Last news in Fakti

1 Април, 2024 10:53 2 927 3

Съседите вдигнаха „златната виза“ до 800 000 EUR

  • гърция-
  • златна виза-
  • промяна-
  • сума
Съседите вдигнаха „златната виза“ до 800 000 EUR - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцки брокери изразиха недоволство от решението на правителството да увеличи минималната сума за получаване на златна виза до 800 000 EUR. Те се опасяват, че това ще доведе до намаляване на инвестициите в икономиката на страната, съобщи порталът Ikonomikos Tahidromos, специализиран във финансова и икономическа информация.

Решението за увеличаване на минималната цена на „златната виза“ за чуждестранни инвеститори до 800 000 EUR в големите градове и острови, и до 400 000 EUR в останалата част на Гърция, влезе в сила на 31 март. Правителството обясни това с това, че инвеститорите по тази програма вече ще наемат по-скъпи жилища, които не се конкурират със средния апартамент или къща, закупени от гръцко семейство. Според портала участниците на пазара на недвижими имоти предполагат, че поради рязкото увеличение на цената на "Златната виза", инвеститорите могат да напуснат Гърция и да се насочат към страни с по-ниски прагове за такива визи. Те отбелязват, че чуждите инвеститори не само внасят нови средства, но и подпомагат строителните дейности. Това се дължи на факта, че гърците не могат да си позволят високите цени на новопостроените имоти поради липса на банково финансиране.

Президентът на Асоциацията на брокерите на имоти в Атина и столичния регион Атика Лефтерис Потамианос в разговор с портала изрази мнение, че „промените ще изплашат инвеститорите и ще създадат сериозен проблем с ликвидността на гръцката икономика." Потамианос отбеляза, че "златната виза" как инвестиционният инструмент помогна на икономиката“ и подчерта, че „няма доказателства, които да оправдаят мерките на правителството“. "Парадоксът е, че при предишното увеличение на цената на Златната виза" от €250 хил. до €500 хил. за редица райони, там инвеститори така и не се появиха. Цените продължиха да растат както за наеми, така и за продажба“, обясни той.

На свой ред Асоциацията на дружествата с ограничена отговорност и бизнес партньорите заяви, че правителството спира напълно конкурентоспособността на гръцката програма за златни визи. Според негови представители „въздействието на решението му върху привличането на инвестиции чрез програмата ще бъде изключително сериозно“.

Гръцкото правителство увеличи от 31 март минималната сума, която гражданите на страни извън ЕС трябва да инвестират в недвижими имоти, за да получат петгодишно разрешение за пребиваване в републиката („златна виза“). Министерството на националната икономика и финансите съобщи, че минималното изискване за получаване на „златна виза“ е цената на недвижимите имоти в столичния регион, в Солун, на островите Миконос и Санторини, популярни сред чужденците, както и на острови с население над 3100 души, според новите правила, ще бъде 800 000 EUR. В останалата част на страната той е равен на 400 000 EUR (спрямо 500 000 EUR и 250 000 EUR преди). Площта на обекта трябва да бъде най-малко 120 кв.м.

"Златна виза" ще може да бъде удължен с 5 години, докато имотът остане собственост на купилия го гражданин на трета страна, уточняват от агенцията. Инвеститорите по програмата за златна виза, които са започнали процедури преди 31 март, ще могат да ги завършат при старите условия.

Закупеният имот може да се отдава само за дългосрочен наем. Освен това, ако обектът е жилищен или преустроен в жилищни помещения, тогава той не може да се използва като централен офис или офис на клон на компанията. В този случай се налага глоба от 50 000 EUR и разрешението за пребиваване се анулира.

Преди година и половина цената на „златна виза“ беше се е удвоил. През септември 2022 г. министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви, че за да се увеличи достъпността на недвижими имоти за гърците, минималният размер на инвестициите от чужденци в недвижими имоти в Гърция за издаване на разрешение за пребиваване по програмата Златна виза нараства от 250 000 EUR на 500 000 EUR в райони със скъпи жилища и ще остане на ниво от 250 000 EUR в райони с ниско търсене на жилища и ниски наеми. Според вестник Ethnos, 45% от получателите на Златна виза в Гърция - китайски граждани, 10% - турски.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкакис

    3 3 Отговор
    Византийски мюшунгии!
  • 2 Зли дол

    4 2 Отговор
    и тука като доди €то имотите ше рипата нагоре,тогава и чужденците ше ни налазат повече
  • 3 "Кредит Маркет ООД"

    1 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма