Last news in Fakti

16 Януари, 2024 19:43 2 546 12

До 29 февруари удължиха кандидатстването за санирането

  • саниране-
  • срокове-
  • мррб-
  • удължаване

Удължаването на срока дава възможност на гражданите, останали в резервния списък по Етап I, да кандидатстват във втория етап

До 29 февруари удължиха кандидатстването за санирането - 1
Снимка: М. Богданова ©

До 29 февруари е удължен срокът за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищни сгради по Етап II на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Документите за кандидатстване за саниране остават същите, като за Етап I на програмата. Новите срокове предвиждат Сдруженията на собствениците да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари.

Удължаването на срока дава възможност на гражданите, останали в резервния списък по Етап I, да кандидатстват във втория етап на процедурата.

Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II е над 282 млн. лв., а очакванията са с тях да бъдат санирани около 250 блока.

Документи за втория етап

Документите остават същите като при първия етап. Новите срокове предвиждат Сдруженията на собствениците да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари 2024 г. До края на работния ден на 29.02.2024 г. общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН.

Предстои до 01.02.2024 г. местните власти да обявят графика за подаване на заявленията към тях.

Към основния пакет документи трябва да се приложи допълнително решение на ОС на ЕТ, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност.

Кандидатите за участие в процедурата трябва да знаят, че е необходимо да осигурят и в процеса на изпълнение платят 20% от всички разходи за обновяване на блока им. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти, разработени и предоставени от частни участници на пазара, например чрез ЕСКО договор с финансова или друга организация или чрез договор с електроразпределително дружество, което е разработило и предоставя инструменти за финансиране на разходи за енергийна ефективност.

Целта на инвестициите, които ще бъдат направени, за да се изпълнят предписаните мерки за всяка одобрена по процедурата сграда, е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В”. Те ще се доказват с изготвена от сертифициран енергиен одитор оценка, проведена след приключване на необходимите строително-монтажни работи. Затова обръщаме внимание, че всички получени средства ще подлежат на възстановяване, в случай че заложените индикатори за даден блок не бъдат постигнати.

Съгласно Закона за енергийната ефективност сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация е със срок на валидност до 10 години. Във връзка с това собствениците може да използват вече изготвените сертификати за енергийна ефективност на техните сгради за подготовката на необходимите документи и участие в процедурата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плашимир

    3 1 Отговор
    А бяхме се разбрали до 31ви да е.
  • 2 Парадокс Бг

    6 3 Отговор
    И до края на годината да го направят, пак никой няма да кандидатства. Който има пари се е санирал и си е подменил дограмата. А който няма пари, така и няма да има за "доплащане" 20% от 5 000 лв.!

    Коментиран от #7

  • 3 пурко

    7 1 Отговор
    И още 10 пъти да го удължават тоя срок, няма да има много шарани, които да клъвнат да подават документи, понеже тук искат 20% съучастие от собствениците и то ги искат авансово, преди държавата да е осигурила своите 80%. Смешна история и пореден начин за ограбване на хората

    Коментиран от #6

  • 4 Даниел Лорер

    5 1 Отговор
    Удължихме сроковете, независимо, че няма пари.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДА де

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "пурко":

    Ама ще стоите на студено и ще плащате ЯКО!

    Коментиран от #11

  • 7 Да де

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Парадокс Бг":

    Който имал пари, санирал. Сложил 6 см. стиропор на коптора си и си мисли, че всичко е топ. А съседните с голи стени, мазета , стълбища и общи помещения зеят с разхлопани прозорци, покривът тече, ама той бил саниран.В началото лъжеха хората, че щели да им вземат апартаментите и се дърпаха, сега се натискат за безплатното, ама то свърши. След време, като стане с 50 % самоучастие ще се натискат за 20%, ама и това няма да има. Дреме ми на мен, не ме касае. Писна ми от умнизмите нашенски.
  • 8 Рихтер

    4 2 Отговор
    Безплатното саниране на първия етап мина удивително успешно . Имаме примери как стари панелки на над 60 години в момента изглеждат като нови и са нови и със съответната нова Пазарна цена , не че някой продава. Някои сами си обновиха панелните блокове със смяна на дограма, поправка на покриви, щрангове на ТЕЦ и т.н. Все е добре.
  • 9 фАНТОМасс

    1 1 Отговор
    А може ли да участват и къщи ? Питам за едни познати нашенци с къщи в Банкя и Барселона ! И те са хора , нали ?

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.