Last news in Fakti

10 Януари, 2005 00:00 584 0

София е заплашена да потъне в боклук

  • софиянски-
  • отпадъци-
  • сметището-
  • суходол-
  • завода-
  • около-
  • боклуци-
  • жителите-
  • година-
  • все още
София е заплашена да бъде задръстена с боклуци, след като жителите на Суходол блокираха пътя и отказват да пуснат камионите на концесионерите "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" до сметището. Поводът за гражданското неподчинение е неизпълненото обещание на кмета Стефан Софиянски депото за отпадъци да бъде закрито до началото на тази година. Безспорно не изпълних ангажимента и ми е трудно да обещая, че до края на тази година сметището ще бъде закрито, каза Софиянски.

Блокадата на пътя за депото в Суходол започна в събота. В неделя кметът Софиянски имаше две срещи с протестиращите, които го посрещнаха с освирквания. Той им предложи на сметището да бъдат изхвърляни само строителни отпадъци, а Министерството на околната среда и водите да реши къде да се депонират битовите боклуци. Част от жителите на Суходол се съгласиха с офертата на кмета. Други обаче не го одобриха и останаха на пътя. До 16 часа в неделя пътят на камионите с боклуци все още беше преграден с жива верига.

Жителите на Суходол са имали разрешение да протестират до вторник сутринта, при положение че всяка вечер вдигат блокадата в часовете между 22 и 6, каза секретарят на общината Росен Желязков. През нощта концесионерите е трябвало да изхвърлят боклука. Дневно столичани изхвърлят около 1000 т отпадъци. Според Софиянски сметището отговаря на всички европейски изисквания. Има доклад за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), пречиствателна и помпена станция. До месец ще бъде пуснато и устройството за изгаряне на отделящия се от разлагането на отпадъците газ и така ще се премахне неприятната миризма, обеща Софиянски.

В същото време стана ясно, че няма никакво придвижване около изграждането на завода за отпадъци. Софиянски обяви, че все още не е готов докладът по ОВОС. През лятото на миналата година общинският съвет одобри два консорциума - гръцко-американския "Болкан инженеринг"/"Базик" и белгийско-британския "Ремко - Б"/"Брайнд интернешънъл", като потенциални инвеститори за изграждането на завода. "Кремиковци" и общината обаче все още не са избрали с кой от кандидатите ще се прави смесено дружество. Строителството на завода ще отнеме между 12 и 18 месеца, като необходимите инвестиции са около 100 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА