Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 09:21 2 994 17

Наемите растат по-бързо от инфлацията

  • германия-
  • наеми-
  • инфлация-
  • доходи

Недостиг от близо 700 000 жилища в Германия

Наемите растат по-бързо от инфлацията - 1
Снимка: Shutterstock

Според нов доклад на специализирания германски сайт Immowelt цените на наемите в страната са се повишили с 9% за последната година. Това е по-високо от текущата инфлация от 6,4%.

Imowelt установява, че наемите са се повишили през последните 12 месеца в 69 от 80-те най-големи града в ФРГ. Анализаторите проучват искания наем за типичен апартамент (80 кв.м, три стаи, втори етаж, без комунални услуги), публикуван на уебсайта, и сравниха цифрите с данни от предходната година.

В Мюнхен - най-скъпият град в Германия, цените продължават да растат. Средните искани наеми са се повишили с 5,2% през последните 12 месеца до 17,55 EUR/кв.м. В Хамбург и Берлин наемите са се увеличили с 3,9%, в Щутгарт с 2,0%, във Франкфурт с 2,4%, в Кьолн с 2,7%.

Продължавайки дългогодишната тенденция, цените на наемите се покачват най-значително в по-малките градове и предградията, тъй като хората се отдалечават от големите населени места в търсене на по-изгодни сделки.

Siegen показа най-висок ръст в проучването на Imowelt, като исканите наеми се повишиха с 9% на годишна база. Други най-силни повишения са регистрирани и в Северен Рейн-Вестфалия: Мюлхайм ан дер Рур (+7,8%), Хам (+7,7%) и Ботроп (+7,6%).

В 10 от 80-те града, включени в проучването – Аахен, Ботроп, Хам, Хайлброн, Йена, Мьонхенгладбах, Мюлхайм ан дер Рур, Олденбург, Ремшайд и Зиген – наемите растат дори по-бързо от текущата инфлация от 6,4%.

Според Феликс Куш, управляващ директор на Immowelt, има малък шанс ситуацията да се подобри в близко бъдеще. „Рекордните напливи в Германия и спадът в жилищното строителство оказват допълнителен натиск върху вече стегнатите пазари на наеми. Особено тревожно е броят на завършените сгради да достига ново дъно всеки месец", коментира Куш.

Експертите изчисляват, че в момента има недостиг на около 700 000 апартамента в Германия и този брой ще продължи да нараства, тъй като страната изпитва високи нива на имиграция. Миналата година нетната миграция достигна рекордните 1,5 милиона души. Правителството обеща да строи по 400 000 нови апартамента годишно, но тази цел изглежда непостижима. Скорошно проучване установи, че нарастващите разходи могат да доведат до 32% спад в производството на жилища до 2025 г. Тази година се очаква да бъдат построени само 200 000 апартамента.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 5 Отговор
    Ами за всички бежанци има + граждански пари, за обикновените немци нанай ти мукар.

    Коментиран от #6

  • 2 Ванга

    4 4 Отговор
    Германия ке гори
  • 3 Пенсионер

    6 1 Отговор
    Германия не я мислете,тя е най силната икономика в ЕС. Мислете за новите цени на вода/24% и тока от 01.01.24г..Добре ще усетите промяната.

    Коментиран от #4, #17

  • 4 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Вуй да му мисли. Той е инвеститор и освен че ще му вдигат кредита ще му вдигат и комуналните услуги и данъците. А желаещите за наемане не са много. Но имотецЪ само че расте в твоята главица, нали Вуй и утре ще го продадеш на двойна печалба, ей тарикат момче си ти, спор нЕма.

    Коментиран от #7

  • 5 наглед нищожен детайл

    5 2 Отговор
    Експертите изчисляват, че в момента има недостиг на около 700 000 апартамента в Германия, а наемите им са скочили средно с около 5-6%. В София има огромно предлагане на имоти под наем (т.е. в повече са от необходимото!), има множество празни такива, а наемите са скочили за 1 година с между 20 и 30%. Пита се ако инфлацията е ориентира за повишението, то колко е реалната инфлация в България?
  • 6 канцлерОТ О̀лаф Шолц

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    За обикновените немци хасму кар на вилица.
  • 7 Вуй

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Плачко,не съм инвеститор а в моя бизнес правя добри пари и не рива и днеска и нощеска,че ми е скъпо всичко

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Рано или късно глу пак ът се разделя с парите си
    Не познавам бизнесмен който да е абсолютно неграмотен.
    Ти явно си озключение

    Коментиран от #11

  • 11 Вуй

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Аз Кочо":

    Аз не съм бизнесмен,просто като видя възможност да усвоя пари......правя го.Затова се вземи в ръце и спри да се вайкаш и се стегни

    Коментиран от #12

  • 12 Аз Кочо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Вуй":

    Хахаха, защо си мислиш че се вайкам или че съм го закъсал или че съм изпаднал.
    Това което казвам и пиша е за реалността на имотния пазар. Нито ме интересува продажба нито покупка. Имам достатъчно имоти и кеш.
    Това което правя е да разобличавам статии и хора като теб които умишлено заблуждават обикновените хора за да извлекат лични облаги.
    Както винаги съм казвал ти или си брокер или си пишман инвеститор а може би и двете.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Баща му

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Или обикновен дебил!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Баща му":

    Хахахаха, да точно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    Фас паузата свърши, кръгом марш към обекта.
  • 17 МММ да

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Доста си се объркал, вече въобще не е толкова силна.
    Плюс много жилища се държат умишлено празни за да се поддържа от една страна търсене и вдигане на цената, с тая стратегия за 10г цените на старите апартаменти по градовете ги умножиха по 6-7 пъти, а наемите по 2-3 пъти.