Last news in Fakti

2 Април, 2024 14:37 7 455 60

Най-скъпите и най-евтини квартали в Пловдив

  • imot.bg-
  • пловдив-
  • мирослав язов-
  • пазар-
  • цени-
  • жилища

Средните цени при дву- и тристайните жилища се изравниха

Най-скъпите и най-евтини квартали в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова

Традиционно най-скъпия квартал за живеене в Пловдив е центърът. Средната офертна цена на квадратен метър е около 1600 EUR. "По-интересното е, че дори преди центъра, може да оставим кв. "Каменица-1", където цената на квадратен метър при дву- и тристайни апартаменти е дори 1700 EUR. За четиристаен - 1660 EUR/кв.м. Нямам обяснение защо там офертните цени са най-високи", казва собственикът на посредническа агенция Мирослав Язов.

Традиционно скъпи квартали са "Мараша", който е със сходни цени. "Причината за липса са значителна ценова разлика спрямо центъра, е че въпросният квартал е съседен на централната част, а и с много силно ограничено предлагане. Много трудно се строят нови сгради. Също така от дълго време е популярен квартал. Средната цена при най-масово търсените жилища - дву- и тристайни е около 1700 EUR/кв.м", допълва Язов.

""Каменица-2" и "Кършияка" са следващите квартали, които държат добри цени - около 1400 EUR/кв. в "Каменица-2". Най-вече заради Mall Plaza, наличието на много социални проекти, които се реализират и близостта до центъра. В "Кършияка" цената е малко по-ниска - около 1260 EUR/кв.м. Според мен цената е такава, тъй като тук влизат и не чак толкова популярните части от "Захарна фабрика" и "Гагарин", където цените са малко по-ниски", казва Язов.

Сходни са цените в "Тракия". Там сега се реализират няколко доста големи нови обекта, които понижиха цените. През миналата година кварталът държеше много високи цени. Тази година са 1250 EUR/кв.м. Основно заради препродажби в един от комплексите.

"Относно периферните квартали като "Остромила", "Смирненски", "Кючука" и "Въстанически", цените са "човешки" - 1000-1100 EUR/кв.м в повечето случай, с редки оферти на по-високи цени. Там все още може да се купи двустаен апартамент за 75 000-80 000 EUR. Това е напълно нормална, отговаряща на изисквания цена", допълва Язов.

Относно ниските цени в "Смирненски", то те са такива, тъй като там е налично много ново строителство и висока конкуренция между обектите, а знаем, че конкуренцията държи цените надолу.

"Жилищата, които се предлагат в момента на пазара в Пловдив (без появата на нови оферти) могат да бъдат продадени в рамките на 1 година. В момента имаме около 12 000 оферти, а на година данните на НСИ показват, че се реализират 16 000 сделки", обяснява Язов.

"Много хора казват, че цените на имотите са завишени, има балон, но никой не отчита факта, че ние получаваме и повече пари, доходите ни са по-високи и реално може да си позволяваме покупка на жилища. Да не говорим, че продължаваме да имаме най-ниските лихви в Европа. Това нещо ще доведе до един спокоен пазар през 2024 г. На много хора не им се иска да е така и сравняват пазара с този през 2008-2009 гг., като предвиждат, че пазарът ще се срути. Може и да се срути, но може и да не се", заключава Язов.

През март 2023 г. разликата в средната цена между дву- и тристайни жилища е била около 50 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Двустайните тогава са се търгували средно за около 880 EUR/кв.м, а тристайните - близо 930 EUR/кв.м. Към началото на март 2024 г. разликата на практика се е стопила и средните офертни нива са малко над 1000 EUR/кв.м и при двата типа апартаменти.

Източник: imot.bg

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Неволен пропуск

    38 4 Отговор
    Пропуснали сте да споменете цените в един квартал, името му започва с буквата С. Защо така?

    Коментиран от #10

  • 3 Майка ти

    47 9 Отговор
    Що пишете глупости? Нямало предлагане! Отваряме сайта имоти и кво да видим в Пловдив се предлагат за продажба 26 000 жилища! В Мараша -2000 ! Това не е ли предлагане бе имбецили? Отделно започват строеж на нови 20 хиляди апартамента ! Само в Тракия за 24-25 година ще се построят 11 000 ! Нямало предлагане...

