Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 11:11 2 845 2

Пет неща в кухнята, които ще ви принудят да чистите 5 пъти по-често

  • кухня-
  • интериор-
  • съвети-
  • почистване-
  • материали

Избягвайте огледалните и гланцирани повърхности

Кухнята е помещението, което на първо място трябва да бъде практично и функционално, а едва след това красиво. Съществуват предмети, които претрупват стаята и я лишават от нейното удобство. Ето и от най-честите „грешки“, които принуждават собствениците да чистят 5 пъти по-често:

1. Декоративни елементи

След като сме видели достатъчно снимки на интериорни блогъри в социалните мрежи, ние също имаме желание да напълним кухнята с всякакви кошници, фигурки, дървени предмети и други дребни декоративни елементи. Да, изглеждат красиви на снимки, особено ако специално създадете композиция за успешен кадър, но в живота се оказват напълно непрактични.

Първо, колкото повече неща се поставят върху плота, толкова по-малко свободно пространство остава за работа. Второ, върху него всеки ден се натрупва не само прах, но и капки вода и мазнини. Или ще трябва да правите мини-почистване с влажна кърпа в края на всеки ден, или да се „наслаждавате“ на бъркотията, защото елегантните снежнобели солници и очарователните керамични чаши със следи от мазнина определено няма да добавят красота и комфорт към вашата кухня.

2. Огледални повърхности

Въпреки че огледалните панели визуално разширяват пространството, което е безценно за малките кухни, грижата за тях изисква железни нерви. Едва ли добрата домакиня би се примирила с постоянни петна от сапун върху отразяваща повърхност. Плюс това, абсолютно цялата мръсотия ще се вижда, така че почистването ще трябва да се извършва, ако не всеки ден, то определено веднъж на два дни.

За украсата на кухнята, изберете практични материали, които са устойчиви на мръсотия и домакински химикали. Например мрамор или кварц. Ако искате да създадете ефект на отражение, окачете огледалото в трапезарията, далеч от печката и мивката, така че да не достигат до него пръски.

3. Столове, тапицирани с дамаска

Красиво, стилно, елегантно, благородно и... Абсолютно не практично. Производителите могат да напишат поне сто пъти, че материалът е лесен за почистване, устойчив на замърсяване, издувания и други дефекти, но същността няма да се промени.

Във всеки случай тъканта ще абсорбира всички кухненски аромати, а петно ​​от храна или напитки не може да се избърше с влажна кърпа за няколко секунди, както е в случая с еко кожата - ще трябва да използвате специални домакински химикали, които може да не се справят със задачата.

4. Завеси до пода

Въпросът за завесите в кухнята винаги остава отворен. За някои тяхното присъствие е фундаментално важно, докато други смятат завесите за допълнителен колектор на прах. Завесите наистина правят стаята много по-уютна и ако се страхувате, че в нея ще влезе малко естествена светлина, изберете лек, полупрозрачен тюл, който няма да блокира слънчевите лъчи.

Но ако прозорецът е разположен в непосредствена близост до мивката или печката, вариантът с класически текстил с дължина на пода няма да работи. Завесите ще събират прах и мазнини, така че ще трябва да се перат често. Много по-добре е да окачите римски щори - те са по-практични и по-лесни за поддръжка.

5. Гланцирани повърхности

Собствениците на малки кухни са луди по лъскавите повърхности, защото те значително увеличават пространството. В допълнение, лъскавите повърхности изглеждат впечатляващи и скъпи. Въпреки това, съдейки от гледна точка на практичност, такива материали далеч не са най-добрият вариант. Гланцът се цапа много лесно - върху него се виждат капки вода, мазни следи, пръстови отпечатъци и т. н. Тъмните цветове са особено „податливи“ на мръсотия - те не могат да скрият нищо от близък поглед.

Ако не искате да дадете предпочитание на матовите фасади, разгледайте по-отблизо дървените продукти, боядисани в светъл нюанс. В краен случай не избирайте лъскави кухни, чиито чекмеджета и врати се отварят с натиска на пръстите ви - големите дръжки, които предотвратяват контакта с повърхността, ще бъдат по-практични.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    10 0 Отговор
    По ринцин моята леля ,бог да я прости наричаше всички декоративни елементи било в кухня или в хола прахосъбирачки ,което за нещастие е точно така.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.