Last news in Fakti

3 Април, 2024 11:51 2 056 9

Принудително премахват три незаконни постройки край язовир "Искър"

  • язовир-
  • искър-
  • имоти-
  • премахване

Съдебните дела се точеха 2 години преди да се стигне до физическото събаряне на имотите

Екипи на Столичната община започнаха принудително събаряне на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Те изпълняват решение на Върховния административен съд след 2-годишни съдебни дела. Сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена Румен Гайтански.

Премахването на сградите се извършва с финансови средства на общината, които ще бъдат потърсени от фирмата, която е изградила незаконните постройки, уточнява БНР.

Екипите на общината си осигуриха сами достъп до сградите като преместиха с паяк на Центъра за градска мобилност паркиран пред портите автомобил, а катинарът бе срязан с флекс.

Акцията на екипите на Столичната община е напълно законна, а обвиненията в самоуправство са напълно безпочвени, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. Той е категоричен, че ще бъдат безкомпромисни към всички нарушители.

"Основният въпрос, който трябва да зададем, е към ръководството на Държавното югозападно предприятие и лично министър Кирил Вътев да извърши проверка, защото 2 дни очевидно никой не е идвал на работа, а може би тези хора ще искат да получат за това работно време заплати. Ние постъпваме със силата на правото, така че ЗУТ когато стои зад нас и сме спазили всички законови стъпки, потвърдени от съдебния контрол, мисля, че действията, които извършваме, ще бъдат сериозна обеца на ухото за всеки, който реши занапред да извършва незаконно строителство на територията на Столична община".

Въпреки съдебните дела и протакането им, справедливостта възтържествува, каза пред БНР депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев.

"Това дело и това събаряне на незаконни строежи за мен е символ на това, че всички в държавата трябва да са равни пред закона. Това е условието за просперитет на нацията".

Според него "държавата финансира тази фирма по всякакъв начин" и припомни, че по времето на Стоян Мавродиев начело на Българската банка за развитие фирмата е получила 150 млн. лв. Това беше най-големият от прословутите големи кредити на тази банка, изтъкна той.

"Получи ги за продажбата на една малка кърджалийска пътностроителна фирма с оборот от 5-6 млн. лв. годишно. Това са чисти пари. Кредитът, който беше изтеглен от банката, беше на името на малка фирма, собственост на човек, който живее в панелка в "Люлин". Малка част от тези 150 млн. бяха използвани за строежа на тези незаконни сгради. Държавата не само изцяло е финансирала този проект, но и отгоре", коментира Владислав Панев в предаването "Преди всички".

По думите му през цялото време Държавното горско предприятие и Държавното ловно стопанство "играят адвокати на фирмата на Румен Гайтански". По всякакъв начин държавата продължава да бъде срещу общината, смята той. Според него манталитетът на чиновниците трябва да се промени.

Според доц. Христо Михайлов - ректор на Лесотехническия университет и бивш председател на Националния ловно-рибарски съюз, поведението на горските началници и директорът на Ловното стопанство в този казус е "безобразно".

"До такъв срамен случай не съм очаквал, че можем да стигнем", отбеляза той.

По думите му не само Държавно ловно стопанство "Искър", но и още дузина държавни ловни стопанства са в процедура на публично-частно партниране съгласно законовите условия и разпоредби.

"Но това публично-частно партниране остава голяма загадка. Такъв модел за управление на ловни стопанства в Европа няма", категоричен е доц. Михайлов, като обясни, че в това публично-частно партниране частният интерес е много добре защитен, но публичният не е. Той добави още, че договорите за публично-частно партниране остават загадка за обществеността.

"Кой управлява стопанството? Кой кадрува? Кой назначава? Кой управлява финансовите потоци? Кой управлява биологичните активи?", попита доц. Михайлов и настоя за публичност на договорите, а това може да стане с промяна в законодателството, свързано с лова.

От Министерството на земеделието заявиха в своя позиция, че оказват пълно съдействие за изпълнение на влязлото в сила съдебно решение.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агето

    7 0 Отговор
    Внимавайте да няма някой бременен там!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Bълчата бъpлога

    19 0 Отговор
    Защо не отнемат лиценза на това ловно стопансгво, видимо най-нагло газят и се противопоставят на закона?
    А това докато не го съборят и не изровят и изкарат всичкия бетон от там не вярваме!
    Обикновените хора за един скован ке неф в двора ги правят да си говорят сами, а разни с животинcкия и плод - зеленчyкови прякоpи си правят, каквото си искат?
  • 4 Дама пика

    7 4 Отговор
    Браво г-н Терзиев!
  • 5 Даниел

    4 1 Отговор
    На 1000% са му дали другаде място за строеж,може пак да е на брега на язовир или море??!!
  • 6 На тази територия

    6 1 Отговор
    само се руши. Къде бяха разрушителите, когато започна незаконно да се строят въпросните сгради? Същият въпрос важи и за АЕЦ - Белене и хиляди други строежи.
  • 7 Сила

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Агето":

    Некоя бременна вълчица.... Да не пометне от зор!
  • 8 ПРИПОМНЯНЕ

    5 0 Отговор
    Тва е хубава новина, но резиденцията на Руската федерация разположена на самия бряг на язовир "Искър", В САНИТАРНАТА ЗОНА, КОГА???
  • 9 ПОЗНАТО

    3 0 Отговор
    Ще видим на края какво ще стане ! За сега нямат намерение за събаряне . Само показват наченки . . . и до тук . А точно на отсрещния бряг има и една руска резиденция . Ама много е законна ще знаете ! Братска ! Да видим някой дали ще посмее да се обади за нея . Защото прокуратурата няма да посмее . И годни доказателства за съдебен процес изобщо не е в състояние да набави ! Все пак Юрий Чайка беше на посещение у нас по времето на Цацаров . . . . Да гледаме какво ще стане с тези два имота !!!