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Гост

    15 15 Отговор

    До коментар #3 от "Майка ти":

    Недей гледа, какво се предлага, опитай се да купиш. Ще останеш изненадан.
  • 5 Гост

    35 5 Отговор
    Без пари да ми ддат апартамент в Пловдив няма да отида да живея...За тези пари си купувам или парцел в близост до града или къща с ремонта ще ми излезне тези пари даже и по евтино..Блъсканица...няма къде да паркираш...ще се съобразявам с този...и онзи....НИКОГА...
  • 6 Ъъъ

    26 1 Отговор
    Има квартали, като Коматево, Изгрев,Остромила Столипиново?
    Защо не споменава тях нали е брокер? Или е брокер само на скъпите имоти, за това само тях помни като имена ?
  • 7 Изсмукано от чорапа

    23 3 Отговор
    Брокеража вече дава фира, какви ли не глупости се публикуват

    Коментиран от #18

  • 8 Аз Кочо

    26 12 Отговор
    Върнете се назад в историята и прочетете за балона на "лалетата" мисля беше 18 век.
    Същото е и сега само че драмата отново е с имотите. Ще дойде време и ще се чудите какво да ги правите тия имоти, помнете ми думата!

    Коментиран от #9, #59

  • 9 И не само това

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Ще си блъскат прескъпите тухли и гипскартон в главата, и ще плащат трийсе години тройни кредити. Да купуваш имот точно сега пък е медицинска диагноза

    Коментиран от #16

  • 10 Брокер

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "Неволен пропуск":

    Пропускът на този квартал е умишлен.
    В момента там има значителен интерес от едри инвеститори, които купуват всяка педя земя.
    След година или две, Столипиново ще бъде новото Ел Дорадо с цени по-високи от тези в Монако.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    Много мляко ще трябва да изпиеш и пак няма да го видиш!
  • 12 "най-скъпите и най-евтини имоти"

    13 4 Отговор
    Според авторката най-скъпите имоти са и най-евтини". Членуването, другарке Очителке.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз Кочо

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "Майка ти":

    Предлагане има колкото щеш, но на смешни цени за България. В Чикаго,където е най голямата българска диаспора има апартаменти на брега на езерото с панорамна гледка към него за по 80 к долара, квадратурата от 70 до 100 м2 а също се предлагат и къщи н тези цени. В момента има около 500 оферти до 150 к долара. Да не говорим че за 200 к евро човек може да купи почти навсякъде по света. Може ли някой да сравнява стандарта на живот на запад с този в България?!

    Коментиран от #25, #37

  • 15 бай Даньо

    8 6 Отговор
    НЕ , ЧЕ нещо ще променим, но да сме в играта....Търсенето на жилища рязко скочи в големите областни градове и столицата, както и преди хората имат многонсвободни пари, които сега могат да влагат в закупуване на жилища, 2,3,...и т.н..Големият град предлага образование, медицина, комуникации, даже и културни развлечения, И стремежът е натам. А защо е слъпо ли, ама какъв строителен материал е изцяло бълг.производство, може би пясък, чакъл, вода, ами да вземем майсторите и строителните бригади...Няма да смятам нормата на печалба, защото докато се стигне до нея строителната фирма ще мине през иглено ухо

    Коментиран от #17, #36

  • 16 умен

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "И не само това":

    при мама и тате в мухлясалия панела, докато го наследиш, е по-добре викаш.
  • 17 ТОЧНО

    4 14 Отговор

    До коментар #15 от "бай Даньо":

    Много правилно си нахвърлил някои неща, мога да допълня , че гпляма част от българите работят и печелят добре из чужбините, и си купуват жилища и в България, ей така от носталгия ли, НЕЕ, за да ги отдават под наем, ето ти наема, сигурен доход....И наистина не трябва да гледаме в паничката на строителя, колко ще спечели. ами ако загуби и фирмата му фалира

    Коментиран от #20, #21, #23, #24

  • 18 СМЕШНО

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Изсмукано от чорапа":

    Но е истина, те може би са в основата на поскъпването, става въпрос за мащабите на България.
    Не е нормално, порутени селски постройки да ни предлагат за над 80 х.Е., с описанието, че имотът е в тихо и забутано населено място
  • 19 Тръпчо

    12 2 Отговор
    За някои хора тук ще копирам отново доклада на УниКредит. В допълнение ще кажа че съм писал тук хиляди пъти за това колко е "богат" българина и за това как разхлабената кредитна политика надува един кредитен а от там и жилищен балон, който рано или късно ще изгърми.

