Last news in Fakti

9 Април, 2024 19:27 6 785 8

Община успя да си върне емблематичен имот

  • куршум джамия-
  • община-
  • съд-
  • решение-
  • карлово

„Куршум джамия“ в Карлово вече е общинска

Община успя да си върне емблематичен имот - 1
Снимки: БГНЕС

С решение на Върховния касационен съд собствеността на „Куршум джамия“ е върната на община Карлово. Решението на подлежи на обжалване. Така на практика окончателно е отменено решението на пловдивския Окръжен съд от 2013 г., когато общината беше осъдена да предаде на Мюсюлманско изповедание като на собственик владението на „Куршум джамия“ заедно с терена, върху който тя е построена.

През декември 2022 г. съдиите от Апелативен съд - Пловдив приемат, че до 9.09.1944 г. имотът е бил собственост на Карловската мюсюлманска вероизповедна община, правоприемник на която е Мюсюлманско изповедание, припомня Trafficnews. След това без правно основание имотът е отнет от Държавата и е придобил статут на публична общинска собственост, който е пречка за реституирането му на Мюсюлманско изповедание.

По плана от 1998 г. теренът е отреден за зеленина, което благоустройствено мероприятие е реализирано чрез оформянето на зелени площи с алеи и пейки за отдих. Находящата се в него „Куршум джамия“, с оглед характера ѝ на култова сграда, общодостъпна като разположена в терен за парк и отдих, с историческа значимост предвид битието ѝ през различни векове и епохи на развитие на населеното място и архитектурно-художествена ценност, каквато ѝ е призната с обявяването ѝ през 1976 г. за недвижим архитектурно-художествен паметник на културата, също е предназначена за трайно задоволяване на културните потребности на населението на гр. Карлово и околността. Тъй като се касае за обекти, трайно предназначени за обществено ползване, те са със статут на публична общинска собственост. По тези решаващи съображения искът за собственост, предявен от Мюсюлманско изповедание против Община Карлово, е отхвърлен.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    5 8 Отговор
    Кабагайдата ще слага чалмата. Той и без друго не е християнин.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бах Киро

    4 14 Отговор
    Това малко като с Руската Църква ми се вижда.И за какъв такъв и е на обищината тая джамия? Да си я връщат на резаните и те да си и покриват масрафа.От какъв зор и за джамии ще плащам сега?
  • 4 Пали

    6 10 Отговор
    На пепел
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Христо

    3 2 Отговор
    Похарчи 6млн.лева за този коптор. Трябваше да се бутне и да се възстанови тракийското светилище или да се изгради църква. В Турция затварят църкви, ние ги реставрираме с наши пари. Пълни балъци. Най-вече Кабагайдата.
  • 8 "Кредит Маркет ООД"

    1 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма