Last news in Fakti

18 Април, 2024 16:11 3 073 10

Възстановяването на една от най-известните сгради в Европа ще струва 143 милиона долара

  • дания

Реставрацията на фондовата борса в Копенхаген може да отнеме и 10 години

Възстановяването на една от най-известните сгради в Европа ще струва 143 милиона долара - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

От 5 до 10 години ще са необходими за възстановяването на сградата на фондовата борса в Копенхаген след пожара, който я застигна преди дни. Цената на ремонтните дейности могат да достигнат 143 млн. USD, коментира архитектът реставратор и председател на сдружение „Исторически сгради”. Йорген Оверби в интервю за вестник Berlingske, който призна, че все още не са ясни точните поражения върху постройката.

Пожарът, който унищожи половината от сградата, беше определен като национална катастрофа в Дания. „Изгоряха 400 години икономическа история. Плаках сутринта и ще плача и вечерта“, каза Браян Микелсен, председател на Датската търговска камара. „Решихме да възстановим борсата, независимо колко ще струва.“

Според шведския историк на архитектурата Мартин Рьорби финансовата страна на въпроса не е най-големият проблем и той е уверен, че прочутият шпил на борсата, който се срути по време на пожара, отново ще се издигне над столицата на кралството. „Абсолютно съм убеден в това, този шпил е един от шпиловете и кулите на историческия център на Копенхаген. И фактът, че няма да се появи отново, е напълно изключен“, цитира го вестник Svenska Dagbladet.

Рьорби отбелязва, че фондовата борса, построена през XVII век, е претърпяла редица вътрешни промени през годините на своето съществуване и по-голямата част от интериора ѝ датира от XIX век. Ако огънят е унищожил всичко вътре, тогава според него няма причина за реконструкция.

Сравнявайки пожара на борсата с пожара в катедралата Нотр Дам, експертът смята, че задачата пред датчаните е по-малко трудна от тази, която французите трябва да решат, тъй като Нотр Дам дьо Пари е почти 500 години по-стар от борсата и има по-сложна структура под формата не само на стени и фасади, но и на сводове, контрафорси и ниши. Фондовата борса в Копенхаген е проектирана просто: тухлени стени и дървени конструкции, не особено сложни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 2 Отговор
    За 143 млн долара, тука ще ремонтират 10 км.магистрала. Вярно, след ремонта птят ще е по зле от колкот преди ремонта...
  • 2 Опорка

    4 1 Отговор
    Това няма да е същата сграда.
  • 3 Суперизвестен

    9 2 Отговор
    За пръв чът я чувам
  • 4 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    А Нотр Дам Катедралата, нема Кинти нали. Е щото на чалмите им Пречи да.
  • 5 140 за сграда е добре .

    4 0 Отговор
    2 блока в юса близнаците бяха 400 милиона долара . Но са два и са по-височки . Един вид дават пари за старотии . Реставраторството на сгради , коли , паметници , къщи, музеи е хубаво нещо . История . На фона на болести , мръсен въздух , остарели технологии , пренаселеност , нисък стандарт на живот , рецесия, просия, наркомани . Има хо ра които се радват .
  • 6 Човек с очи

    2 2 Отговор
    Аз няма да плача вечерта, зает съм. Утре около обед може.
  • 7 "Кредит Маркет ООД"

    2 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма

    Коментиран от #8

  • 8 Шаран

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от ""Кредит Маркет ООД"":

    Елаа рибеее , ако нема балами , нема да има и терикати

    Коментиран от #9

  • 9 Човека

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шаран":

    за баламите го казва, че всеки стана тарикат
  • 10 Маша

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­­р­­е­­щ­и­­ ­­­м­­о­­­м­и­­­ч­­е­т­а­­­ ­­­в­­­и ­о­­ч­­­а­к­­в­­­а­т 👉 ­­­𝗡­­­­𝗨­­𝟮­­𝟭­­.­­𝗙­­­𝗨­­­­𝗡