    УниКредит
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.
  • 20 Мен

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧНО":

    Близо половината домакинства в България имат на депозит средно по 170 лева, докато богатите домакинства са малко под един процент и държат в банките между 100 000 и 1 милион лева. Това сочи анализ на Конфедерация на труда "Подкрепа" за благосъстоянието на българите. В него са ползвани данни на БНБ към декември 2023 година.

    Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство.

    Двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно.

    Справка от данните на БНБ показва още, че 7 % от домакинствата имат депозити между 2200 и 5000 лева, около 20 на сто – между 5000 и 100 000 лева и едва 0,8 % между 100 000 и 1 000 000 лева. Наистина богатите, тези, които имат на депозит над 1 000 000 лева, са едва 0,01 на сто от всички домакинства у нас.
  • 21 Икономист

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧНО":

    Имаме огромен ръст в жилищното строителство през последните пет години, коментира доц. Стефанов и отбеляза, че само в София всяка година има издадени разрешения за строеж на над 1 млн. квадратни метра разгъната застроена площ, а последните три години имаме разрешения за над 2 млн. квадратни метра. За предишната пикова 2007 г. разрешенията бяха за под 1 млн. квадратни метра, напомни ученият и посочи, че в момента сме в период на абсолютен връх от демократичния преход по този показател. Заради известното забавяне в строителството – от порядъка на три до четири години от момента на издаване на разрешението за строеж до въвеждането в експлоатация на сградата, сега 5-6 млн. квадратни метра са в строеж и ще излизат на пазара поетапно следващите две-три години, посочи той. Когато това готово жилищно строителство излезе и наводни пазара, аз не съм убеден дали всички строителни предприемачи ще могат да издържат при някаква лека корекция в търсенето, изтъкна доц. Стефанов.
  • 22 тоз

    11 2 Отговор
    България не е само софия,пловдив,варна и бургас - забравихте се вече и нямате никъква Българска чест. Ламтите само за имоти и автомобили. Нарочно написах супер градовете с малки букви да се знаете колко сте ниски в БГ общноста.България над всичко!
  • 23 Да бе

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧНО":

    голяма доходност от наеми - апартамент за 200000Е месечен наем 400Е, като ремонтираш поразиите на наемателя като нищо излизаш на червено.
  • 24 На кого

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧНО":

    ги отдават под наем. след като всеки е тръгнал да купава и става собственик?
  • 25 Винету

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Що не ходиш там да живееш а само драскаш по цел ден на компа

    Коментиран от #26, #29

  • 26 На Винету баба му

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "Винету":

    А ти що не си гледаш копторчето на кредит в меден рудник на акт 14 и не спреш да ми даваш наклон какво да правя?
  • 27 пловдив

    12 7 Отговор
    Във филибето и без пари да раздават имоти не вземам. Направо не е нормално в най циганския град на България да се наливат едни милиарди . И за какво ? Комшиите от юг като си вземат Румелия ще ду.хате супата.
  • 28 Герги

    9 2 Отговор
    Момци,през 90те тогавашните мутри...сегашните баровци, създадоха пловдивският Бевърли Хилс...с.Марково...Що не се навряха в центъра ами близко до града и със самостоятелни къщи...От къща с двор по Убаво няма...
  • 29 Сандокан

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Винету":

    е па той си е дежурен тука, се много имоти имал и всичко знае, после пищи , че са много скъпи имотите,и неговата не е лесна милия

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Сандокан":

    Оууу, не ме мисли мен а гледай да си плащаш вноските по ипотеката редовно, да не останеш нанулицата

    Коментиран от #31

  • 31 Мисирка

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Той е забравил че трябва да плаща главницата дето е петорно надценена и си мисли че има да плаща само лихвата, хаха
    Ама нищо де важното е че е купил кутийка от картон, но в меден рудник по нотариален акт 120 м2 а иначе 50 и С ДВЕ БАНИ!

    Коментиран от #35

  • 32 5678

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Сандокан":

    Много си е добре при мама и тати, сигурно и джобни му дават, ние да му мислиме

    Коментиран от #33

  • 33 7896

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "5678":

    Точно така мисли му защото през следващите 40 г докато го изплащаш тоя пуст кредит лихвите ще скочат поне 30 пъти. Като станеш на 80 и го изплатиш, ако имаш късмет де, ще дойдеш да почерпиш

    Коментиран от #34, #42

  • 34 Марийка

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "7896":

    Като го изплати и ако го изплати след 40 години ще се похвали че вече е на печалба. Ако изкара до 90 може и да спечели някоя друга хиледарка.
  • 35 Аз Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Мисирка":

    Така е и да обясня какво се случва обикновено.

