Last news in Fakti

27 Септември, 2004 00:00 649 0

Продължението на метрото ще започне през ноември

  • метростанция-
  • долара-
  • японската-
  • млн долара
Строителството на новото трасе на метрото в София от площад "Света Неделя" до бул. "Драган Цанков" ще започне в началото на ноември, съобщиха от общината. Договорът за изграждането на участъка с японската фирма Тaisei Corporation ще бъде подписан днес от столичния кмет Стефан Софиянски. Фирмата беше избрана от кметството и Японската банка за международно сътрудничество, която отпусна заем за построяването на новата отсечка от 104 млн. долара. С парите ще се изградят 2,5 км с две нови метростанции.

Тунелите ще минават през центъра на столицата, като ще са на дълбочина 18-20 м под земята. Трасето ще свързва съществуващата вече Седма метростанция "Сердика" до Булбанк с бъдещата Девета - стадион "Васил Левски". Тя ще бъде построена на мястото на "Синьото кафе" срещу Българското национално радио. Между тях ще бъде Осма метростанция - "Софийски университет". Единият й вход ще бъде през подлеза до ректората, а другият до Орлов мост.

Японците ще използват подземен способ за строителство, уточниха от общината. Това означава, че на повърхността на земята няма да се копае за прокарването на тунелите.

В момента метрото е дълго 12 км, има 7 станции и превозва около 25 млн. пътници годишно. Предстои пускане на новата Десета метростанция до парк-хотел "Москва". Тя се строи от около година. С изграждането на следващите две станции през 2007 г. общата му дължина ще бъде 15 км с 11 метростанции и ще превозва годишно 35 млн. пътника.

Японската Taisei Corporаtion спечели конкурса с оферта за 83.408 млн. долара, с която измести консорциума Nishimatsu-Mitsubishi-AMEC. Тяхното предложение бе за цена от 88.069 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА