Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 15:03 3 140 7

Четири пъти поскъпване на най-търсените парцели

  • дубай-
  • оае-
  • земя-
  • парцели-
  • цена-
  • поскъпване

В най-известните райони на Дубай няма свободни жилищни парцели

Четири пъти поскъпване на най-търсените парцели - 1
Снимка: Shutterstock

През последните 2 години цените на земята в Дубай, особено на първокласни места, са се удвоили, а в някои случаи увеличението е дори четири пъти. В същото време в райони като Jumeirah Bay вече почти не могат да се намерят свободни парцели, отбелязват брокери.

В Дубай продажбата на парцели на стойност над 100 милиона дирхама (над 27 млн. USD) вече е почти норма. Продажбите на земя в емирството скочиха на фона на силното търсене от страна на местни и чуждестранни инвеститори и предприемачи, както и крайни купувачи, които искат да построят свои собствени домове. Тъй като цените на недвижимите имоти достигнаха нови висоти, все повече и повече хора избират да купуват парцели и да строят къщи сами, вместо да купуват готови такива от предприемачи, намирайки този маршрут за по-икономически изгоден.

Според данни, публикувани от Департамента по земя на Дубай (DLD), само през септември са продадени 926 парцела на обща стойност 13,1 милиарда дирхама (повече от 3,5 млрд. USD). „В момента в Дубай практически няма свободна земя за първокласни имоти“, казва Никита Кузнецов, партньор на Metropolitan Group и главен изпълнителен директор на Metropolitan Premium Properties. „На фона на възхода на пазара на новостроящи се имоти местните предприемачи активно търсят най-добрите парцели, в резултат на което наблюдаваме възходящо движение на цените. Освен това тази година международните разработчици започнаха да работят по-тясно с брокери, изпълнители и консултанти в търсене на възможности за навлизане на пазара в Дубай“, допълва той.

Крайбрежните имоти в Palm Jumeirah, La Mer, Pearl Jumeirah и Jumeirah Bay са много търсени с ограничено предлагане на тези места. Повишено внимание се обръща и на парцелите в района на Дубайския воден канал и в близост до туристически атракции като Dubai Mall.

В края на септември инвеститорите са вложили общо 37,7 млрд. дирхама (10,2 млрд. USD) в имоти в Дубай, което е с 81% повече от юли миналата година. Броят на транзакциите възлиза на 11 129, което надвишава миналогодишната цифра с 56%. Най-често жилища са закупувани в районите Jumeirah Village Circle - 884 сделки, Business Bay - 599 сделки и Dubai Marina - 566 сделки.

Една от водещите агенции за имоти в България - Luximmo, предлага и пълно обслужване на български клиенти за покупка на имоти в Дубай. На разположение на нашите сънародници са десетки актуални предложения от пазара, както и професионален български консултант по имоти в Дубай, който поема клиентите на място и им съдейства в цялостния процес."

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    10 1 Отговор
    Ромско гето... парцелите поскъпват..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз Кочо

    2 3 Отговор
    IПродажната цена се определя от КУПУВАЧА. Строителите строят домове и ще направят каквото могат, за да ги продадат, за да увеличат максимално печалбите си, винаги са го правили, винаги ще го правят.

    Купувачите НЕ трябва да го правят. Те могат просто да стоят настрана и тогава строителите и продавачите трябва да използват по-радикални намаления на цените и т.н., за да намерят купувачи, желаещи и способни да платят тези цени. Цените се определят от купувачи, които желаят и могат да купят и решават да купят на тази цена. Цените НЕ се определят от строители и продавачи.

    Просто е глупаво да обвиняваме строителите и продавачите за високите цени. Тежестта е на купувачите. Ако не купуват, тези високи цени са просто елементи от списъка с желания на строителя и продавача, а не реалност.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вуй

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Ти не спря с твойте тиради.Става дума за Дубай, а не за Дружбай където живучкаш ривере

    Коментиран от #6

  • 6 Яго

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вуй":

    Влече го момчето
  • 7 ТАМ НЯМА ЗЕМЯ

    1 0 Отговор
    ТАМ Е САМО ПЯСЪК !