Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 09:21 1 939 5

Войната не засегна най-големите рентиери

  • русия-
  • наем-
  • forbes-
  • сгради

Forbes: Най-големите наемодатели в Русия увеличиха приходите си от рента

Войната не засегна най-големите рентиери - 1
Снимка: Shutterstock

Приходи от имоти, отдавани под наем на двамата най-големи рентиери в Руската федерация - "Площад Киев" Зараха Илиев и Года Нисанов и "Ташир" Самвел Карапетян нарасна с приблизително 200 млн. USD през 2023 г. Информацията е на база рейтинга на „Кралете на руските недвижими имоти 2024“, публикуван от списание Forbes.

Първото място в списъка, както и през 2022 г., беше заето от "Площад Киев". Приходите на групата от наеми на търговски недвижими имоти са нараснали от 1,6 млрд. USD на 1,76 млрд. USD през 2023 г., според Forbes. Най-големите обекти, управлявани от компанията, са търговските центрове Food City. за 930 000 кв.м и "европейски" за 180 000 кв.м. През 2023 г. "Площад Киев" беше закупен от Trust Bank търговски център Ривиера, който до 2018 г. принадлежеше към структурите на съсобственика на групата компании ПИК Сергей Гордеев. Сумата на сделката не беше разкрита, но през февруари 2023 г. банката очакваше да продаде търговския център за не по-малко от 13 млрд.рубли.

На второ място е "Ташир", чийто доход от имоти под наем през 2023 г. се е увеличил от 600 на 640 млн. USD. Най-големите активи на групата са търговският център Rio. на Дмитровское шосе, комплекс със смесено предназначение Kvartal West и Novotel Moscow City. Приходите на Safmar, която е на трето място в класацията, са намалели през 2023 г. от $510 на $460 милиона, изчисли Forbes.

Glenden Invest Group на Александра Клячин остава на четвърто място в класацията, въпреки че приходите от наем на групата са намалели от 430 на 330 млн. USD. Няколко юридически лица от хотелската верига Азимут, петзвезден хотел Метропол близо до Московския Кремъл и проекта за туристически клъстер в курорта Шерегеш през януари 2024 г. преминаха под контрола на дъщерно дружество на Росимущество, но след това се върнаха под контрола на Клячин, според системата SPARK.

В края на 2023 г. Ingka Centers и Crocus Group на Араз Агаларов размениха местата си в класацията на Forbes: Crocus Group се изкачи до седмо място.

"Адамант" Михаил Баженов, Евгений Гуревич и Игор Лейтис и "Комплексни инвестиции" Алексей и Юрий Хотин напуснаха списъка с топ 10. Въз основа на резултатите от 2023 г. FortGroup на Максим Левченко и Борис Пайкин, който спечели $205 милиона от наем, се изкачи до девето място.AFK Sistema затваря класацията за 2024 г. Владимир и Феликс Евтушенкови.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МУЦКА

    4 3 Отговор
    ЩО МИ ГО СЪОБЩАВАШ ТОВА
    Я ДА ВИДИМ ЗЕЛЕНСКИ И КОМПАНИЯ КАКВИ ПРИХОДИ ИМА

    Коментиран от #4

  • 2 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Войната и бизнеса са си отделни дейности...Но все пак имат нещо общо..
  • 3 Майк Алън Патън

    1 0 Отговор
    При кризи и войни , БОГАТИТЕ никога не губят ! Да му мислят малките , обикновените , масите ............те ще платят сметката !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.