Last news in Fakti

6 Април, 2024 09:43 2 614 11

Средната цена на жилищата в Турция надхвърли забележителната марка

  • турция-
  • жилища-
  • цени
Средната цена на жилищата в Турция надхвърли забележителната марка - 1
Снимка: М. Богданова

Според онлайн платформата Endeksa през март средната цена на жилищата в Турция се е увеличила с 84% на годишна база и за първи път е надхвърлила границата от 3 милиона турски лири (100 000 USD). Изчисленията са направени в турски лири и не са взели предвид инфлацията.

Продажбите на жилища през март са намалели с 33% в сравнение със същия месец на предходната година.

Истанбул беше провинцията с най-голям брой продажби на жилища през март, с 23 700 транзакции, представляващи 17% от общите продажби в Турция. Средната цена на жилище в мегаполиса се е увеличила със 73% до 4,2 милиона лири (140 000 USD).

Столицата Анкара и провинция Измир следват Истанбул с най-голям брой продажби на имоти през март. Тези три провинции представляват 30% от всички продажби на жилища в Турция.

Цените на жилищата са се повишили най-много в югоизточната турска провинция Хатай, източен Елазиг и черноморския регион Орду.

Според официални доклади Хатай е една от най-тежко засегнатите провинции от земетресението от 6 февруари 2023 г., което причини срутването на повече от 13 000 сгради и сериозно повреди над 75 000 сгради.

Според TÜIK цените на жилищата в Хатай са се увеличили със 124% през миналата годината. Средната цена в провинцията е 2,76 милиона лири (91 000 USD).

Въпреки че данните на Endeksa показват годишно увеличение на цените на жилищата, коригираните спрямо инфлацията стойности, произведени от онлайн пазара Sahibinden и Центъра за икономически и социални изследвания на университета Bahcesehir (BETAM), разкриха низходяща тенденция в реалните цени през последните шест месеца.

В доклада се посочва, че средногодишното увеличение на реалните цени на жилищата (коригирани спрямо инфлацията) е само 0,2%. Реалните цени на жилищата в провинциите Истанбул и Измир също са намалели.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пресцентър

    1 7 Отговор
    Скъпи евроатлантически другари, ние от ППДБ открито заявяваме, че за да изпълним нашите задължения към Вас понякога е нужен неизбежен съюз с дявола. Не забрявайте, ние никога няма да изневерим както на Вас, така и на нашите светли демократични принципи. Разчитаме на вашата бъдеща подкрепа и доверие в нас! Само заедно ще победим в тази изключително трудна битка със злото! Благодарим Ви!
  • 2 Заглавието ???

    1 1 Отговор
    ???????????
  • 3 Браво

    8 13 Отговор
    Турците си знаят работата, вечер на спят надхвърлиха вече 100 милиона население. Никога не са били под комунистическо робство

    Коментиран от #4

  • 4 веселин

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Лягай ставай и се моли ,че те комунистите построили панелни блокове и голяма част над 70% имат собствено жилище в Източна Европа в който сега и ти живееш. Иначе както в Запада не превишава 30 % които имат собствено жилище или както споменаваш в Турция без да има понятие от неща които коментираш като голяма част там живеят под наем .
  • 5 смях

    10 1 Отговор
    Гугъл транслейт - Холмарк - "забележитена марка".

    За 10 години превеждане на чужди статии, не повишихте ли поне малко езиковата си култура?
  • 6 паралел

    8 5 Отговор
    В Турция нямат демографски срив и поне официално БВП-то им на глава от населението е доста над нашето.
    В същото време апартаметче в Турция вече е 2 пъти по-евтино от роден еквивалент.

    Извод: гледаме имотен балон втора серия с почти същия сценарий. Първа серия - влизане в ЕС, втора серия - влизане в ЕЗ.
    Докато я дъвчат тази дъвка ЕЗ, ще надуват цени, вкл на имоти. Ако доживеем да ни приемат - 1-2 години по-късено ще видим срив на цени във валута.

    Коментиран от #7

  • 7 Цецо крадецо

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "паралел":

    Като изключиме София и Пловдив цените на имотите не са скъпи.Но това е нормално, във всяка столица цените са високи и ако чакаш да паднат драстично, ще си вечния наемател или заврян зет
  • 8 Тюркийе

    6 2 Отговор
    Република Турция има основен проблем - местоположението. Анадолската тектонична активност им разказва играта. Видяхте какво стана със само 7 по Рихтер. Ами като друсне сериозно ? Трябва да строят като японците или тайванците .
  • 9 "Кредит Маркет ООД"

    2 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 10 Инфлацио

    6 0 Отговор
    Единствено сте забравили да споменете, че инфлацията в Турция достигна 68.5%, което значи, че жилищата не са се увеличили като реална цена всъщност.
  • 11 бай Даньо

    1 0 Отговор
    $100 000 евро за апартамент правен от морски пясък без арматура падащ при по сериозно земетресение при средна заплата в Турция 500 евро!? Не мерси!