    Банката си прибира първо лихвата а после главницата чрез лихвените плащания, защото ако деда поп засече с плащанията банката му е прибрала първоначалната вноска от 10-15 процента, след това си е покрила лихвата за 30 те години и накрая ще му приберете апартамента. И дори да го продаде на по ниска цена чрез ЧСИ банката поне няма да е на загуба. А дяда поп остава без пари и без имот и длъжник на банката.
    Разбира се ако са много такива като попето може да видим някоя банка да дава фира, но това се е случвало случва и ще се случва.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бай Даньо

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Кочо , защо да не сравняваме стандарта на живот в България с където и да било да не е на друга планета !? А знаеш ли кoлко са "евтини" цените в някой африкански държави например Конго след като откроиха нефта нищо че заплатите са 3-4 пъти по ниски от България ... !? В България средната заплата мина 1000 евро ( мисирките проспаха но ФАКТ!) това е стабилно от по добрата половина на света, защо да не сравняваме? И още по лошо е в България заплатите растат с по 10-15 % всяка година от вече 15 години и при Бацо и при Киро ... отчайващо е положението за тия които чакат катастрофата .... Апропо цените в Америка пак почнали да падат може и да стане работата....

    Коментиран от #39

  • 38 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Нищо смислено не пиши Милена уфсъта ще те изтрие !
  • 39 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    Умен, иди да питаш колко е средната заплата хората в провинцията. А за София съм ти обясняваш 10000 пъти че масовата заплата не е 3000 лв а е 1600 -1800 лева и това Бруто.
    Не сравнявам бг с Конго защото винаги трябва да се сравняваме с по добрите а не с по лошите.
    А понеже в бг сме много цъфнали има едни около 2 млн. и 500 к души които ги няма тук а са на запад а не юг или на изток. Заплатите растат от 2 години с по 15 пр. и това беше, сега ще видим колко ще е ръста и дали изобщо ще има ръст.

    Цените на стоките в Америка падаха до сега. Но цените на услугите растяха, затова там няма да има намаление на лихвите поне тази година което означава скъпи кредити. Подобна е ситуацията и в Европа

    Коментиран от #40

  • 40 бай Даньо

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Аз Кочо":

    Кочо статистиката казва че в София средната заплата е 2700 лева и да любимата ти медианата е към 2200 , както е навсякъде по света ... и не не ми трябва да питам в провинцията има статистика за случай когато населението е откачило от реалността какъвто е случая ганчов ... Кочо , а на пазара да знаеш една жена кво каза!?

    Коментиран от #41

  • 41 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    Умен, ти пак не правиш разлика между средна заплата, медиана и заплата мода = масова или най често срещана както я наричат в Северна Америка.

    Статистиката казва че средната заплата в София е 3100 лв. Скоро ще е 4000 защото господата от общината вече са с по 6000 до 10000 лв.
    Само че ти и аз не сме.
  • 42 умен

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "7896":

    ако лихвите скочат 30 пъти за 40 години то наемите ще скочат поне 300 пъти. Ти къде ще живееш? А да, при мама и тате. Да не си мислите, че хазаите са някакви благотворителни организации. Абе мислите ли като пишете глупости?! Туй инфлация, индексации на наемите за нищо не ги броите.

    Коментиран от #43, #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Аз Кочо

    4 3 Отговор
    "умен" знаех си че няма да разбереш.
    Имам предвид че за 30 години лихвите ще скачат и ще падат много пъти. А през това време ти си с плаваща месечна лихва. Ще има рецесии и подеми. Ти не знаеш утре какво ще ти се случи но се радваш на плаваща месечна лихва!

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Аз Кочо

    4 4 Отговор
    В България няма толкова наематели. Затова 40 процента от имотите са празни, в София 35 пр. Празни
    Идеята е "Нека да има", а за какво да има, за да се опита Га ню да продаде по скъпо.
    Няма да стане, много ган ьо вци вече лежат на тая кълка.
    JP Morgan казва : Когато всички тичат към една инвестиция ти бягай от нея!
  • 50 африкански неравенства

    3 1 Отговор
    Да, на някои доходите са по-високи! Защо не направите една статистика, колко хора имат по повече от едно жилище? И още по-важно - по колко жилища имат? Защото има едни хора с по 30 апартамента! как са ги придобили? С честен труд? На полето?

