Last news in Fakti

12 Януари, 2024 10:51 3 187 90

Все още не е определено кой точно у нас е „енергийно беден“

  • енергийна ефективност-
  • ивайло алексиев-
  • саниране-
  • енергийна бедност

Изпреварваме част от европейските норми за енергийна ефективност

Все още не е определено кой точно у нас е „енергийно беден“ - 1
Снимка: М. Богданова ©

От години призоваваме да се прекрати практиката на 100-процентовите грантове по принцип, а за да бъдат извадени хората от графата на енергийно бедните. Това каза в интервю за ФАКТИ Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. По отношение на нормите за енергийна ефективност България дори изпреварва част от Европа, защото нашата дефиниция за сгради с близки до нулево потребление, предполага 55% възобновяема енергия и това далеч не всички държави членки го прилагат по този начин.

Господин Алексиев, знаем, че най-големия разход за енергия в домакинствата, е за отопление. В същото време, обаче има и доста домакинства, които са в графата енергийна бедност. Какви мерки се предприемат, за да се намали техният дял?

Агенцията за устойчиво и енергийно развитие е експертен орган, който има определени отговорности по изпълнение на политиките, а не по тяхното измисляне.

По отношение на енергийно бедните. Съвсем наскоро беше приета наредбата, а оттам и определението за енергийно бедни, т.е. все още оценка и яснота кои точно са енергийно бедни няма. Ясно е, че има такива хора.

От години призоваваме да се прекрати практиката на 100-процентовите грантове по принцип, а за да бъдат извадени хората от графата на енергийно бедните. Практическите механизми са два и те основно минават през социални механизми, тъй като енергийната бедност е много близка до общата бедност като цяло.

Единият механизъм е да получат някаква временна подкрепа, докато се предприемат мерки и действия и да бъдат извадени от ситуацията на енергийно бедни. От друга страна да живееш в най-ефективното жилище и в най-ефективната сграда, тя никога не потребява много, но потребява нещо. Ако нямаш доходи, ще си останеш в невъзможност да си плащаш сметките.

Така че нещата са сложни, комплексни и определено най-смисленото е да бъдат подкрепени повече проекти за обновяване на сграден фонд, за въвеждане на възобновяеми източници, за закупуване на висока неефективна техника, съоръжения, което да гарантира комфорта на обитаване. Предполагам, че това ще се случи през следващите години, но поради липсата на определени ясни критерии, до момента програмите, които финансират мерки не го залагаха като приоритет.

Споменахте за енергийно ефективни сгради. Това, което примерно се строи през последните 5-6 години, то е в пъти по-енергийно ефективно спрямо това, което се е строяло през 90-те години на миналия век…

От 2024 г. ще бъде в пъти по-енергийно ефективно, защото влиза изискването всички новопостроени сгради да бъдат сгради с близко до нулево потребление на енергия.

Успяваме ли да се доближим до европейските норми и изисквания?

Като норми не само се доближаваме, ние даже някъде сме по-амбициозни, защото нашата дефиниция за сгради с близки до нулево потребление, предполага 55% възобновяема енергия и това далеч не всички държави членки го прилагат по този начин.

При старите сгради целта е да се стремим да го изпълним при обновяване, но то не винаги технически е възможно. Например, сгради, които са на малка уличка на калкан или пък са високи. Те имат много ограничено пространство и техническа възможност за разполагане на съоръжения по принцип.

Подобряването е циклично, защото технологиите се развиват. Това, което сме считали за подобряване преди 15-20 години в момента е едно, а след 15-20 години ще е налице нещо ново. Тогава вероятно технологиите ще са още по-нови и по-ефективни.

По Ваше наблюдение, къде се намира България по отношение на изпълнението на енергийните програми?

Такова сравнение е изключително трудно да се направи. Първо държавите са различни. Имат различна икономика, различен мащаб, различно население. В крайна сметка трябва да се сравняваме с държавите в ЦИЕ, които са в рамките на ЕС. Не сме на опашката, но не сме и на първите редици със сигурност, защото има държави, които по-организирано и много по-добре усвояват предоставяните от ЕС възможности. Мисля, че за никого не е тайна, че последните години изостанахме доста с въвеждането на нормативните изисквания на директивите, които бяха приети 2018 г. и сега наваксваме. Въпросът е колко бързо ще наваксваме.

