Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 12:05 6 527 8

Съдът реши, че емблематична сграда не е архитектурен паметник

  • тютюневи складове-
  • съд-
  • решение-
  • архитектурни паметници

Става дума за Тютюневият склад "Никотеа" в Пловдив

Тютюневият склад "Никотеа" на бул. "Христо Ботев" 57 не е паметник на културата. Това стана възможно след като Административният съд в Пловдив отмени заповед на заместник-министъра на културата Борислава Танева от 30 септември 2022 г. след жалба на собственика "Транс Енгол България" ООД и други заинтересувани лица.

С въпросния документ на сградата се даваше статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Новото време, с категория "за сведение", уточнява Trafficnews. Това се случи след предложение, внесено в Министерство на културата от арх. Петкана Бакалова. После експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство изготвиха фиш с описание на обекта, както и предписания за опазването му. Документът бе обсъден и гласуван на заседание на Специализирания експертен съвет за недвижимо културно наследство към министъра на културата.

В него се посочваше, че: "Сградата на тютюнева фабрика "Никотеа" е изявен пример за българската индустриална архитектура от началото на ХХ век и носи типичните ѝ характеристики – едромащабно обемно-устройствено решение, отворена планова схема и фасадно оформление със семпла пластична декорация, подчертаваща конструктивните оси и прозоречни отвори".

Административният съд се аргументира, че са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, заради които следва заповедта да бъде невалидна.

Съдия Недялко Бекиров посочи, че фиш №1 - предварителната оценка на експертите за качествата на сградата и предписанията за опазването ѝ, е разгледан на заседание на СЕСОНКЦ. След това в него са нанесени промени - от надстрояване с отстъп от уличната фасада с кота било до 6 метра, е свалено до кота било до 4,5 м. Коригираният фиш обаче не е гласуван отново от Експертния съвет.

Той отсъди Министерство на културата да заплати 3 205 лв. за разноски на "Транс Елгол България" ООД.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Сградата попада в обхвата на Западната охранителна зона, част от "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Според изготвения фиш собствениците трябва да възстановят фасадите по автентични данни след изготвено проектно предложение, съгласувано по реда на Закона за културното наследство. Покривът да бъде скатен с керемиди. Да бъдат възстановени прозоречните отвори и членения, а новите да бъдат изработени по образец на автентичните. Изработване на входни врати по единен модел, съобразени със стилистиката на сградата. При обработване на нови подови нива се изисква тяхното хармонизиране с отворите на автентичната фасада.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо ,

    3 2 Отговор
    което съвсем не е така !
  • 2 Бившият министър

    3 1 Отговор
    Минеков беше обещал всичките 12 тютюневи склада да са със статут на недвижима културна ценност

    Коментиран от #7

  • 3 Тоз

    4 3 Отговор
    Ами тази специално сграда е паметник на грозотата. И преди 100години макар и рядко са строили грозни сгради, особено за халета. Съвсем различно е положението при малкото на брой тютюневи складове с декоративни елементи и хубава архитектура в тютюневия град по ул.Иван Вазов. Ама далаверите друго мислят.
  • 4 Дано

    5 2 Отговор
    Това да живееш в най-хубавия български град, въпреки разсипниците му, а и на най-хубавата улица-Иван Вазов и да виждаш тези скелети на тютюневите складове, да се спъваш по занемарените квартални улички, го няма и в Африка. Брутално безобразие цари в центъра на Пловдив и особено около тъй наречената емблематична улица.
  • 5 жокер

    1 5 Отговор
    Крайно време е държавата да вземе трайно и не податливо на корупция решение за тези имоти. Не може само защото някаква сграда е стара да бъде обявявана за нещо ценно, а собственика насила да бъде задължаван да я поддържа, а ако реши да ремонтира - мъките на Христос по 40 пъти заради чиновнически произвол и тъпи създаващи корупционни възможности закони. Редно е поне ако са толкова ценни за обществото то чрез държавата да плаща за ремонта и поддръжката на такива имоти или най-малко да даде данъчни облекчения на фирми и физически лица .А защо като са толкова ценни да не се даде възможност държавата да си ги купува на пазарни цени поне на цени блиски до съседните имоти които не са такива.

    Коментиран от #6

  • 6 Потресен

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "жокер":

    Тези сгради са били в това състояние и при придобиването им от настоящите собственици. Ако те не искат да ги реновират могат най-лесно да ги продадат на "пазарна" цена.Само че когато една сграда има редица ограничения и изисквания при нейното реновиране цената няма да е като на останалите наоколо , а по-ниска, при това значително. Сега прболема е как да ги бутнат, защото за тях мястото е ценно, а не сградата. Борбата е пак за едни пари, а не за да стане града красив. Имаше предложения едната сграда да стане АРТ галерия, но собственика поиска такава цена, като че продаваше в центъра на Париж.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бившият министър":

    От МК да отидат до гр. Аликанте-Испания, има пряка самолетна линия от София, и да видят как е вдъхнат нов живот на комплекса от стари тютюневи складове там...
  • 8 рфтгъхуи

    0 0 Отговор
    Какъв "архитектурен паметник" може да бъде тоя гнусен хамбар бе? Да го събарят и толкова... Да строят хората каквото са решили и толкова...
    Проблемът не е, че някаква сграда ще падне и друга ще се издигне там- проблемът е, че се строи на парче... Няма свестен ПУП, няма архитектурни изисквания за облика на сградите и куп други неща ги няма (добре де- на хартия ги има) и затова ситуацията в градовете е трагична...