отговор
    Адмирации за бай Даньо и Вуй, аз не съм те
  • 69 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "умен":

    Къде в сащ и в Гърция. Навсякъде ли са се увеличили наемите с 50 пр?
    Това се смешно.
    Ето ти информация за Атина

    гръцката столица, където наемите са се увеличили средно с 9% между 2021 г. и 2022 г.

    Недейте да говорите наизуст, вече има гугъл

    Коментиран от #72

  • 70 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Момчета, умен, даньо и Вуй, не знам какъв си, щото явно си един и същ, но хабер си нямаш от този пазар нито от този на труда.
    Гледай си продажбите на имоти, ако все още ги има и не се бутай там където не можеш и не разбираш
  • 71 Статистик

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "умен":

    Цени за наем, 1913-2023 ($1000)
    Според Бюрото по трудова статистика на САЩ цените за наем на основно жилище са с 1783,99% по-високи през 2023 г. спрямо 1913 г. (разлика в стойността от $17 839,86).

    Между 1913 г. и 2023 г.: Наемът има среден процент на инфлация от 2,71% годишно . Този темп на промяна показва значителна инфлация. С други думи, наем , струващ $1000 през 1913 г., би струвал $18 839,86 през 2023 г. за еквивалентна покупка.
  • 72 умен

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Аз Кочо":

    Айде пак бягаме по тъч линията! В статията ти пише 2017-2022 е 45-55%. Той обаче пак вади, което му изнася и вади за 2021-2022 9%! Смешен ставаш! 10 коментара спорим за период от 6 години той сега вади за 1 година, защото така му изнася!

    Коментиран от #74

  • 73 Гост

    3 1 Отговор
    До бай Даньо.

    Заплатите не само могат да намалеят.

    Те могат да изчезнат на 100 пр. само за една нощ.

    Нарича се рецесия.
  • 74 До умен

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "умен":

    Сащ

    Между 1913 г. и 2023 г.: Наемът има среден процент на инфлация от 2,71% годишно .

    Коментиран от #80

  • 75 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    В тези бг статии пише много неща

    Като че имотите в бг поскъпват и хората се избиват да ги купуват. Като че тук никога няма да се вдигнат лихвите и т н

    Тази статия е мерило за разбирач като теб така ли?

    Хахахагага

    Коментиран от #77

  • 76 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Умен, даньо и Вуй, разбери че този пазар залезе.
    Край, финито, конец.

    От тук натам цените ще вървят надолу, надолу и пак надолу.

    Целта е рецесия а не меко кацане.

    Ще има безработни и ще боли.

    Всяко нещо си има начало и край и всяка сметка се плаща.

    Всичко друго е чесане на езика.

    Коментиран от #78, #87

  • 77 умен

    0 3 Отговор

    До коментар #75 от "Аз Кочо":

    празни приказки. На посочени източници и факти ти отговаряш с празни приказки!
  • 78 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #76 от "Аз Кочо":

    Не е верно че немаме продажби , ей на ся тукущо един звънна да пита нещо, значи има големо тръсене

    Коментиран от #79

  • 79 умен

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "бай Даньо":

    така е бай Даньо, само ривере изка сичко да се срине и да се радва, а хиладите дето са купили на кредит и едвам свръзват двата края кво, да си одат на село ли. Мен никой немое ма върна на село

    Коментиран от #84

  • 80 умен

    0 3 Отговор

    До коментар #74 от "До умен":

    посочи източник и методика. Веднага виждам една възможна грешка заради краткосрочното отдаване под наем. То или не влиза в статистиката(което е грешка) или не е отчетено правилно. Искам източника, защото намерих за цените на имотите и статистиката започваше от 1967!

    Коментиран от #81, #83

  • 81 Извинете г-н умен

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "умен":

    Вие какво се опитвате да ме убедите , че в бяла Западна Европа не следва да живеем под наем, а да купуваме на балон цени и живеем под стрес с кредит ?! Личи си че сте били в бяла държава само като турист. Тук хората не гледат на имотите като у вас в провинцията - България, мисли се мащабно, гъвкаво, съобразно обстановката, която се мени всяка година

    Коментиран от #100

  • 82 икономист

    3 1 Отговор
    заплатите в БГ не само че повече няма да се вдигат, но и се очаква невиждана безработица, от къде го знам ли , .....ще разберете скоро
  • 83 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "умен":

    Източникът ми е сигурен. Бъди сигурен! Но не го давам.

    Балонът= несъответствие м/у наем и цени.
    Да учудващо е че има такава диспропорция, но я има.

    Наемът е нещо което не може да се манипулира като цената на имота.

    Наемът трябва да е съобразен с покупателната способност на хората.

    Ако е надценен имота стои празен защото хората просто нямат пари.

    Пример Канада.

    Масово изселване на хората към други провинции поради невъзможност да закупят или наемат нещо.

    Коментиран от #85

  • 84 Вуй

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "умен":

    ного си прав , кой не купи туули и кереч е сеуанин, ние веке сме у градо и сме гражданини

    Коментиран от #95

  • 85 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Аз Кочо":

    Тука вече си прав, така е, но аз съм от другата страна на пазара, ако ме разбираш и ми е много напрегнато. Няма продажби и хората се обезвериха , не искат да инвестират в имоти вече. това ще срине не само пазара, а и бизнеса като цяло

    Коментиран от #86

  • 86 Една жена

    3 0 Отговор

    До коментар #85 от "бай Даньо":

    Ако това е истинско изявление ме учудвате, до сега не съм срещала честен брокер. Интересно !
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Неудачник

    1 3 Отговор

    До коментар #87 от "Вуй":

    и неграмотник =плачко ривере
  • 89 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #67 от "Вуй":

    Вуьо , не се притеснявай не съм като теб , речника ми не е от 20 думи ... Апропо последните 10 коментара на бай Даньо не са мои на зевзеци симпатизиращи на бай Кочо са.

    Коментиран от #90, #91, #96

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Докторка

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "бай Даньо":

    Знаех си, че коментар 85 не е ваш, досега не съм срещала честен брокер, а съм имала допир до доста такива

    Коментиран от #93, #94

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 бай Даньо

    1 2 Отговор

    До коментар #91 от "Докторка":

    Аз гуспожа не сам брокер, а само таргувам с имоти и кат цените са високи и комиционната ми е гулема и затва изкам да разтат цените още ногу. Нема го брачеда да редактира та сам малку неграмотно го написАл , иначи сам кат пруфесор
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "бай Даньо":

    А като гледам на твоите коментари няма никакви симпатизанти.
    Май бай Кочо е прав а не ти.

    Коментиран от #97, #101

  • 97 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Наблюдател":

    Той бай ти дандьо е В у й, новодошлия СофЕАнец, дето тъща му го прибра в читиристайньия

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Гражданин":

    Не сам Яз, он си е он и Миуена ми е кака
  • 100 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Извинете г-н умен":

    Нищо не се опитвам. Като ви е кеф да изплащате чужд апартамент, като ви е кеф да ви вдигат всяка година наема, като ви е кеф да сте под стрес дали хазайна няма да реши да продава утре жилището, ваша воля! И за протокола-живял съм в Германия и имам роднина там(преподавател в университет), така че съм наясно защо в Германия предпочитат наема пред покупка.
  • 101 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Наблюдател":

    Аз па като гледам май аз съм прав след като нямам симпатизанти от тълпата .... Я си помисли пак, 80% много рядко са прави освен ако не става дума за въпроси от сорта "как се изяждат 3 кебапчета на гладно?"
  • 102 Бай Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "До умен":

    Марш обратно в седми клас да учиш математика.