Необходимо е законодателно да се реши, но го има и обратното – често пъти бизнесът е двигателят, който изпреварва норматива и той подбутва държавата да повдигне критериите на даден норматив.

Това е ключово.

Ключово е, но в България не се получава често.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турбочарджър

    12 2 Отговор
    На когото батерията му е паднала под 30%.
  • 2 Пич

    22 0 Отговор
    Е....то , в България , и команчите не са енергийно бедни ! Просто мятат две куки върху жиците , и стават енергийно богати !!!
  • 3 Бонев

    31 0 Отговор
    Накрая енергийно бедни ще се окажат братчедите и вече съвсем законно останалите ще им плащаме тока.
  • 4 фен на сидеров

    21 0 Отговор
    на етноса му е удобно да се раздават помощи на калпак. бях наел един пишман майстор и изкарваше преди 10 години по 3 х. на месец, ама редовно си ходеше на село за помощите.....
  • 5 Павел пенев

    17 2 Отговор
    След изказването вчера на седесарския кратен Иван Иванов, трябва да дадем определение не само на енергийно беден но и на водно бедните, които ще получават вода на по ниска цена. Какви идиоти ни управляват в тази мила демокрация.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 енергия

    15 3 Отговор
    Винаги във всяко общество има и пара.зити. Когато пара.зитите станат повече ликвидират гостоприемника. България засега е здрава страна и устоява на напъните да я ликвидират.
  • 7 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Нали искахте прУмяна,нали изчегъртвахти,ся няма дъривети
  • 8 Аз съм енергийно неграмотен

    9 0 Отговор
    Не различавам мощност от енергия. Не знам откъде идва студеното и как изяжда топлото. Колко струват енергиите също не знам. Аз съм енергийно неграмотен.

    Коментиран от #9

  • 9 Джанго без окови

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аз съм енергийно неграмотен":

    За теб не знам, но тука има един който е умствено беден ха ха

    Коментиран от #11

  • 10 Цвайщайн

    9 1 Отговор
    Това е много относително! Остава от отворен и въпросът "Кой е енергийно тъп?"
  • 11 Знаем го

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Джанго без окови":

    Казва се В у й, брокер е

    Коментиран от #15

  • 12 Кратен Кратенов

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Ако беше слушал Иванов щеше да чуеш, че той каза енергийно и водно бедните да не се подпомагат с по-ниски цени, а с помощи от социалното министерство.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Все тая

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кратен Кратенов":

    Плащат и заради другите тия, които плащат.
  • 14 Мнение

    12 1 Отговор
    Д. Пеевски, Б. Борисов, А. Доган и К. Нинова, К. Петков, А. Василев, Хр. Иванов и ген. Амгъл, те са енергийно бедни!
    След като десетилетия наред продължават да чупят държавата ни, а ние още ги търпим, значи са енергийно бедни и трябва да ги хрантутим, докато не остане камък върху камък на тая територия!
    Щото на българите им е по-важно да отидат за риба, за гъби, или в Гърция, вместо да гласуват на избори, от които зависи бъдещето им!!!

    Така, че дерзай народе, докато все още имаш територия с името България!
    Ето сега Ердоган ще започне да пуска апетити към южна част на страната ни, а народеца пак ще остане изненадат, как така като не гласува, не протестира и изразява мнение към управляващите, го лишиха от държава?!

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Русенец

    7 2 Отговор
    Енергийно беден е онзи, чрез който фирмите не са успели да доизцуцат някой фонд за саниране.

