Last news in Fakti

12 Март, 2024 13:43 2 557 28

Луксозните имоти поскъпват

  • unique estates-
  • жилища-
  • лукс-
  • цени

Интересът на купувачите е насочен както към висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града

Луксозните имоти поскъпват  - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на луксозни имоти през 2023 г. в София отбеляза значително по-голямо търсене в сравнение с предходната година. То бе обусловено от прогнозите за нарастващи цени на имотите и все още ниските лихви по ипотечните кредити. Между 5% и 10% ръст в цените на високия клас апартаменти и 23% ръст при средния – това отчита анализ на Unique Estates.

Интересът на купувачите е насочен както към висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града, така и към имоти в процес на изграждане в близките до центъра квартали – в тези райони се отчита засилено ново строителство в последните години.

И през 2023 г. клиентите, търсещи повече пространство, се насочват към къщи в районите от Витошката яка. Други предпочетоха покупката на пентхаус в новопостроени сгради с добре уредена инфраструктура и висок клас среда на обитаване.

Активният пазар на жилища в годините след пандемията, поскъпването на труда и строителните материали, повишаващата се инфлация води до значителен ръст на цените на имотите. През 2023 година тази тенденция се запазва в средния ценови клас имоти. Във високия сегмент поскъпването е в рамките на обичайното повишение - между 5 и 10%.

По данни на Unique Estates средната цена на апартамент в София е достигнала малко над 2500 евро/кв. м при около 2200 евро/кв. м година по-рано. Във високия клас жилища цената е около 3500 евро/кв. м, а на емблематичните локации в София сделките се случват на два пъти по-високи цени.

Най-високите цени през 2023 г. бяха постигнати в района на Александър Невски, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота. В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от над 7000 евро/кв.м. Именно в този район са сключени най-скъпите сделки през 2023 г.

Най-скъпо продадената самостоятелна къща се намира в централната градска част, в района на паметника на Васил Левски. В същия район се намира и най-скъпо продадената самостоятелна офис сграда, с площ от 1700 кв. м. И двата имота, след реновиране в рамките на три години, се реализират отново, изпълнявайки инвестиционната си цел при първоначалната покупка.

Най-висока цена на кв. м за парцел – 850 евро/кв. м, е постигната за имот с малка площ, предназначен за жилищно строителство в района на Бояна. Най-висока продажна цена е дадена за парцел с площ 4 дка, разположен в района на Летище София.

През цялата изминала година активното търсене на висок клас жилища бе съпроводено oт по-малък натиск на офертните цени. Ако през 2021 и 2022 г. около 30% от сделките се сключват без коментар, то през 2023 г. делът им е 50%. В 15% от случаите продажната цена е дори по-висока от първоначално обявената.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благой от СОФстрой

    17 4 Отговор
    Интересно какво се разбира в БеГето под "луксозен имот"? В Развитите-читави страни това е градска "къща" с двор, градина, гараж или паркоместо, дето влизам само АЗ и семейството ми!
  • 2 Скъпо но

    8 3 Отговор
    Щом жената иска трябва да се изпълни желанието ѝ.Няма шест пет.
  • 3 дедо

    10 2 Отговор
    А, какво става с имотния балон? Надува ли се, спихва ли се?

    Коментиран от #4

  • 4 Балон

    10 13 Отговор

    До коментар #3 от "дедо":

    има само в главите на тези които живеят под наем

    Коментиран от #5, #7

  • 5 рентиер

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Балон":

    колега,не им отваряйте очите из новинарските сайтове,че тук шаран да искаш! Аз на хляб виждам,че ще кълве най-много де,натам отива течението....
  • 6 Павел пенев

    7 5 Отговор
    Много добре, алчните простаци остава да намерят и купувачи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нямам идея

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    за какви графики и цифри говориш, явно ме бъркаш с някого. Може би ти е трудно да проумееш че повече от един човек коментират тука. Да, аз купих (в Банишора притова) кеш (без кредит) и нямам никакво намерение нито да продавам нито да убеждавам някого в нещо. Коментирах че балон няма, нищо повече.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 браво Ву й

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Нямам идея":

    не те познахме, тоА пАт се скри длибоко
  • 10 Нямам идея

    8 3 Отговор
    Купих и 50 квадрата в Лазур, на кредит, ама с две бани, лукс да видиш
  • 11 Аз Кочо

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Нямам идея":

    Да, може да те бъркам с някой, но че балон няма мога доста да поспоря с теб. И понеже с този с който споря, абсолютно неграмотен чиляк, съм му обясняваш защо балонът в бг е страшен, няма да обяснявам и на теб.

