Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 11:33 8 149 55

Нов апартамент в Германия: Кошмарът на едно семейство

  • германия-
  • строителство-
  • ирми-
  • фирми-
  • жилища-
  • фалит

Моника и мъжът ѝ вложили всичките си спестявания в покупката на нов апартамент, а строителната фирма междувременно фалирала

Нов апартамент в Германия: Кошмарът на едно семейство - 1
Снимка: Shutterstock

"Нашият кошмар изведнъж се превърна в действителност: строителната фирма фалира." Моника Даниел и съпругът ѝ получават новината по мейл. До този момент вече са инвестирали над 300 000 евро за жилище в един нов комплекс. Вложили всичките си пари там, дори продали предишното си собствено жилище.

Но когато строителната фирма фалира, вече няма кой да ти върне парите. Семейство Даниел се оказали собственици на… строителна площадка. В Германия има доста хора като тях. Колко точно – не е известно. Знае се обаче, че неизпълнените строителни договори през септември са били близо една пета от всички договори. Което показва, че жилищното строителство в Германия се намира в криза.

Никой не желае да довършва започнати строежи

Моника Даниел и съпругът ѝ обсъждат какво да правят заедно с още около 60 потърпевши. „Той просто ни каза, че никой не проявява интерес към довършване на строежа. Единствените, които желаят това, сме ние, купувачите“, с вълнение разказва Моника. Шумно поема въздух, а думите трудно излизат от стиснатите ѝ устни: „Не е лесно да го преглътнеш. Когато изведнъж ти хвърлят в лицето горчивата истина“.

Преди да подпише договора, семейство Даниел разговаря с няколко банки, а също така с приятели строителни инженери и с юристи. Съпрузите се осведомяват за възможните рискове, проучват строителната фирма. Всичко изглеждало наред. За Коледа братът на Моника на шега дори им подарява строителна екипировка – каска и жилетка. Шегата се оказва горчива, защото в крайна сметка екипировката им потрябвала за последвалите многобройни посещения на обекта.

Съпрузите били най-тежко травмирани от опасността да останат собственици на строителна площадка и в крайна сметка да фалират, казва Моника в интервю за ДВ. Тя споделя още за безсънни нощи и за срещата с другите купувачи, които също били в шок.

Официалното лице, натоварено с изпълнение на фалита, предложило да основат попечителски фонд под негово председателство. С парите, вложени в този фонд, можели да платят довършителните работи. Всички се съгласили.

Нова фирма и нови майстори

Но тепърва трябвало да намерят нова фирма и нови майстори. Трудна работа, защото никой не обича да достроява недовършени обекти, разказва Моника. В крайна сметка едно архитектурно бюро поело довършването на обекта. Но строежът непрекъснато се оскъпявал. Цените на материалите растели, налагало се набавяне на нови документи.

„Известно време живяхме като студенти“, през смях казва тя. 57-годишната Моника и съпругът ѝ са принудени да се нанесат в един сутерен от 60 квадратни метра, точно срещу строителния обект. Живеят на кашони, върху които намятат разни тъкани, за да изглежда по-уютно.

Моника Даниел е медийна консултантка, съпругът ѝ е вече пенсионер – преди това работел като журналист в един всекидневник. Постепенно парите им започват да привършват и Моника е принудена да посегне на пенсионния си фонд. „Трябваше да затегнем коланите“, казва тя. В същото време не пропуска да подчертае, че има хора, които са доста по-зле от тях. В крайна сметка жилището им излязло със 100 000 евро по-скъпо от предвиденото. Без да броим разноските по складиране на имуществото, наема за сутерена и парите, похарчени по адвокати.

Дали би се хванала отново на това хоро? Моника Даниел не може да отговори на този въпрос. Сигурна е обаче, че никога повече не би продала собствено жилище, за да си строи друго. В крайна сметка в един слънчев ден през август 2021 година семейство Даниел се нанася в новото си жилище. Първата вечер двамата прекарват на обширната тераса с изглед към планината.

Близки и приятели помагат

Двамата успяват да се справят с трудностите главно благодарение на социалната си среда. Роднините, приятелите, колегите, другите съсобственици, които с времето все повече се сплотявали – всички те, както и местната църковна общност, помогнали на семейство Даниел. „Мъжът ми беше истинска скала в прибоя. Но човек не бива да стоварва всичките си страхове на гърба на партньора, защото и той носи същия товар. Хубаво е да можеш да излееш душата си пред някоя близка приятелка например.“ Моника изрично уточнява, че със своя разказ би искала да окуражи онези многобройни хора в Германия, които са засегнати от строителни фалити.