    Коментиран от #18

  • 17 Русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кратен Кратенов":

    Все от джоба на данъкоплатеца идва.
  • 18 Унуфри

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Русенец":

    Паднаха ли цените ве,нема ли да падат вечи,докига ши чекаме ве,внуците за пенция станаха уджаст

    Коментиран от #22, #37

  • 19 Просто е

    5 3 Отговор
    Енергийно беден в Германия, когато даваш над 11%, от средномесечна ЧИСТА работна заплата, или доход. Сиреч ток 150 лв. на 1500 чиста заплата. Ако плащаш само за сградна инсталация 132 лв, без да влизат вертикални тръби в апартамента, защото си с хоризонтална инсталация и плащаш прогнозно още 80 лв. си енергийно беден, при НУЛЕВО ПОТРЕБЛЕНИЕ. Или ако инсталацията е хоризонтална, имаш нулево потребление апартамент не трябва да плащаш сградна инсталация, защото енергия не се губи при хоризонтална инсталация. Време е триглавата ламя Топлофикация да бъде закрита, едно творение което е било приемливо при десетки пъти по-евтина енергия. Формулата при хоризонтални инсталации е фалшива, направена да ощетява много за сметка на малцина и крадци с дублираши радиатори и подови скрити отопления - кражба топла вода

    Коментиран от #20

  • 20 Техник

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Просто е":

    Ако всеки плаща,на тец е най евтино.Никой не казва,че в цената му влиза и топла вода,след това е климатика

    Коментиран от #21, #38

  • 21 Джанго без окови

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Техник":

    Зелените идеи до голяма степен печелят избори,но не плащат сметки...
  • 22 Цените на НИ падат

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Унуфри":

    В Руси вече никой не купува , чувам и в гоуемото село е така

    Коментиран от #24

  • 23 енергетик

    9 1 Отговор
    По принцип на ТЕЦ е най добре, топло , евтино, топла вода без лимит. Обаче ако хората са нормални , а не о.л-игофрени. За съжаление повечето са от последната категория.
  • 24 Джанго без окови

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Цените на НИ падат":

    Кво Руси бе,кво Руси,къв червен трамвай,кви 5 лева беее,-градът е само един....

    Коментиран от #25

  • 25 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Джанго без окови":

    Пак ли се вихриш бе всезнайко
  • 26 Аз Кочо

    8 4 Отговор
    Цените на недвижимите имоти в световен мащаб отбелязаха бум... Сега се сриват.

    Само в България Ганя увеличава цената която е сънувал и мечтае да получи за да стане милионер.

    Световните цени на недвижимите имоти падат, особено в по-напредналите икономики. Данните на Банката за международни разплащания (BIS) показват, че реалният ръст на цените на жилищата е бил отрицателен за повечето пазари през второто тримесечие на 2023 г. Същите развити икономики, които отбелязаха най-голям растеж след намаляване на лихвените проценти, сега водят по-ниско.

    Коментиран от #27

  • 27 Джанго без окови

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    Който е бил и най вече живял навънка знае какви са цените там и какви са тука.Така, че ривере спри да ми цитираш и преписваш.Вместо само да умничиш и да злобееш,помисли как да направиш кеш флоу

    Коментиран от #28

  • 28 Аз Кочо

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Джанго без окови":

    Който живее навън знае че цените спрямо заплатите са нереално завишени навсякъде по света. Това е така защото банките печатеха пари 20 години. Затова имотите станах недостъпни. Сега обаче е различно. Хора като теб не искат да го проумеят, но ще го разберат по трудния начин.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    Между другото правописа ти се влошава вместо да се подобрява. Затова не можеш да разбереш нещата които казвам пък и които ти казват и други хора
  • 30 Джанго без окови

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    Те не са спрели да печатат бе ривере, събуди се бее.Като тука ти е скъпо и не ти изнася, ходи да живееш другаде и спри с твойте тиради

    Коментиран от #31, #36

  • 31 Манго с окови

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Джанго без окови":

    Ще купя скоро на половин цена , това ти го гарантирам . Ти обаче няма да можеш да продадеш на цената , на която си се прекарал да купиш и ще си хапеш го ъ за от яд, затова злобен тук. Елементарен си

    Коментиран от #32

  • 32 Джанго без окови

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Манго с окови":

    Ника ти е супер точен - винаги ще си с окови ха ха.Бачкай и на некоя фас пауз ши драснеш,знаеме те ха ха

    Коментиран от #33

  • 33 Заробен с кредит

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Джанго без окови":