    Успех!

    Коментиран от #12

  • 12 Нямам идея

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Обясни и на мене бе , яз не сам умен
  • 13 “Кредит Маркет” ООД

    5 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 14 Извинете,

    4 5 Отговор
    останаха ли луксозни имоти, да си взема един два да имам при нужда
  • 15 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Престани да обиждаш хората, защото не ти изнася мнението им. Животът не е графика. В момента, в България имоти се продават и се ремонтират на поразия. Опитай да намериш свободен майстор - НЯМА!!! Всички майстори са заети, въпреки, че си удвоиха цената на труда, и че цените на материалите се утроиха. От поне пет години Ай-Ти специалистите правят купища пари и с тях купуват имоти. Днес, към тях се присъединиха и майсторите. И те си влагат парите в имоти, а работят и през почивните дни, и изкарват яко кинти. Освен тези два редовни профила на купувачи, има един отколешен профил купувачи - мафЕ0тите. До миналият век те си криеха парите в дюшеци и в тайници на къщите си. Не можеха да ги обявят законно и трупаха повече мръсни пари отколкото можеха да похарчат. Днес, инвестират тези пари в имоти и скоро няма да им се наложи да ги продават, защото правят още и още повече пари от бизнесите си. Дори проблемът им е, че не сварват да закупят достатъчно имоти за парите, които трупат. Пък ти си чакай да спихнел балона.

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Аз Кочо

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ти ли ще ми говориш за майстори имоти и т.н бе!?
    1 ти не знаеш какво е графика
    2 ти не знаеш закона за ЧСИ
    3 ти нямаш представа къде да търсиш и как информация.
    4 ти не знаеш нищо за този пазар.
    5 ти не можа веднъж да ме убориш за нещо с каквато и да е официално информация.
    6 ти нямаш представа как една банка прави финансов отчет
    7 ти нямаш представа за цените и тяхното движение в чужбина.
    8 Ти нямаш представа какво прави QT и как лихвите влияят върху цените.

    Ти си зле, много зле и се чудя как се занимавам вече 2 години да ти обяснявам неща за които хората дават пари да научат.

    Ходи си троши главата с майстори, имоти и каквото там си знаеш.
    Аре бегай че ми се повръща само като прочета първото ти изречение!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Аз Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Обориш
  • 18 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Аз му говоря, че цените скочиха и няма майстор да седи без работа, той пак си знае неговите графики?!?! Не си н0рмален, да знаеш! Нищо де, след 15 години имотите може и да паднат, но до тогава спестените пари ще са за едно колело.

    Коментиран от #19

  • 19 споко вече вуе

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Не ти е лесно , виждам, няма продажби
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Слон

    6 3 Отговор
    Аз купих миналата година до НДК за 190кЕ, сега вече струват 230-250кЕ... и има купувачи, в някой бучимиш и трънаци някакви ново сторителство със стени от велпапе може и да са евтини, скъпи, непродаваеми, но локацията си е локация и там винаги има търсене и имотите са кът и като някой иска да го продаде даже не стига до обява.

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 22 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Слон":

    "сега вече струват 230-250кЕ"

    Нищо не струва докато не го продадеш.

    Коментиран от #23

  • 23 И струва му бе

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    в мечтите вуешки, как не си изтърка езика от едни и същи лакардии вече две години не знам
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 надъхан купувач

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Слон":

    гусин В у й , шми го дадете ли за 300К, че нямам да ви дам точно235

    Коментиран от #26

  • 26 Слон

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "надъхан купувач":

    Платен е 190к Е, ремонтиран основно до тухла за 45к Е, данъци, такси, нотариуси и др дребни разходи + 15к Е, мое време и труд 50к Е, печалба, 25к Е - за 325к Е може да говорим
  • 27 Продавам

    3 2 Отговор
    ултра луксозна гарсониера у Лулин 6 , две стаи една бана и ке неф на стълбищната площадка, разбира се на добра цена - 900 000€

    Коментиран от #28

  • 28 Найвна купувачка

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Продавам":

    Извинете госпудин прудавач, ше мое ли да ми напрайте остъпка , да ми го дадети за 899 999€, ако ли не - съгласна съм и на 900к