В крайна сметка техният кошмар все пак завършва като сбъдната мечта. „Мечтаехме си за едно прекрасно жилище – и мечтата ни се сбъдна“, казва Моника Даниел в интервю за ДВ.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    17 4 Отговор
    Поне не знаят ли кой е шефът на строителната фирма?

    Коментиран от #5

  • 2 Бонев

    33 7 Отговор
    На дв по принцип вяра много да нямаш, ама и без тях в последните години от германистан само хубави новини.
  • 3 Много

    60 5 Отговор
    тъпа статия. И в България има много такива фалирали фирми, така е като купуват на зелено.
  • 4 Тия филми

    35 2 Отговор
    У нас са още от 90-те. Практиката показва, че "собствениците" ако въобще имат надлени документи за собственост и поне надлежни строителни книжа трябва да се оправят сами.
    Жалко но факт! Риска си е риск !!!
  • 5 Шефът

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Е без значение. 😀 Важен е инвеститора/собственик и гаранциите които дава !

    Коментиран от #6

  • 6 Абе не е така

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Шефът":

    ще се окаже някой нашенец, нищо чудно да изнасяме челен опит в Европа.
  • 7 Остров на стабилността

    28 5 Отговор
    В западнала германия това може да се случи , но в рая на земята , острова на стабилността , мястото , на което имотите винаги ще рестат - НЕ !!! НЕ , НЕ и пак НЕЕЕЕЕ !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Ами

    25 5 Отговор

    До коментар #7 от "Остров на стабилността":

    в Софеа нема как това да стане , от ние си имаме стрителен кунтрол , комиции за защита на путребителето и квот се сетиш още , тука си е рай , койт не купи сега че сажалява
  • 9 Без смисъл

    30 2 Отговор
    Туй било, онуй било...накрая всички щастливи. Съжалявам, че прочетох поредната плява.
  • 10 Аз да кажа

    31 2 Отговор
    В Германия потребителите и банките имат защита от закона за некоректни или неизпълнени договори от филми или юридически лица. Вярно е, става бавно и е ходене по мъките ама има смисъл от това.
  • 11 Евроатлантик

    12 25 Отговор
    Ако Путин не беше нападнал Украйна, това нямаше да се случи.

    Коментиран от #33

  • 12 Спас

    18 3 Отговор
    Нима и тук няма подобни случай....защо не пишете за тях...какво ни интересуват премеждията на някви шваби....и то от преди години....

    Коментиран от #13

  • 13 Джанго без окови

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Спас":

    И тука имаше преди много такива фирми, да види и ривере къде само реве за тоя кредит маркет.За съжаление никой не е застрахован, обаче нашия плачко не се спря

    Коментиран от #14, #17, #18, #23

  • 14 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джанго без окови":

    Абе влече го и това си е
  • 15 Аз Кочо

    16 4 Отговор
    Цените на жилищата в Германия може да паднат с до 30% под пика си през 2022 г., заяви един от най-големите наемодатели в страната пред Ройтерс.

    TAG Immobilen представи по-песимистична оценка от своите конкуренти, подчертавайки продължаващата заплаха за най-голямата икономика в Европа.

    В България обаче имотите само ще растат.
    Няма страшно теглете кредити и скачайте в тигана
  • 16 Пук пук балонче

    18 4 Отговор
    И тук ще стане започна се вече няма сделки край

    Коментиран от #19

  • 17 Аз Кочо

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Джанго без окови":

    Голям брой компании са подали молби за обявяването им в несъстоятелност, което ще постави съдбата и управлението им в ръцете на синдици.
    Голяма част от въпросните фирми прибягват умишлено до този прийом, за да могат да приберат взетите от тях милиони от клиентите си, а последните да изпият по чаша ледена вода.
    На практика се оказва, че хората, които са имали неблагоразумието да платят в кеш, за да купят имот на „зелено“, ще останат на сухо и нищо чудно да почнат да гълтат успокоителни.
    Камарата на строителите в случая ще гледа безпомощно, защото тя няма контрол върху лакомите фирми, които никнат като печурки и строят некачествени кооперации, но с помпозни имена от рода на „резидънс“ и „гардънс“, а в обявите за продажбите им споменават, че са разположени на метри от метрото, въпреки че са на километри.
    Добре е нашите сънародници да знаят, че по официални данни към тази дата свободните апартаменти само в София са около 200 000 и продължават да се увеличават, благодарение на постоянно строящите се сгради, нищо че някои от тях приличат на соцобщежития.

    Добре е нашите сънародници да знаят, че по официални данни към тази дата свободните апартаменти само в София са около 240 000 и продължават да се увеличават, благодарение на постоянно строящите се сгради, нищо че някои от тях приличат на соцобщежития.
  • 18 Аслъ босът

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Джанго без окови":

    Алоу, до кога ще се скатаваш бе, марш на тръстиката!