    С окови сме ние с теб джанко, мангото ще купи на ниски цени

    Коментиран от #35

  • 34 Моарейн

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    Колега, какво ви е направил Амгъл, че го обиждате на ген. А. А.? В сравнение с льо пти женерал и присъдружните му, Амгъл си е страшен симпатяга.
  • 35 Джанго без окови

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Заробен с кредит":

    не ривере,не,знам,че ти се иска но имам АКЪЛ и ВОЙСКА........за разлика от теб..
  • 36 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Джанго без окови":

    "Те не са спрели да печатат,"

    Това ти твърдение показва, че изобщо нищо не разбираш и не знаеш.

    Живей си с мечтите! Хахаха

    Коментиран от #39, #54

  • 37 Русенец

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Унуфри":

    Паднаха.... продажбите.

    Коментиран от #40

  • 38 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Техник":

    ТЕЦът е чудесна отоплителна система. Проблемът е в това, че е полазена от вредни калинки, дошли да скубят на едро клиентите й. С всяка следваща година средногодишната енергия за затопляне на кубик вода се покачва, а от там и сметките ми. Причината се крие в начинът на изчислението й. Не плащате само това, което сте ползвали, а плащате всичко, което са произвели.
  • 39 Джанго без окови

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Кочо":

    Прочети малко поне - това го казват няколко наши видни икономисти,но сигурно ти си по умен от тях ха ха ха.

    Коментиран от #42

  • 40 Плачко

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    защо като са паднали,само ривеш, че никой не купува?Нещо все си противоречиш

    Коментиран от #41, #49

  • 41 Аз Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Плачко":

    Кой са видните икономисти бе Тихомир Тошев и Ганев ли, хахахах.

    Коментиран от #43, #48

  • 42 набутал си се

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Джанго без окови":

    Не можеш да го понесеш
  • 43 Детище

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    Чети малко повече и сега лягам да нанкам/имам режим всеки ден/ и нема да скърцаш до 17ч разбра ли

    Коментиран от #44, #45

  • 44 ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Детище":

    ти хептем пощръкля бе броки
  • 45 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Детище":

    Лягай че понеделник те чака бетоновоз за разтоварване.

    Коментиран от #46

  • 46 Джанго без окови

    0 7 Отговор

    До коментар #45 от "Аз Кочо":

    100 пати сам ти кажал че не бачкам на строеж , и брокер не сам . Па ти точно че ми говориж за правопис . яз сам завръшил унцецето и Тошев гу познавам лично , ногу умен кат мен

    Коментиран от #47

  • 47 Джанго без окови

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Джанго без окови":

    И да пишеш от мое име , винаги ще си ма..го с окови ха ха ха
  • 48 Неудачник

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    Да беше те истръкал баща ти на тиквите ха ха ха
  • 49 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Плачко":

    Бъркаш ме с някой друг.

    Коментиран от #50

  • 50 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Русенец":

    На Вуи все аз му се привиждам, не се шашкай човекът има ментални проблеми.

    Коментиран от #51, #88

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 софянец от перник

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Софиянец":

    Към софЯнец си ти бе с е л т а к

    Коментиран от #53

  • 53 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "софянец от перник":

    Поздрави на ваще, къде те довлекоха от Поибрене ха ха ха,специални ха ха
  • 54 Свирчо

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Кочо":

    Сеньораш,свирчоо

    Коментиран от #55

  • 55 Кофти а

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Свирчо":

    Яко си се набутал на скъпото

    Коментиран от #56

  • 56 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #55 от "Кофти а":

    Набутан на скъпото и с кредит, просто класика в жанра.
    Масата е като него, купува скъпо и после придава евтино, хохохо

    Коментиран от #57, #59

  • 57 Клиент на Карлуково

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "Аз Кочо":

    При нас е пълно с пишман инвеститори и още чакаме да докарат
  • 58 Ами да

    5 0 Отговор
    Просто е! Първо трябва да стане ясно, че политиците са умствено бедни! После да се промени калпавата политическа система така, че сегашните да не са във властта, а в затвора! И няма да има нужда да търсим енергийно бедни!
  • 59 Джанго без окови

