Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 11:11 4 652 7

Инвестират 12 млрд. EUR в инфраструктурни проекти

  • сърбия-
  • expo 2027-
  • белград-
  • инвестиции

Причината е EXPO 2027, чийто домакин е Сърбия

Инвестират 12 млрд. EUR в инфраструктурни проекти - 1
Снимка: Shutterstock

Сърбия планира мащабни инфраструктурни проекти, след като Белград спечели правото да бъде домакин на EXPO 2027, съобщава аг. Bloomberg. Тези проекти включват изграждане на нови речни пристанища, музеи, нови транспортни връзки, спортни зали и туристическа инфраструктура, както и обновяване на енергийната мрежа. „Всички те трябва да бъдат завършени до края на 2026 г. Цената на инвестициите на този етап е 12 млрд. EUR. EXPO 2027 ще промени цялата страна, не само Белград“, каза сръбският президент Александър Вучич.

Специализираното изложение ще се проведе от 15 май до 15 август 2027 г. в столицата на Сърбия под мотото „Игра за човечеството – музика и спорт за всички“.

През юни 2023 г. Белград спечели битката с други кандидати за домакинство на EXPO 2027: Малага (Испания), Минесота (САЩ), Пукет (Тайланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аржентина). Според резултатите от гласуването на журито испанското приложение е на второ място с най-добри шансове.

Световното изложение EXPO е най-голямото международно събитие, което позволява на участващите страни да се представят пред целия свят, демонстрирайки най-новите разработки в технологиите и науката, културни постижения и нови архитектурни шедьоври.

Вероятно благодарение на инвестициите Белград ще очаква засилване на пазара на недвижими имоти и покачване на цените. Именно това се случи с Дубай, който навремето спечели правото да бъде домакин на EXPO 2020. Заради пандемията изложбата беше отложена с година и половина. Въпреки това в навечерието на събитието и непосредствено след него емирството беше залято от чуждестранни инвестиции.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 народа

    14 13 Отговор
    Е да , ама в Сърбия не крадат толкова и живеят с мисълта , че градят държава .

    Коментиран от #2

  • 2 Горан Брегович

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "народа":

    Ганьо като теб където плюят само България и разказват как сърбите ни били подминали, а не е излизал от родния си град. Отиди в Сърбия, виж, поговори, ще се разберете прекрасно и на български, има си и статистики в които показват, че Сърбия е изостанала от България поне с 5-7 години, ама Ганьо само да чуе са Сърбия и братска Русия се подмокря. Сърбия е леш, едно голямо гето, диктатура, кражби и измами.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 умен

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Горан Брегович":

    Мога да потвърдя. Преди 2 месеца ходих до Пирот на пазар. По хубавите им магистрали само чужденци. В самия град караха колелета от миналия век. Колите и те. На пазара почнали някои български номера да правят. Ракия от спирт и есенции. Усещането е като България през 90-те.
  • 4 Иванов

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Горан Брегович":

    Специално откъм магистрали , инфраструктура на областните градове , жп линии и влакове Сърбия е над 15 години пред България.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сърбия не е член на Европа.

    2 3 Отговор
    Какво значи член на Европа?Сърбия не е член на Европа но е европейска държава.Подготвени живота тече нормално храната по вкусна от нашата,заплатите по високи.България Евро държава с най ниските доходи от всички членове продаде енергетиката си на чиновниците от Брюксел плати за самолети милиарди и ще чака ме до 2030 г.Никакъв прираст от зле по зле.Е това ли бяха Евро ценностите ,който толкова ни обещаваха

    Коментиран от #7

  • 7 БМДТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сърбия не е член на Европа.":

    Абе човече, ти български учил ли си? Какъв е този словоред? Правиш ли разлика между И и Й? А между Европа и Европейски съюз?
    Що се отнася до Сърбия, последният път, като минах покрай Смедерево, едва се дишаше от отрови. Тракторите по полето бяха по на 30 - 40 години, че и по - стари. Останали някъде в Югославия.
    Обаче навсякъде беше пълно с нови спортни площадки. Чисти и добре поддържани. Магистралата я прави ТRACE, но нищо общо с качеството тук в България. Явно "чекмеджетата" им са по - малки.