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Пук пук балонче":

    Колко 10г. го чакаме, е а дано , а ма надали

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Лигльо

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аслъ босът":

    не гледай на шефа у паницата, малък си йощи
  • 21 Свинчо

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    пак лъжеш.

    От 5 години се надува а вече издиша
  • 22 Брокер

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Защо чакате , купувайте сега ?

    Коментиран от #46

  • 23 "Кредит Маркет" ООД

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джанго без окови":

    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма

    Коментиран от #25

  • 24 Питане

    9 7 Отговор
    За какво им е трябвало ново жилище в Германия? Смотан климат, високи такси. За вложените средства може да се вземе чудесна самостоятелна къщичка или апартамент например в Лас Палмас, Канарските острови. Немската диаспора е на 70000 човека. Или други места в Европа. Всеки знае себе си и последствията от решенията на всеки са за него.
  • 25 Плачко

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от ""Кредит Маркет" ООД":

    слабу ривеш,трябва йщи по силну

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Оковите

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Плачко":

    избегаха без Джанго

    Коментиран от #29

  • 27 Прощавай

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Плачко":

    “Кредит Маркет” ООД е най-некоректната фирма

    Коментиран от #30, #34

  • 28 бай Гъдю

    4 2 Отговор
    Честа "практика" и при нас.
  • 29 Джанго без окови

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Оковите":

    Ши пишиш с ника си - Манго с окови ,нема се праиш
  • 30 Селянин

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Прощавай":

    Ако нема балъци , нема да има и терикате
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Плачко

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Продавачка":

    Елементарен си както винаги ха ха ха

    Коментиран от #51

  • 37 Плачко

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Продавачка":

    Нормално е като не се купува на една цена , да я дигнеш още , шот така се плашат ониа умните , дет си мислат че че стане по ефтино. За това нас у агенцията не учеа , че требе да се плашат яко сички че ше скапне още и че немат време и требе бръже да се купува иначе че стане още по скапо. Затова кат не се купува на 100 000 примерно - дига се на 150 000 и глей как че се избият да калвът

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Банален си

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Плачко":

    кажи нещо новоооо
  • 40 Нормално е за брокерите

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Плачко":

    Да лъжат и зарибяват, а по слабоумните да им вярват , като съответно си патят от това
  • 41 г-жо ,

    9 3 Отговор

    До коментар #35 от "Продавачка":

    бих ви посъветвал , да биете шута на брокерите, пускайте си обява сама , а информация за нужните документи при продажба е налична в Интернет. Да храниш брокер е като да даваш пари на просяк от ром ски произход

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Лекар

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "г-жо ,":

    Мило момче сам си пишеш и отговаряш, но аз те разбирам
  • 43 Абсолютно сте прав/а

    8 4 Отговор

    До коментар #41 от "г-жо ,":

    Ас също продадох без посредник , а комшията вече цяла година се чуди на кой свят е, не може да продаде хем е с добра локализация , но иска надута цена

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Плачко

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Абсолютно сте прав/а":

    а спри се веее
  • 45 Продавач

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "Абсолютно сте прав/а":

    Е няма и да продаде , балъците свършиха , вече си апят за дни ците от яд ама късно е сватя , мандалото лопна , заробени до гроп
  • 46 Умре и тая

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Брокер":

    мойте съболезнования
  • 47 Всичко се свива, пазар няма

    7 3 Отговор
    Сутринта шефката на агенцията на оперативката каза , че резултатите ни за м.януари са плачевни, или както тя се изрази - отвратителни. Това значело , че на 15-то число нямало да получим никакъв бонус , над твърдата минимална заплата. Колегите се питаме , кой е виновен , ние посредниците или продавачите, които се имат за кралски особи в Монако. Сбъркана работа и като гледам още по-лошо ще става

    Коментиран от #48

  • 48 Ха ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Всичко се свива, пазар няма":

    жалак арлекин = ривере

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 наблюдател

    1 2 Отговор
    "Знае се обаче, че неизпълнените строителни договори през септември са били близо една пета от всички договори."
    Мдаа, дори в България този процент е по-нисък.
    Санкциите работят, явно.
  • 54 Гражданин

    2 0 Отговор
    Твърде стара история с днешна дата!? Манипулация! Всички имотни сделки в Германия се застраховат срещу рискове!
  • 55 Тия па

    2 0 Отговор
    Тия па. Да залепиш 300 000 евро за жилище в тази тъмна,студена и влажна държава дето комшиите те дебнат да стъпиш накриво е пълна глупост. А до 20 години мургавите ще преобладават.