    3 4 Отговор

    До коментар #56 от "Аз Кочо":

    Иска ти се, иска ти се ха ха,не ти ли писна едно и също да повтаряш.Подраскай тука сега,защото утре те чака яко бач в Мантастико ха ха

    Коментиран от #60, #61

  • 60 Карлуково

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Джанго без окови":

    Чакаме те
  • 61 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Джанго без окови":

    Дори да не си от масата, тя е важна, ти си без значение. Когато масата закъса, имотчето ти автоматично се преоценява. А ти ако щеш го продавай. Масата ще свали цените, понятно?
    Но съм почти сигурен че си с кредит и най вероятно си пазарувал на пик .

    Коментиран от #62, #63

  • 62 Джанго без окови

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Кочо":

    Не спря с глупутевините,много злобно и елементарно детище си ти ха ха
  • 63 Джанго без окови

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Кочо":

    Бизнеса ми върви добре и ти казах, че и аз чакам да паднат цените,но няма да е и тая година.Също така не вярвам хубавите имоти да паднат,какво не разбра толкова време а

    Коментиран от #64, #67, #68

  • 64 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "Джанго без окови":

    Хубавите имоти може да не паднат но ще стоят на пазара с години и пак няма да се продадат.
    Ти не разбра че няма толкова купувачи колкото продавачи има на пазара. Тук няма имиграция която да поддържа пазара. 80 пр от купувачите купиха имот за да живеят в него. Те няма да продават няма и да купуват повече. Останалите, инвеститорите ще го дуФнат защото няма на кой да продадат на тези цени. Тези цени ще ги гледаме още една две години а сделките ще продължат да се сриват. Тогава ще дойде момента на големите отстъпки. Няма пазар който винаги да расте и за винаги.

    Коментиран от #65, #70, #71, #74

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Галя от ПосолствоТО

    0 3 Отговор
    Как тъй не се знае, енергийно бедни са сичкуту сиганчи и бежанците, българите да се бъркат и плащат.
  • 67 ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "Джанго без окови":

    Кой бизнес бе , брокерския ли ?!
  • 68 А бе В у й сплескан

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Джанго без окови":

    Що чакаш да падат цените ве , купувай немедлена, нали щели да растат само

    Коментиран от #69

  • 69 Неудачник

    2 4 Отговор

    До коментар #68 от "А бе В у й сплескан":

    бачкай и на некоя фас пауз ши драсниш ха ха ха .Нали цените бяха паднали 50% ве смех,ако беши така щях да напазарувам/не само аз де/
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Ревло

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Аз Кочо":

    движиш ли икономиката ха ха ха,добре,че има такива експерти като теб, че иначе трябва да работя

    Коментиран от #72

  • 72 Смешки си

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ревло":

    пълен провал

    Коментиран от #73

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Продавач

    4 2 Отговор
    Някой наясно ли е , защо вече никой не купува , къде изчезнаха ония така прекрасни обезумели купувачи

    Коментиран от #78, #79

  • 78 В у й инвеститор

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "Продавач":

    Вече нема изтински патреоте дето да купуват туули и картон за камион жалтици
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Финансист":

    Еееййй шу шу мо риииии - ше ви мине живота докато чакатеееее
  • 82 Льольо

    2 3 Отговор

    До коментар #80 от "Финансист":

    защо трябва да продавам
  • 83 Льольо

    3 3 Отговор
    Като никой не купува

    Коментиран от #84

  • 84 Куока

    2 2 Отговор

    До коментар #83 от "Льольо":

    Това,че никой не купува си е негов проблем,нас какво ни Ентересува
  • 85 умен

    0 3 Отговор
    Лесно е! Енергийно беден - панелкаджия - 90% от пишещите тук!. За какво трябва да им плащаме "санирането", ако не са бедни?! Нали не са се "минали" с общи части а са платили само реалните квадрати, значи са им останали пари за саниране!?

    Коментиран от #86

  • 86 Прекара се яко

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "умен":

    нали вуе, купи 100, а получи 40 ха ха ха

    Коментиран от #87

  • 87 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Прекара се яко":

    върви да се редиш за енергийни помощи.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.