Last news in Fakti

11 Декември, 2023 11:21 7 319 3

Известният писател Орхан Памук иска събаряне на сградата, в която живее

  • орхан памук-
  • истанбул-
  • сграда-
  • жилища-
  • съд

Причината е компрометиране на постройката след земетресение

Известният турски писател Орхам Памук беше въвлечен в имотен съдебен спор, след като общинските власти поискаха сградата да бъде съборена. Имотът се намира в истанбулския квартал Джихангир и беше оценен като рисков от земетръсна гледна точка.

Памук е купил 6 апартамента във въпросната сграда. Там той съхранява близо 20 000 броя книги. Негови съседи обаче са завели съдебен иск срещу общинските власти и не желаят сградата да бъде съборена, а предпочитат конструкцията ѝ да бъде укрепена.

Памук е на мнение, че укрепването на постройката няма да е достатъчно, тъй като при следващо земетресение може да се разруши. Поради това той желае нейното събаряне. „Този ​​въпрос има както хуманно, така и правно измерение. За укрепването е необходимо съгласието на четири пети от собствениците на апартаменти. Аз притежавам две пети от сградата и съм против укрепването. Направихме основни проби и е ясно, че конструкцията на сградата е компрометирана. В момента апартаментите ми са празни, а аз съм в лятната си къща. Видно е, че сградата е занемарена, трябва да се събори”, заявил Памук на съдебното заседание.

Съдът е разпоредил експертиза, която да определи колко устойчива е сградата на земетресения.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 туй то!

    8 25 Отговор
    Шест апартамента.Голям брой книги.И защо са му?Вероятно да преписва чужди истории?Питам много хора,чел ли е нещо от Памук?Никой нищичко не е чел и не е чувал.Те така!
  • 2 сега ще се съдят

    5 4 Отговор
    40 години . татарчев казваше кое дело как да завърши . после като ритна камбаната не преправиха решенията . по давност няма справедливост за решенията от 90 те . непознаването на закона се вижда от решенията които си противоречат, или страсбург осъжда ежедневно българия заради ред причини . Сега ще ни погнат задето главния прокурор не помага за изхода на делата . хахаха
  • 3 така така

    4 1 Отговор
    Държавата не работи за някакъв си Орхан Памук... каквото решат хората от жилището с мнозинство това ще е!