    Коментиран от #53

  • 51 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Аз Кочо":

    какво има да му се разбира. Писал си ,че за 40 години ще скочат 30 пъти лихвите. Май ти не знаеш какво ти е в главата. Написал, че ще скочат 30 пъти лихвите после то не било баш така а че щяло 30 пъти да се ИЗМЕНИ лихвата ама нагоре или надолу, божа работа. Наемите са само нагоре! Между другото наближаваме вече година и половина(може и повече да е) от очакването ти да се спука "балона" всеки момент и още не се е спукал. Аз на тото да бях играл щях да нацеля сигурно числата за тази година и половина. В сайта на чси има точно 10 тристайни апартамента за продажба и 7 двустайни. Преди 4 години бяха по 3-4 страници от всеки тип. Успех в чакането.

    Коментиран от #54, #56

  • 52 умен

    0 2 Отговор
    само да поясна за сайта на чси за софия град се отнася

    Коментиран от #55

  • 53 Мен

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "африкански неравенства":

    Има статистика, 89 процента притежават едно жилище а девет процента повече от едно.
  • 54 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "умен":

    Възбраните растат от една година насам.
    За първото тримесечие само в София те вече с 1886 броя. Миналото тримесечие бяха 1500. Това е около 25 процента ръст.
    Балонът ще се спука когато търсенето намалее а то ще намалее когато банките вдигнат лихвите а те ще ги вдигнат когато възбраните продължат да ръстът или когато БНБ най накрая наложи изисквания за кредитополучателите или когато влезем в еврозоната и БНБ отпадне от играта.
    Това търсене няма да продължи вечно!
  • 55 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "умен":

    Банките не винаги продават на ЧСИ, те имат имоти които държат като активи и не ги пускат на пазара или на ЧСИ защото вероятно ще наводнят пазара.
    От друга страна ЧСИ продава на хора които плащат под масата без търг и много имоти изобщо не се появяват на техните сайтове
  • 56 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "умен":

    "Наемите са само нагоре!

    Тези които да нагоре стоят празни.
    Наема не може да се надува като имот за продажба защото зависи от покупателната способност на хората и търсенето, а то бе е голямо.
    Като надуеш наема няма наематели.

    Коментиран от #57

  • 57 С това

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "Аз Кочо":

    мислене, се ше си седиш при ваще
  • 58 Транзистор

    1 2 Отговор
    Във Варна в Гръцката Махала няма цена под 2500-3000 евро.Пловдив не Важи!
  • 59 Може и а си прав, но!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Първо: За балон говорим чак когато същият се пукне. Какво ще рече да се пукне балон? Аз го разбирам така: Цените в Пловдив тръгнаха от около 600 Евра (през 2018г. можеше да се намери на тази цена таро жилище за ремонт без проблем). В момента в същия квартал се строят нови карета, където искат по 1900 евра на квадратен метър, а в съседното освободиха охраната и един съсед се шегуваше, че било защото му продали будката и нямало къде да стои. Да си дойдем на думата обаче. Когато цената и ако на имотите слезе и се заържи до или под нивото, от което е тръгнала т.е. 600 евра, незвисимо от причините довели до този спад, то говорил за слом на структурата на фунамента издигнал ценовия връх. Е те това е вече спукания балон. И за криптото се говореше за балон, но от 67 хиляди долара биткойна слезе под 15 хиляди, но не стигна до 6 хиляди, от където всъщност започна голямото покачване и ето сега е над 70 хиляди отново, така поне за сега сме свидетели на втори ценови пик, а не на спукан балон и сломен фундамент. Така че не бързайте с изводите.

    Коментиран от #60

  • 60 Второ

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Може и а си прав, но!":

    Количествените улеснения и сравнително безразборното печатане на пари в момента надуват най-големия балон този на внушителното парично предлагане. Този балон засенчва другите балони примерно строителния и този на крипто пазара, но той не се надува заради тях в смисъл да не се спука строителния, а причината за неговото раздуване е прекомерната правителствена задлъжнялост. Принципът на най-големия дразнител, че всъщност той ти привлича вниманието най-много, а на другите не обръщаш чак толкова внимание.
    Трето: факт е и друго:
    Синдромът на тъмните прозорци. Погледнете вечерно време, че повечето от половината прозорци са тъмни. Това са празни жилища. В Бълагрия има внушителен брой необитаеми сгради, макар по-голямата част да са в обезлюдените села от пъдарната икономика.