Last news in Fakti

5 Март, 2024 09:47 5 981 27

Длъжник разбра година по-късно, че къщата му е продадена

  • чси-
  • къща-
  • продажба

Собственикът е категоричен, че ЧСИ-то не е спазило процедурата. Последният твърди, че всичко е законно

Как съдия изпълнител обявява публичен търг и продава единствения притежаван от теб имот - без твое знание? Възможно ли е повече от две години да се готви сделка зад гърба ти? Защо първоначалната цена на търга се оказва значително по-ниска от пазарната оценка? И как повече от година след продажба никой не те е потърсил, за да изплати остатъка ти?

Тези въпроси задава Васил Недев от Браниполе, чийто единствен имот е малка къща, изградена в парцел от 660кв.м.. Поземленият имот се намина на ул. „Родопи“ 13, а в дворното пространство е изградена нова жилищна постройка – собственост на негов съсед, уточнява Trafficnews.bg.

Недев е длъжник по изпълнително дело от 2020г., когато е имал неизплатено публично задължение към друг гражданин в размер на близо 35 000лв. ведно с лихвите.

Мъжът сигнализира пред TrafficNews, че е станал жертва на схема, подготвена щателно от ЧСИ Петко Илиев с район на действие Окръжен съд – Пловдив. Той твърди, че съдия изпълнителят без правно основание е пуснал за публична продан на по-ниска цена къщата му и прилежащия към нея поземлен имот. В резултат на успешна сделка му отнел единственото недвижимо имущество, казва Недев.

По случая е пратен сигнал до Главния прокурор, Министъра на правосъдието, Камарата на частните съдебни изпълнители в България, Инспектората на Висшия съдебен съвет и Омбудсмана.

Васил Недев настоява за щателна проверка по случая. Иска Окръжен съд, където е обжалвал постановлението за продажба на имота, да обяви го незаконно и да го отмени. Освен това мъжът от Браниполе настоява при доказване на нередности да бъде наложено дисциплинарно наказание за Петко Илиев, а на него да бъде присъдено обезщетение за причинените му имуществени и неимуществени вреди.

Предисторията

Васил Недев разказва, че през последното десетилетие не живее в имота, станал обект на публична продан. Това в случая се явява ключово.

През 2021г. част от парцела, в който се намира къщата му, бива закупен от младо семейство, което си построява къща. През 2022г. Недев и съседът му се договарят устно да му продаде останалата част от имота за близо 80 000 лв.. Твърди това да се случило на 17.02.2023г., в момент, в който дори не е подозирал, че същият този имот скоро ще бъде обявен на търг.

Видно от документи, няколко дни по-късно – на 22 февруари, ЧСИ Петко Илиев публикува в портала за публични обяви оферта за имота му. В нея е посочено, че едноетажна постройка, в едно с прилежащите дворни части, се продава при първоначална цена от 52 000лв.

Един от четиримата участници в наддаванията е именно съседът на Недев, който в крайна сметка печели при сума от 59 200лв.

„От справка в документи разбирам, че независим оценител е идвал в имота през октомври 2022г. и е поставил цена от 65 000лв.. Защо няколко месеца по-късно ЧСИ Петко Илиев го обявява за 52 000лв.“, пита потърпевшият.

След осъществяване на продажбата съдия изпълнителят покрива дълга на Недев от 34 820 лв. към взискателя, начислява си такса от 3603 лв., изплаща на ”Кредит Инкасо Инвестмънтс БГ” ЕАД - 1425 лв. и на „Агенция за събиране на вземанията” – 1516 лв.. Остатъкът от сумата, възлизащ на близо 11 500лв., не е била изплатена на длъжника, както би следвало по закон, споделя Недев.

„През цялото време не съм бил наясно със случващото се, защото всички уведомления за запориране на имота ми са били адресирани до въпросния имот. Аз не живея там от 10 години и това е станало ясно, след като не съм предявил никаква претенция за случващото се. Подозирам, че нарочно не са го направили, за да може да се случат нещата без да им се противопоставя. Разбрах за сделката на 6 февруари 2024г., когато вече нямам опцията да обжалвам. До този момент Петко Илиев не ме е потърсил, дори за да ми върне остатъка парите, останали след сделката“, разказва още Васил Недев. Допълва, че едва след подаване на сигнала до Камарата на ЧСИ в България съдия изпълнителят се е свързал с него, за да му бъдат преведени по сметка въпросните средства.

Той е категоричен, че публичната продажба на парцела и къщата му трябва да се обявят за нищожни, тъй като при тях са допуснати сериозни нарушения. „Една година съм в пълно заблуждение. Никога не съм крил, че имам дълг, дори не става дума за това. Искането ми е имотът да ми бъде възстановен, тъй като пропуските са налице“, категоричен е Недев.

ЧСИ Петко Илиев: Няма нарушения по процедурата, не ме притеснява нищо

„Нямаме нарушения, убеден съм и казвам това юридически аргументирано. Процедурата е спазена по закон в най-малките подробности“. Това коментира пред медията ни обвиненият в закононарушения съдия изпълнител Петко Илиев.

„Господинът не беше открит на никой от възможните адреси – постоянен, настоящ. Търсили сме го и на други места, дори да не сме били задължени да го направим. След като не го открихме, както предвижда законът, му бе назначен особен представител. Той е имал защита по делото, назначена служебно. За всички последващи действия по изпълнения на имота е бил уведомяван особеният представител“, коментира частният съдебен изпълнител.

На запорираното имущество е правена оценка от вещо лице, а причината за по-ниската първоначална цена за залагания е разписана по закон процедура при наддавания – тя да бъде 80% от оценката на имота, казва Петко Илиев.

Всички задължения са били погасени, а кредиторът – удовлетворен. На въпрос по каква причина длъжникът не е бил потърсен, за да му бъде изплатен остатъкът от средствата, ЧСИ отговори:

„Лицето, когато се появи отскоро, за да подава жалби и сигнали, му бе поискана банкова сметка, на която да бъде изплатена сумата, която му е дължима след погасяване. Преди това те няма как да бъдат изплатени нито на него, защото го няма, нито на особения представител. Въпреки че бе уведомен за това, той все още не е предоставил сметка“, допълни Илиев.

Той определи действията на длъжника Васил Недев като „странни“.

Съдия изпълнителят поясни, че кантората ще администрира жалбата му с искане сделката да бъде обявена за нищожна. „Съдът ще я разгледа и ако сметне, че е основателна - ще я уважи. Аз няма как като съдебен изпълнител да възстановявам собственост на едно или друго лице, да обявим сделка за невалидна и да я отменям. Това е от компетентността на Съда, ако той констатира, че са налице причини за това, ще бъде стартирана подобна процедура, разписана в ГПК“, коментира още Илиев.

Частният съдебен изпълнител допълни, че ще изложи своето становище и материалите по делото до контролните органи, за да извършат проверки по сигнала на Недев. „Не ме притеснява нищо. Аз съм длъжен да го направя и го правя. Подготвяме отговори към Камарата на ЧСИ в България и Министерството на правосъдието. Всеки компетентен ще може да се убеди какво и как сме направили и дали има нарушения на закона“, заключи съдия изпълнителят.

Камарата на ЧСИ в България: Прави се проверка по сигнала

Камарата на Частните съдебни изпълнители /КЧСИ/ е стартирала действия по постъпилата жалба от страна на Васил Недев.

„Жалбата е в процедура по администриране по надлежния ред в Камарата. Извършва се проверка, която e започнала съвсем скоро и все още не е приключила“, заявиха от Камарата във връзка с наше запитване.

Казват още, че при констатиране на евентуални нарушения в процедурата по водене на изпълнителното производство от страна на частния съдебен изпълнител, ще бъде сезирана Дисциплинарната Комисия към КЧСИ.

„Относно наличието на възможност публичната продан да бъде отменена, уточняваме, че основанията за това са посочени в чл. 435, ал. 3 от ГПК и е в правомощията единствено на Окръжен съд - Пловдив да констатира наличието на тези основания и да постанови решение в този смисъл“, пояснява КЧСИ.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 немо

    19 54 Отговор
    Да си бил плащал дълговете бе! Какво ревеш сега? Айде събирай багажа и на улицата

    Коментиран от #8, #9, #24

  • 2 Нещо не е така

    36 3 Отговор
    Семейството купило част от парцела в който си построило къща !?
    Всеки с минимум обща култура ще ви каже, че ЧАСТ ОТ УПИ няма как да се продаде законно. Могат да се продадат и.ч. от парцела и да се учреди право на строеж за сградата.
    "Сделката" явно си е вървяла "куцо" от самото начало с хиляди нарушения на закона и "договорки" между страните.
    Когато яли и пили пеяли, кога плащали плакали, а !?
  • 3 Законна далавера

    23 5 Отговор
    Начална цена за търг 80% от експертната оценка. Да минем на съществения въпрос: кои са "експертите" и как се уговаря купуване на имот на цена доста под пазарната.

