Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 15:37 7 409 6

Въвеждат задължителна застраховка срещу земетресение

  • албания-
  • жилище-
  • застраховане-
  • закон

За жилище от 50 кв.м застраховката ще възлиза на 50 EUR

Въвеждат задължителна застраховка срещу земетресение - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Република Албания реши да въведе задължителна застраховка срещу земетресение за всяка жилищна сграда и апартамент в балканската държава. Според законопроекта, собствениците на жилища ще бъдат длъжни да предоставят ежегодно доказателство за наличието на такава застраховка.

Застрахователната полица ще се издава от специален фонд под контрола на Министерството на финансите. Според законопроекта задължителната застраховка срещу земетресения ще покрива щети на застрахованото имущество, които могат да бъдат причинени от едно или повече земетресения, възникнали през срока на застрахователния договор.

Застраховката не предоставя обезщетение за морални щети или обезщетение за щети на имущество, намиращо се в застрахованите жилищни помещения. Също така не се покриват разходите, свързани с извозването и движението на отпадъците, финансовите загуби от прекъсване на дейността и пропуснатите ползи.

Застрахователната полица е валидна за една година и подлежи на периодично подновяване. При земетресение обезщетението се изплаща в рамките на девет месеца в размер, определен съгласно правителствена методика.

Размерът на застрахователната премия ще се определя с решение на правителството. Независими експерти, въз основа на текущите цени на албанския пазар на жилищно застраховане, препоръчват да се съсредоточите върху цена от 1 EUR/кв.м годишно. Съответно за апартамент от 50 квадратни метра ще трябва да плащате 50 EUR годишно.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    11 3 Отговор
    Какъв е смисълът изобщо?
  • 2 за бизнеса със силово застраховане .

    13 2 Отговор
    приходи и Разбирасе една или две измами за източването на парите събрани от застраховки . така ще се обогати някой . като не санират 23 мильона блока и къщи . ддс измамите също .
  • 3 Жан Клод ( с двата ножа)

    3 1 Отговор
    И ти разчиташ на подвеждащи заглавия- толкова си можеш.,!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уса

    8 1 Отговор
    Нали се сещате какво ще се случи накрая,ако земетресението бутне цял квартал на София?Няма да видите или чуете повече за фирмата застраховател.Това е бизнес а не подпомагане
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.