Last news in Fakti

11 Декември, 2023 18:43 4 738 13

Изтича срокът за важно задължение към собствениците на сгради с асансьори

  • асансьор-
  • щит-
  • наредба

До 31 декември 2023 г. във всяка машина трябва да има предпазен щит

Изтича срокът за важно задължение към собствениците на сгради с асансьори - 1
Снимка: БГНЕС

Под всяка асансьорна кабина във всяка жилищна сграда трябва да има монтиран предпазен щит. Срокът е 31 декември тази година, припомниха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В случай, че това не бъде изпълнено, асансьорът трябва да бъде спрян и да бъде уведомена регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“.

Съответните промени в наредбата датират още от 2014 г. Мярката е част от 10 други мерки, които касаят повишаването на сигурността на асансьорите и са синхронизирани с европейските норми и изисквания. Изискванията на БДС ЕN 81-20 са:

– 5.4.5. Предпазен щит;

– 5.4.5.1.Под всеки праг на кабината трябва да има предпазен щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част трябва да е удължена надолу чрез скосяване, чийто ъгъл спрямо хоризонталата трябва да е най-малко 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната равнина не трябва да е по-малко от 20 mm;

– Издатините откъм лицевата страна на предпазния щит, такива като закрепения не трябва да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, трябва да са скосени най-малко на 75 ° спрямо хоризонталата;

– 5.4.5.2. Височината на вертикалната част на щита трябва да е най-малко 0, 75 m;

– 5.4.5.3. При прилагане на сила от 300 N, разпределена равномерно върху площ от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към предпазния щит по продължение на долния ръб на вертикален участък, предпазния щит трябва да издържи без:

– без остатъчна деформация, по-голяма от 1 mm;

– еластична деформация, по-голяма от 35 mm.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 голямо скубане пада

    41 3 Отговор
    едни подарени такси всеки месец и отделно плащане за всяко счупване, всяка кражба се облича в законче

    Коментиран от #2

  • 2 А ти какво искаш

    16 14 Отговор

    До коментар #1 от "голямо скубане пада":

    Като отидеш при монтьора в сервиза без пари ли ти е. Набутахте се в кафезите и си мислите, че парите за поддръжка са напразно дадени.
  • 3 Няма кадри

    15 2 Отговор
    Монтажа е рискован
  • 4 Васил

    22 6 Отговор
    Поредното скубане на пари за една тенекия която не върши никаква работа!
  • 5 теню

    10 12 Отговор
    Чакалите , тези хиени в Брюксел си мислят ,че с а центъра на планетата и всички трябва да спазват това което искат и принуждават от другите страни. Заради един изкуфял престъпник на който му е хрумнал ,че на обяд трябва да спи от 14.00-16.00 часа - обеден сън -хиляди Строителни фирми са принудени да спрат работата в тези часове и губят милиони особено коитo заливат основите или при заливане с бетон голям проблем. Страни които не са в ЕС от 8.00 до 19.00 часа в събота до обяд в неделя е забранено така в няколко страни където съм бил.
  • 6 Свилен

    18 3 Отговор
    Направо си кажете по колко лева и къде да ви ги дадем. Няма смисъл да се напъвате и да измисляте все нови и нови глупости!
  • 7 Хата Мари

    10 5 Отговор
    Асансьорите са част от етажната собственост. Собствениците поддържат асансьорите в изправност. Кое не ясно ? Като искаш асансьор си плащаш , не е безплатен. В новото строителство направо не знам как ще си поддържате асансьорите. Старите 4-етажни панелки нямат този проблем , защото нямат асансьори и за това струват скъпо.

    Коментиран от #10

  • 8 Перо

    10 10 Отговор
    Като не ви се плаща, се върнете на село откъдето сте дошли

    Коментиран от #12

  • 9 Шеф-Архитект

    5 12 Отговор
    Ако България претендира да бъде европейска цивилизована държава , трябва да спазва цивилизационните и европейски закони, добри или лоши. Иначе е гето. В Африка нямат асансьори и не им пука , на който му е скъпо в България да ходи там.
  • 10 умен

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хата Мари":

    не го мисли новото строителство. Масово се правеха сгради до 4-ти етаж т.е. асансьора не е задължителен по закон и логично нямат такъв. По-новите и по-големи сгради са с чисто нови асансьори (в гаранция още) и отговарят на тези изисквания а и там са много народ и се падат некви смешни пари за асансьора. Да му мислят панелкаджиите!

    Коментиран от #11

  • 11 Мъро

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "умен":

    Да му мислят тия които са от 3 ия етаж нагоре,няма нови,няма стари
  • 12 Мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Като не казваш нищо градивно, по-добре не казвай нищо!

    Щитове, сим карти, редовни одити, стикери с правила и телефони, плюс нам си кви други глупости, сътворени от сглобкаджиите (дето управляват чрез измами вече над десетилетие)?!

    Тия и др предпазни мерки, помогнаха ли на падналите асансьори с хора, дето ги даваха по новините през последните години???

    Истината е, че и старите асансьори са си достатъчно надеждни и безопасни, стига да се поддържат качествено! Т.е. контрол трябва а не нови и нови "щитове" и щитченца, с цел да обират народа!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Мунчо

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    Ти сам го каза - трябва да се подържа,а това струва пари а Ганчо от Сусурлево мрази да дава пари