    Коментиран от #7, #23

  • 4 Факт

    34 5 Отговор
    Имот в България се продава в мига, в който го наследиш и страната се напуска с първия еднопосочен полет

    Коментиран от #5

  • 5 Може и да си прав

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Само кажи къде размитат за тебе, какво ще правиш с мижавите пари от продажбата, които я стигнат, я не за година наем. А и имотите се наследяват в една възраст, където вече си за никъде.
  • 6 В у й

    22 3 Отговор
    Това ги чака сички с кредити , ЧСИ и чал
  • 7 Аз Кочо

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Законна далавера":

    Аз ще ти обясня.
    Закона казва че на всеки търг на който не е реализирана сделка цената пада за втория търг с определен процент, мисля беше 25 процента.

    Затова ще има много евтини имоти в близките години, защото повечето от вас накупуваха на пик с кредит без да имат потенциала да го изплащат.
    Така беше и с къщата Яна Милко Калайджиев
    Да сте мислили когато е трябвало!

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "немо":

    Много хора не разбират,че като вземеш пари,трябва да ги върнеш

    Коментиран от #17, #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ваньо

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    то ясно , че е така ама кой ще купува

    Коментиран от #11

  • 11 Аз Кочо

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "ваньо":

    При подходящи цени винаги ще има купувачи
    На тези цени е ясно че сделките ще продължат да вървят надолу

    Коментиран от #12

  • 12 Законна далавера

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Не ми обяснявай за втори търг. Става дума за първия, който се обявява с начална цена за наддаване 80% от оценката на лицензирания оценител.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз Кочо

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Законна далавера":

    Вуи, прочети закона и ще разбереш защо след като си стигнал до ЧСИ си нагазил дълбоко в морето!

    Коментиран от #15

  • 15 Не съм Вуи

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    и нямам никакви кредити, ипотеки и работа с ЧСИ. Едно питам, ти като голям "спец" друго обясняваш, само дето се изплъзваш от въпроса за законната далавера. Става дума за първоначалната тръжна цена от 80% и в случая спечелилият е дал 200 лева отгоре. Едно си знаеш, едно си баеш,само явно четенето на закона не ти е достатъчно при липса на функционална грамотност.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Аз Кочо

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Не съм Вуи":

    Когато стигнеш до ЧСИ вече нямаш имот а имаш възбрана.
    ЧСИ решава каква ще е началната тръжна цена.
    От 2 години те образовам безплатно, не те ли е срам бе? От тук натам или си плащай или не ми задавай въпроси

    Коментиран от #19

  • 17 Дейвид

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Това твърдение изобщо не се оспорва. И потърпевшият в статията не го оспорва. Проблемът е на друго място и е широко дискутиран, а именно, ЧСИ-тата и техните "методи" за работа. Създадоха се ЧСИ и се направи "закон" за тях. Обаче поради сериозният лобизъм, законите бяха създадени тека, че въпросните служители директно да погазват законите при своята работа. Тях ги интересува само да си получат хонорара. После казват "Ами да, добре, обърни се към съда, той е органа, който решава спора. Ако съда отсъди в твоя полза, сделката ще се развали и ще ти се върнат парите". Връщат ти парите, примерно, обаче без хонорара на ЧСИ. Той ти казва - " Това е хонорар за извършена дейност. Аз съм извършил услугата - заплатено ми е. Търси си ги като обезщетение от кредитора, или този, когото си осъдил". И започват нови дела и разправии. Длъжникът, пък бил той и нередовен също има право на правна защита и зачитане на гражданските му права. Това, че дадено лице дължи някому някаква сума не означава автоматично, че имуществото му трябва да се разграбва безконтролно и безнаказано.
  • 18 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Не съм Вуи":

    Правила за определяне на началната цена за публична продан на недвижим имот

    Началната цена за публична продан на недвижим имот се определя от съдебния изпълнител въз основа на оценката на вещото лице.
    При две и повече оценки/в случай на оспорване/ стойността на имота се определя като средноаритметична стойност от всички оценки.

    Началната цена на имота, от която да започне наддаването, е 80 на сто от стойността на имота.
    Началната цена при първата публична продан не може да е по-ниска от данъчната оценка, когато такава е определена.

    Коментиран от #21

  • 19 Дейвид

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Когато стигнеш до ЧСИ първо имаш покана за доброволно изпълнение. После се назначава опис на вещите. Дори и да не се извърши фактически, е необходим реквизит към делото. После следва проверка на имотно състояние и евентуален запор на банкови сметки, движимо и недвижимо имущество. Колкото до последното, ако върху имота не е учредена законова ипотека, то той само се запорира, но това съвсем не означава промяна на собственост, т.е. имота си е твой, живееш си в него, но не може да го продадеш или заложиш. Идеята на запора е, ако решиш да си продадеш имота, да не можеш и да се принудиш да се свържеш с въпросния ЧСИ, да му се молиш да вдигне възбраната за да можеш да осъществиш продажба с идеята да си върнеш дълга.Собственост се променя чак след продажба на имота, а не с влизането в сила на възбрана.

    Коментиран от #20

  • 20 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дейвид":

    Говорим с колегата, вуи, за законна ипотека.
    Всичко което си написал ми е ясно.
    Обяснявам на колегата, умен, защо имот продаван на първоначален търг е с цена от 80 пр от неговата стойност.
    И при възбрана ако не се погасят пропуснатите вноски за определен от банката период от време то този имот отива в ръцете на ЧСИ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Не съм Вуи":

    Ето обясних ти защото ти попита за 80 пр.

    Ако не си разбрал не мога да помогна.
    Явно никой не може да ти помогне!

    Правила за определяне на началната цена за публична продан на недвижим имот

    Началната цена за публична продан на недвижим имот се определя от съдебния изпълнител въз основа на оценката на вещото лице.
    При две и повече оценки/в случай на оспорване/ стойността на имота се определя като средноаритметична стойност от всички оценки.

    Началната цена на имота, от която да започне наддаването, е 80 на сто от стойността на имота.
    Началната цена при първата публична продан не може да е по-ниска от данъчната оценка, когато такава е определена.
  • 23 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Законна далавера":

    И за да не се измъкнеш и този път пействам твоят пост, който говори за твоята компетентност:
    Умен, но с друг ник

    "Начална цена за търг 80% от експертната оценка. Да минем на съществения въпрос: кои са "експертите" и как се уговаря купуване на имот на цена доста под пазарната."

    Ето отново моя отговор:

    Правила за определяне на началната цена за публична продан на недвижим имот

    Началната цена за публична продан на недвижим имот се определя от съдебния изпълнител въз основа на оценката на вещото лице.
    При две и повече оценки/в случай на оспорване/ стойността на имота се определя като средноаритметична стойност от всички оценки.

    Началната цена на имота, от която да започне наддаването, е 80 на сто от стойността на имота.
    Началната цена при първата публична продан не може да е по-ниска от данъчната оценка, когато такава е определена.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Абдул от Кабул

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Има си закони и правила за разпореждане с частната собственост. Такива елементи имате късмет, че не сте попаднали на по-агресивен и сприхав човек като мен, който няма какво да губи.
    Дългът е 35 000, бандитът го обявява за 52 000, въпреки че оценител му поставя цена 65 000 - в задачата се пита къде са останалите 12 000 лв. и защо не са върнати на обрания човечец, който е оставен без покрив над главата си.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Рамза от Газа

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Абдул от Кабул":

    Когато си стигнал до ЧСИ е късно, да си мислил като си теглил.

    Началната цена на имота, от която да започне наддаването, е 80 на сто от стойността на имота.
    Началната цена при първата публична продан не може да е по-ниска от данъчната оценка, когато такава е определена
  • 27 ОББ кредитодател

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Абдул от Кабул":

    Как да няма какво да губиш, имаш, коптора в Лазур и след това пак си длъжник на банката.
    И така до живот а после децата ти поемат щафетата